ΚΟΣΜΟΣ

Μπασίρ: Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν με σφαίρες και τουφέκια

Μπασίρ: Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν με σφαίρες και τουφέκια

Ο Σουδανός πρόεδρος Ομάρ αλ Μπασίρ δεν θα διαπραγματευτεί με την Τζούμπα παρά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ, της Αφρικανικής Ένωσης και των ΗΠΑ.

Αυτό δήλωσε σε επίσκεψη που πραγματοποιεί σήμερα στην πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου περιοχή Χέγκλιγκ την οποία διεκδικεί το Νότιο Σουδάν, δήλωσε ότι.

«Δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε ο Μπασίρ αναφερόμενος στη νοτιοσουδανική κυβέρνηση, την οποία είχε χαρακτηρίσει «έντομο» την προηγούμενη εβδομάδα.

«Με εκείνους θα διαπραγματευτούμε με τις σφαίρες και τα τουφέκια», πρόσθεσε μετά την ανακατάληψη της περιοχής Χέγκλιγκ από το στρατό του Σουδάν, έπειτα από την κατάληψή της για 10 ημέρες από τον στρατό του Νότιου Σουδάν.

Ο Μπασίρ φορώντας τη στρατιωτική στολή, έφτασε σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή, τρεις ημέρες μετά τη θριαμβευτική του ανακοίνωση ότι οι δυνάμεις της χώρας του είχαν εκδιώξει το στρατό του Νότιου Σουδάν.

Η Τζούμπα από την πλευρά της μιλά για ηθελημένη υποχώρηση από τη Χέγκλιγκ, υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας.

«Οι πρόεδροι του Σουδάν και του Νότιου Σουδάν πρέπει να έχουν το κουράγιο να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε την Παρασκευή ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ ΟΜπάμα.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ζήτησε επίσης την επανάληψη των συνομιλίων που είχαν ξεκινήσει υπό την αιγίδα της Αφρικανικής Ένωσης και του απεσταλμένου της Τάμπο Μπέκι, αλλά διακόπηκαν έπειτα από την επιχείρηση του στρατού του Νότιου Σουδάν για την κατάληψη της περιοχής Χέγκλιγκ.