ΚΟΣΜΟΣ

«Επιχείρηση Μνημόσυνο Φιλίππου»: Οι 1.800 καλεσμένοι και το «στοίχημα» της βασίλισσας Ελισάβετ

Η βασίλισσα Ελισάβετ με τον εκλιπόντα σύζυγό της
Η βασίλισσα Ελισάβετ με τον εκλιπόντα σύζυγό της
ΑP

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η μονάρχης έχει διαμηνύσει πως θα παραστεί στην τελετή μνήμης για τον εκλιπόντα σύζυγό της Φίλιππο, στην πρώτη της μεγάλη δημόσια εμφάνιση εδώ και έξι μήνες

Η Βασίλισσα Ελισάβετ δήλωνε εδώ και καιρό αποφασισμένη οτι θα λάβει μέρος στη σημερινή λειτουργία (28/3) για τον αγαπημένο σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο, στην πρώτη της μεγάλη δημόσια δέσμευση για έξι μήνες. Είχε μάλιστα «εμπλακεί ενεργά» στα σχέδια για την προετοιμασία της τελετής, στην οποία θα δώσουν το παρών 1800 άνθρωποι, Βρετανοί αριστοκράτες και μέλη των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ήταν αποφασισμένη -ο,τι και αν πουν οι γιατροί της- να ταξιδέψει από το κάστρο του Ουίνδσορ στο Λονδίνο για να χαιρετίσει τη μακρά και παραγωγική ζωή του συζύγου της Φίλιππου ο οποίος έφυγε απο τη ζωή στις 9 Απριλίου του 2021.

Η 95χρονη μονάρχης που απείχε απο πολλά καθήκοντα και δημόσιες υποχρεώσεις το τελευταίο διάστημα, λόγω προβλημάτων υγείας έδωσε τις βασικές οδηγίες για τη λειτουργία στο Αβαείο του Γουέστμινστερ «με πολλά στοιχεία της να αντικατοπτρίζουν τις επιθυμίες της Αυτής Μεγαλειότητος» σύμφωνα με το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Η κηδεία του δούκα του Εδιμβούργου στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Ουίνδσορ περιορίστηκε σε μόλις 30 πενθούντες εν μέσω της πανδημίας και οι ύμνοι και οι ψαλμωδίες απαγορεύτηκαν, με την εικόνα της βασίλισσας να κάθεται μόνη της με μάσκα, να κάνει το γύρο του κόσμου.

Στη σημερινή λειτουργία αναμένονται περίπου 1.800 καλεσμένοι, ανάμεσά τους εκπρόσωποι των πολλών φιλανθρωπικών οργανώσεων, στις οποίες ο δούκας ήταν προστάτης ή πρόεδρος, ο Μπόρις και η Κάρι Τζόνσον και ο Σερ Ντέιβιντ Άτενμπορο. Μεγάλοι απόντες απο την τελετή ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ που δεν θα επιστρέφουν από τις ΗΠΑ για την τελετή.

«Επιχείρηση Μνημόσυνο»

Το παλάτι του Μπάκιγχαμ φέρεται να σχεδίασε στρατιωτικού τύπου επιχείρηση για να μεταφέρει τη βασίλισσα με ελικόπτερο από το κάστρο του Ουίνδσορ, όπου μένει πλέον μόνιμα, στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Οι βοηθοί πιστεύεται ότι έχουν λάβει μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι η τελετή, που θα μεταδοθεί ζωντανά στο BBC 1, θα είναι όσο το δυνατόν πιο «εύκολη» για τη Βασίλισσα. Αντί να φτάσει στη συνηθισμένη δυτική είσοδο του Αβαείου, η οποία θα περιλάμβανε σκαλοπάτια και μια μεγάλη βόλτα μπροστά από τις κάμερες, η Βασίλισσα θα μπορούσε να οδηγηθεί στην τελετή από την πλευρά του κτηρίου, μακριά από τη δημόσια θέα .

Η λειτουργία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Αβαείο του Γουέστμινστερ θα αποτίσει φόρο τιμής στη συνεισφορά του Δούκα του Εδιμβούργου στη δημόσια ζωή και στη στήριξη φιλανθρωπικών οργανώσεων. Η τελετή μνήμης θα ενσωματώσει επίσης αρκετές πτυχές που είχαν προγραμματιστεί για την κηδεία του Φιλίππου πέρυσι, οι οποίες δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν λόγω των περιορισμών για την Covid-19 που ίσχυαν εκείνη την εποχή.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανέφεραν ότι θα υπάρχει επίσης έντονη στρατιωτική παρουσία στην υπηρεσία, δεδομένης της λαμπερής καριέρας του Φίλιππου στις Ένοπλες Δυνάμεις. Παρόντες στην εκδήλωση σύμφωνα με το πρόγραμμα θα είναι ο Πρίγκιπας Φίλιππος και η Λετίσια της Ισπανίας, ο Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό και ο διάδοχος του Μπαχρέιν, οπως επίσης τα μέλη των βασιλικών οικογενειών της Σουηδίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας.

Διαβάστε επίσης:

Βασίλισσα Ελισάβετ: Φουντώνουν οι φήμες για την κακή υγεία της - Μετακινείται με δυσκολία