ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις στο Κίεβο και τη Ζαπορίζια λίγο πριν τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις στο Κίεβο και τη Ζαπορίζια λίγο πριν τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ισχυρές εκρήξεις το πρωί της Τετάρτης στο Κίεβο, χτυπήματα και στη Ζαπορίζια
AP PHOTO

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ισχυρές εκρήξεις το πρωί της Τετάρτης στο Κίεβο, χτυπήματα και στη Ζαπορίζια

Με εκρήξεις ξημέρωσε το Κίεβο το πρωί της Τετάρτης χωρίς να έχει γίνει γνωστό πού σημειώθηκε η νέα επίθεση κατά την 21η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι πρώτες εικόνες εμφανίζουν πυκνό καπνό ανάμεσα σε πολυκατοικίες σε κατοικημένη περιοχή. Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ χτυπήθηκε πολυκατοικία 12 ορόφων με τον πρώτο απολογισμό, σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία εκτάκτων αναγκών, να κάνει λόγο για δύο τραυματίες και 37 άτομα που απομακρύνθηκαν με ασφάλεια.

Τις πρώτες πληροφορίες για το χτύπημα στο Κίεβο το πρωί της Τετάρτης μετέδωσε και ο ανταποκριτής του MEGA στην πόλη.

Την ίδια ώρα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για εκρήξεις και στην περιοχή της Ζαπορίζια όπου βρίσκεται και πυρηνικό εργοστάσιο ενώ οι σειρήνες ήχησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και στην πόλη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία.

Οι πρώτες πληροφορίες που μεταδίδουν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, για τη Ζαπορίζια αναφέρουν ότι η έκρηξη σημειώθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι στο Κίεβο έχει επιβληθεί από το βράδυ της Τετάρτης απαγόρευση κυκλοφορίας διάρκειας συνολικά 36 ωρών η οποία αναμένεται να αρθεί, εκτός απρόοπτου, στις 8 το πρωί της Πέμπτης καθώς οι αρχές της πόλης αναμένουν σφοδρή ρωσική επίθεση φτάνοντας στο σημείο να συστήσουν και σε δημοσιογράφους να μην κυκλοφορούν στους δρόμους της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμιρ Ζελένσκι, στο τελευταίο μήνυμά του το βράδυ, εκτίμησε ότι οι θέσεις των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας ακούγονται πλέον πιο ρεαλιστικές, ωστόσο προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί χρόνος ωσότου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του Κιέβου.

Στο στόχαστρο πολεμικών πλοίων η Οδησσός

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του MEGA στην Οδησσό, Λεωνίδας Καπερναράκος, εχτές έγινε γνωστό ότι υπήρξαν βομβαρδισμοί 80 χλμ. από την Οδησσό, σε περιοχές κοντά στη Ρουμανία, όπου έπεσαν περίπου 50 ρωσικές οβίδες.

Ο ίδιος σημείωσε ότι 14-15 ρωσικά πλοία πλέουν προς την Οδησσό.

Οι κάτοικοι της πόλης έχουν τοποθετήσει οδοφράγματα και πολυβολεία παντού και οχυρώνουν την Οδησσό όπως μπορούν, αναμένοντας τη ρωσική εισβολή, η οποία εικάζεται ότι είναι θέμα ωρών.

Εχτές υπήρξε και ένα μεγάλο «κύμα» φυγής από το σιδηροδρομικό σταθμό της Οδησσού, με γυναίκες και παιδιά να εγκαταλείπουν την πόλη.