ΚΟΣΜΟΣ

Επικράτηση Μακρόν στις Γαλλικές εκλογές - Οι εκτιμήσεις για τον δεύτερο γύρο κόντρα στη Λεπέν

Εμανουέλ Μακρόν
Προβάδισμα του Εμανουέλ Μακρόν με πιο ευρύ ποσοστά απ' ότι αναμενόταν από την δεύτερη Λεπέν δίνουν τα περισσότερα γαλλικά ΜΜΕ
AP

Με ξεκάθαρο νικητή τον τωρινό Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος λαμβάνει ποσοστό -μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής-, 28,4% έναντι της ακροδεξιάς αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν, η οποία αντίστοιχα βρίσκεται στο 23,4%, διεξήχθη ο πρώτος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών

Προβάδισμα του Εμανουέλ Μακρόν με πιο ευρύ ποσοστά απ' ότι αναμενόταν από την δεύτερη Λεπέν δίνουν τα περισσότερα γαλλικά ΜΜΕ στα exit polls τα οποία παρουσιάζουν μια ξεκάθαρη νίκη του Γάλλου προέδρου έως και 28,6% απέναντι στην αντίπαλό του που καταγράφει εύρος έως 24,4% στα ποσοστά της.

Ακολουθούν με 20,2% ο Ζαν Λικ Μελανσόν που τοποθετείται στη ριζοσπαστική αριστερά, με 7,1% ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ και με 5,1% η κεντροδεξιά Βαλερί Πεκρές. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι κινούνται κάτω από το 5%. Σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα θεωρείται σχετικά ικανοποιητικό για τον Μακρόν, λιγότερο ικανοποιητικό για την Λεπέν, εξαιρετικά ικανοποιητικό για τον Μελανσόν, αρνητικό για τον Ερίκ Ζεμούρ και «καταστροφικό» για τα κάποτε παραδοσιακά κόμματα της Γαλλίας, δηλαδή τους Ρεπουμπλικανούς, τους Οικολόγους, τους Σοσιαλιστές και τους Κομμουνιστές.

Ο Μακρόν έστειλε κατά την πανηγυρική του μετεκλογική του ομιλία εμφατικό μήνυμα νίκης έναντι της ακροδεξιάς στον δεύτερο γύρο των εκλογών, καταδικάζοντας τα μεγάλα ποσοστά αποχής που εγκυμονούν κινδύνους άνθισης της ακροδεξιάς στη χώρα, ενώ έκρουσε «καμπανάκι κινδύνου» για την πολιτική του αντίπαλο Μαρίν Λεπέν, που παρουσιάζει αυξημένα ποσοστά σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι ακόμα, δεν έχει κριθεί τίποτα και πως οι επόμενες δυο εβδομάδες θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα, ενώ σχολίασε και την υψηλή αποχή από την πρώτη αναμέτρηση προειδοποιώντας για τα υψηλά ποσοστά της ακροδεξιάς.

Ο ίδιος έδωσε παράλληλα σύνθημα νίκης εν όψει του δεύτερου γύρου λέγοντας πως «θα δουλέψουμε για ένα μεγάλο όραμα για τη χώρα μας», ενώ ζήτησε και από όσους δεν τον ψήφισαν να σταθούν στο πλευρό και να βάλουν «φρένο» στην ακροδεξιά, σύμφωνα με το Reuters, υπογραμμίζοντας «καλώ όλους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν με ψήφισαν στον πρώτο γύρο, να συσπειρωθούν».

Ο Εμανουέλ Μκαρόν διευκρίνισε πως θα απευθυνθεί σε όλους όσοι θέλουν να δουλέψουν για τη Γαλλία, ενώ κάλεσε όλους τους Γάλλους πολίτες να βασιστούν πάνω του. Η Γαλλία και η Ευρώπη βρίσκονται σε μια καθοριστική στιγμή, τόνισε για να καταλήξει με το κλασικό «ζήτω η Γαλλία».

Στηρίζει Μακρόν σύσσωμη η αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα σύσσωμη η αντιπολίτευση δίνει ψήφο εμπιστοσύνης για τον δεύτερο γύρο στον νυν πρόεδρο της Γαλλίας. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του υποψήφιου της αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν, ο οποίος βρέθηκε στην τρίτη θέση και κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην ψηφίσουν την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου.

«Ξέρουμε ποιον δεν θα ψηφίσουμε ποτέ...δεν πρέπει να στηρίξετε την Λεπέν... δεν πρέπει να υπάρξει ούτε μία ψήφος υπέρ της Λεπέν στον δεύτερο γύρο», είπε ο Μελανσόν σε ομιλία του σήμερα προς τους υποστηρικτές του.

Σημειώνεται ότι η εταιρία δημοσκοπήσεων Ifop εκτιμά ότι ο Μελανσόν θα λάβει το 20,8% των ψήφων στον πρώτο γύρο.

Ξεκάθαρα ήταν τα μηνύματα που θέλησαν να δώσουν οι υπόλοιποι αρχηγοί των κομμάτων που δεν περνούν στο δεύτερο γύρο. Η Βαλερί Πεκρές από τους Ρεπουμπλικανούς, η Αν Ινταλγκό από τους Σοσιαλιστές, ο Φαμπιέν Ρουσέλ από τους Κομμουνιστές και ο Γιανίκ Ζαντό έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δηλώσει την υποστήριξή τους στον Μακρόν.

Λεπέν: Θα θεραπεύσω τους διχασμούς στη Γαλλία

Από την πλευρά της η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, η οποία προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών μετά τον Μακρόν, κάλεσε σήμερα τους Γάλλους να «συγκεντρωθούν» γύρω από ένα «μεγάλο εθνικό και λαϊκό έργο» και να «υλοποιήσουν τη μεγάλη εναλλαγή».

«Αυτό που θα παιχτεί στις 24 Απριλίου θα είναι μια επιλογή της κοινωνίας και του πολιτισμού», δήλωσε η Λεπέν, δεσμευόμενη κυρίως να «αποκαταστήσει την κυριαρχία της Γαλλίας», να προκηρύξει δημοψήφισμα με πρωτοβουλία των πολιτών και να περιορίσει το «κοινωνικό χάσμα», στην πρώτη της ομιλία μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η Λεπέν δήλωσε ότι θα θεραπεύσει τους διχασμούς στη Γαλλία εάν εκλεγεί πρόεδρος στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Συντάσσεται με Λεπέν ο Ζεμούρ

Ο Γάλλος ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία Ερίκ Ζεμούρ θα υποστηρίξει τη συνάδελφό του ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, έκανε γνωστό λίγο νωρίτερα.

Μιλώντας σε υποστηρικτές του μετά την μη πρόκρισή του στον δεύτερο γύρο, ο πρώην δημοσιογράφος είπε ότι έχει διαφορές με την Λεπέν αλλά "δεν αμφιβάλλω ποιος είναι ο αντίπαλος. Γι' αυτό καλώ τους υποστηρικτές μου να ψηφίσουν τη Μαρίν Λεπέν".

«Θρίλερ» δείχνει ο δεύτερο γύρος των προεδρικών εκλογών

Εξαιρετικά αμφίρροπος αναμένεται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού TF1 που πραγματοποιήθηκε σήμερα επί δείγματος 1.000 ατόμων, μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα κερδίσει με 51% έναντι 49% της Μαρίν Λεπέν. Αυτό σημαίνει ότι παρά τις παραινέσεις πολλών υποψηφίων και πολιτικών αρχηγών υπέρ της ψήφου στον Μακρόν, οι ψηφοφόροι των κομμάτων τους σε σημαντικό βαθμό δεν τους ακολουθούν.

Την ίδια ώρα το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Γαλλίας, η Δημοκρατική Συνομοσπονδία Εργασίας (CFDT), κάλεσε σήμερα τα μέλη του να ψηφίσουν τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν δεν θα γίνει πρόεδρος.

«Η έκκληση αυτή δεν είναι ούτε επιδοκιμασία των επιδόσεων του απερχόμενου προέδρου ούτε έγκριση του προγράμματός του», ανέφερε το CFDT σε ανακοίνωσή του.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, France 24

Σχετικές ειδήσεις