ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλικές εκλογές 2ος γύρος: Το κυνήγι των ψήφων της Αριστεράς και το debate Μακρόν – Λεπέν

Το κυνήγι των ψήφων της Αριστεράς και το debate Μακρόν – Λεπέν
Το κυνήγι των ψήφων της Αριστεράς και το debate Μακρόν – Λεπέν
AP Photo/Bob Edme

Ποια είναι τα σημεία που θα καθορίσουν το νικητή στο δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών; Το κυνήγι των ψήφων του Μελανσόν, ο ρόλος των αναποφάσιστων και της αποχής – Προλαβαίνει ο Μακρόν να αποδείξει ότι δεν είναι «πρόεδρος των πλουσίων»;

Κοινός τόπος όλων των εκλογικών αναλύσεων είναι τι θα ψηφίσουν τελικά οι αριστεροί ψηφοφόροι που την πρώτη Κυριακή στήριξαν τον υποψήφιο της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν, και ο οποίος κατέλαβε την τρίτη θέση με σχεδόν το 22% των ψήφων, αποκτώντας έτσι τον ρόλο του ρυθμιστή. Ο Μελανσόν, της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (LFI), επανέλαβε τρεις φορές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ότι «ούτε μια ψήφος» δεν πρέπει να πάει στην άκρα δεξιά. Απέφυγε ωστόσο να καλέσει σε ψήφο υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν. Το κυνήγι των ψηφοφόρων της αριστεράς έχει ξεκινήσει και από τον Μακρόν και από την Λεπέν. Μπορεί όμως κάποιος να πιστεύει ότι οι αρχηγοί κομμάτων έχουν την δυνατότητα να επηρεάζουν και να κατευθύνουν τους ψηφοφόρους τους;

Στις δύο εβδομάδες που απομένουν ο Εμανουέλ Μακρόν πρέπει να τρέξει με διπλάσιες ταχύτητες από την Λεπέν για να ανοίξει την ψαλίδα που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις. Όπως ήδη έχουμε επισημάνει με σχετική αρθρογραφία από το Newsbomb.gr, στο εσωτερικό της Γαλλίας η δυσαρέσκεια για τον Γάλλο πρόεδρο σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής είναι τεράστια. Ένα μεγάλο μέρος θεωρεί τον Μακρόν πρωθυπουργό της ελίτ και για να είμαστε ειλικρινείς μέχρι σήμερα δεν έχει να επιδείξει κάποιο θετικό έργο στην οικονομική πολιτική της Γαλλίας, ούτε βεβαίως στην Παιδεία ή στα ζητήματα του ασφαλιστικού και του συνταξιοδοτικού. Ο Εμανουέλ Μακρόν πασχίζει να βγάλει από πάνω του την ετικέτα του «προέδρου των πλουσίων». Αρκετοί θεωρούν ότι ο Γάλλος πρόεδρος είναι μακριά από τη βάση γεγονός που έχει δώσει χώρο στη Μαρίν Λεπέν να κάνει το δικό της παιχνίδι και να αυξήσει αργά, αλλά σταθερά τα ποσοστά της.

Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η αρνητική ψήφος των αριστερών δεν θα αποτυπωθεί υπέρ της Λεπέν. Πολλοί από όσους ψήφισαν Ζαν-Λυκ Μελανσόν δεν θέλουν σύνταξη στα 65, δεν θέλουν την ανάθεση της γαλλικής πολιτικής σε ιδιωτικές εταιρείες και θα ψηφίσουν την Μαρί Λεπέν στον δεύτερο γύρο. Στα χαρτιά, η Λεπέν έχει μία πολύ μικρότερη από τον Μακρόν δεξαμενή ψηφοφόρων. Μπορεί να ποντάρει με βεβαιότητα στους ψηφοφόρους του Ερίκ Ζεμούρ, (7%) και του Νικολά Ντυπόν-Ενιάν (2%). Και οι δύο έδωσαν κατεύθυνση για ψήφο στην Λεπέν.

Το debate, η αποχή και οι αναποφάσιστοι

Σημείο-κλειδί των επόμενων δύο εβδομάδων και της νέας προεκλογικής εκστρατείας θα είναι η 20η Απριλίου και η παραδοσιακή τηλεοπτική μονομαχία των δύο φιναλίστ. Το 2017, το debate ήταν κακό για την Μαρίν Λεπέν, η οποία εμφανίσθηκε νευρική και απροετοίμαστη για τα θέματα της συζήτησης, γεγονός που συνέβαλε στην νίκη του Εμανουέλ Μακρόν. Αυτήν την φορά, η υποψήφια της γαλλικής ακροδεξιάς έδειξε κατά την προεκλογική εκστρατεία περισσότερο προετοιμασμένη, επικεντρώνοντας στην αγοραστική δύναμη των Γάλλων, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν, απορροφημένος από τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν έλαβε παρά ελάχιστα μέρος στην εκστρατεία. Ενόψει δεύτερου γύρου, οι πρώτες δημοσκοπήσεις φέρουν τον Μακρόν να επικρατεί, είτε οριακά (51-49% κατά το IFOP-Fiducial), είτε καθαρά (54-46% σύμφωνα με το Ipsos). Καμία σχέση δηλαδή με το 66% που έλαβε στις εκλογές του 2017.

Αξίζει να προσθέσουμε ότι οι δύο μονομάχοι έχουν μπροστά τους δυο μεγάλες προκλήσεις. Η πρώτη είναι η αποχή, που πλησίασε το 30%. Η δεύτερη είναι η προσέλκυση των ψήφων των αναποφάσιστων, την ώρα που πολλοί Γάλλοι αντιμετωπίζουν με δυσπιστία ως αγανάκτηση την πολιτική του κ. Μακρόν, για κάποιους εξ αυτών του «προέδρου των πλουσίων». Σε αυτό τον δεύτερο γύρο θα είναι μάλλον αρνητικό για το Μακρόν η προσέλευση των αναποφάσιστων στις κάλπες, αν μέσα τους επικρατεί η οργή της αρνητικής ψήφου.

Όπως και να έχει, το προηγούμενο διάστημα η Μαρίν Λεπέν «όργωσε» όλη τη Γαλλία. Στην προεκλογική της εκστρατεία κατέβηκε στη βάση και μίλησε στον κόσμο για τα προβλήματα της καθημερινότητας. Αυτές τις δύο εβδομάδες, αυτός που θα χρειαστεί να στρέψει την προσοχή του σε όσα συμβαίνουν στη Γαλλία, και να αφήσει στην άκρη την «υψηλή» διπλωματία είναι ο Μακρόν. Προλαβαίνει; Δύσκολο…

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Νέα αποκαλυπτική δημοσκόπηση - Ο Μακρόν κερδίζει τους ψηφοφόρους του Μελανσόν