ΚΟΣΜΟΣ

Δεν δέχονται παράταση της αποστολής παρατηρητών αν συνεχιστεί η βία

Δεν δέχονται παράταση της αποστολής παρατηρητών αν συνεχιστεί η βία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν ότι ενδέχεται να μη δεχθούν την παράταση της αποστολής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία μετά τους πρώτους τρεις μήνες, στην περίπτωση που η βία στη χώρα αυτή συνεχιστεί, όπως είπε η Αμερικανίδα πρέσβης στον Οργανισμό, Σούζαν Ράις.

«Κανείς δεν πρέπει να θεωρεί ως δεδομένο ότι οι ΗΠΑ θα δεχθούν την παράταση της αποστολής» διευκρίνισε.

«Εάν δεν γίνει σεβαστός ο τερματισμός της βίας, εάν το προσωπικό του ΟΗΕ δεν έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων και αν δεν υπάρξει γρήγορη και σημαντική πρόοδος στους άλλους τομείς του ειρηνευτικού σχεδίου των έξι σημείων (που εισηγήθηκε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν), θα πρέπει να συμπεράνουμε όλοι ότι η αποστολή αυτή δεν θα είναι πλέον χρήσιμη» πρόσθεσε η Ράις.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στον ΟΗΕ σημείωσε ότι η υπομονή της Ουάσινγκτον «εξαντλείται», υπενθυμίζοντας «τον μακρύ κατάλογο των υποσχέσεων» που δεν τήρησε το συριακό καθεστώς.

Να υπενθυμιστεί πως το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε εγκρίνει ομόφωνα την απόφαση για την αποστολή 300 άοπλων παρατηρητών στη Συρία για διάστημα 90 ημερών.