ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: «Αδικαιολόγητη η εισβολή της Ρωσίας» αποφάνθηκε το Διεθνές Δικαστήριο

Πόλεμος Ουκρανία: «Αδικαιολόγητη η εισβολή της Ρωσίας» αποφάνθηκε το Διεθνές Δικαστήριο

«Δεν βρήκαμε κανένα στοιχείο που να στηρίζει τον ισχυρισμούς του Κρεμλίνου για την έναρξη πολέμου», αναφέρει η Χάγη.  

Να σταματήσει άμεσα τον πόλεμο στην Ουκρανία καλεί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τη Ρωσία, επισημαίνοντας πως δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να στηρίζει τον ισχυρισμό ότι, η Ουκρανία διαπράττει γενοκτονία κατά των Ρωσόφωνων στα ανατολικά της χώρας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, το δικαστήριο αποφάσισε με 13 ψήφους, έναντι δύο (της Ρωσίας και της Κίνας), ότι «η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να αναστείλει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 στο έδαφος της Ουκρανίας».

Θυμίζουμε πως στις 26 Φεβρουαρίου η Ουκρανία είχε ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο επείγουσα απόφαση σχετικά με τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διέπρατταν γενοκτονία στους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία θύλακες στο Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Joan Donoghue, απέρριψε το επιχείρημα της Ρωσίας, περί γενοκονίας στα ανατολικά της Ουκρανίας και κάλεσε άμεσα το Κρεμλίνο να διατάξει κατάπαυση του πυρός.

Προφανώς, η απόφαση της Χάγης είναι αδύνατον να βάλει φρένο στα σχέδια του Βλάντιμιρ Πούτιν που με επιχειρήματα και στοιχεία υποστηρίζει πως σχεδόν 15.000 Ρωσόφιλοι έχουν σκοτωθεί από τα ναζιστικά τάγματα της Ουκρανίας τα τελευταία 8 χρόνια.