ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν, οι ψυχολογικές επιχειρήσεις πολέμου και τα σενάρια των Δυτικών για την υγεία του

Ο Πούτιν, οι ψυχολογικές επιχειρήσεις πολέμου και τα σενάρια των Δυτικών για την υγεία του
«Θόλωσε» τα νερά σχετικά με τις προθέσεις του ο Βλαντιμίρ Πούτιν
AP IMAGES

Παρά τα όσα γράφηκαν τις προηγούμενες ημέρες και τα οποία δεν επιβεβαιώθηκαν οι προθέσεις του Βλάντιμιρ Πούτιν παραμένουν μυστήριο – Ο ίδιος απέφυγε στην ομιλία του να λύσει απορίες με συνέπεια να συνεχίζονται οι εικασίες και οι συνωμοσίες τόσο για τις επόμενες κινήσεις του, όσο και για την κατάσταση της υγείας του.

Πέραν της αναμενόμενης σύνδεσης του σημερινού πολέμου στην Ουκρανία με τον αγώνα κατά του ναζισμού στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ρώσος πρόεδρος δεν έδωσε πραγματικές ενδείξεις για τις μελλοντικές του προθέσεις. Δεν άφησε κανένα υπονοούμενο για περαιτέρω κλιμάκωση, και απέφυγε να μιλήσει για νίκη στην Ουκρανία.

Για να είμαστε σαφείς στην 11λεπτη ομιλία του δεν χρησιμοποίησε καθόλου τη λέξη Ουκρανία. δεν έδωσε κανέναν στοιχείο χρονοδιαγράμματος για το πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ούτε και για την τύχη περιοχών που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή. Επιπλέον, δεν έκανε καμία αναφορά σε χρήση πυρηνικών όπλων, ούτε και για γενικευμένη ρωσική επίθεση, κάτι που επίσης η Δύση πιθανολογεί ότι είναι στα σχέδια του Πούτιν.

Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν έκανε καμία αναφορά σε γενικευμένη επιστράτευση. Από την άλλη, προσέφερε κίνητρο στους Ρώσους να πολεμήσουν στης Ουκρανία, λέγοντας ότι τα παιδιά τους θα μπορούν να μπουν στα ρωσικά πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις. Επιπλέον διαβεβαίωσε ότι το ρωσικό κράτος θα φροντίσει τα παιδιά όσων χάνουν τη ζωή τους στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος κράτησε κλειστά τα χαρτιά του, γεγονός που εκτόξευσε στα ύψη νέα σενάρια από την πλευρά των δυτικών ΜΜΕ και των αναλυτών. Οι περισσότερες αναλύσεις εστιάζουν σε θέματα υγείας του Ρώσου προέδρου, χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση.

Μάλιστα κάποιοι έφτασαν στο σημείο να γράφουν με απόλυτη σιγουριά ότι ο Πούτιν πάσχει από καρκίνο και πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα, όμως ο ίδιος αρνείται για να μην χάσει την εξουσία. Όσοι δεν ικανοποιούνται με το σενάριο του καρκίνου διακινούν άλλες ασθένειες όπως τη νόσο του Πάρκισον, την κατάθλιψη και τη σχιζοφρένεια.

Άλλοι πάλι έχουν αρχίσει να ξεδιπλώνουν σενάρια μεταβίβασης της εξουσίας στον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν ή στον επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην αρχηγό της μυστικής υπηρεσίας FSB Νικολάι Πατρούσεφ. Απίστευτα σενάρια (που θυμίζουν κατασκοπικές ταινίες της δεκαετίας του ’90) που ουδείς γνωρίζει από που εκπορεύονται και πώς φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία των μεγάλων δυτικών media. Και οι φήμες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν σταματούν εκεί.

Το κερασάκι στην τούρτα αυτού του ιδιότυπου πολέμου πληροφοριών είναι ότι στη Μόσχα προετοιμάζεται πραξικόπημα και ότι οι στρατηγοί και η μυστική υπηρεσία FSB προσπαθούν να καθαιρέσουν τον Πούτιν από το Κρεμλίνου. Ότι οι στρατηγοί και οι αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών της Μόσχας είναι εξοργισμένοι από την εμπλοκή στην Ουκρανία και τρέχουν στο παρασκήνιο σενάρια απομάκρυνσης του Ρώσου προέδρου.

Σε γενικές γραμμές αυτές οι πληροφορίες στερούνται σοβαρότητας και μάλλον ενισχύουν τον ίδιο τον Πούτιν. Προφανώς οι εμπνευστές των σεναρίων να ελπίζουν με τη διασπορά τέτοιων πληροφοριών θα καταφέρουν να εξωθήσουν τον Ρώσο πρόεδρο σε σπασμωδικές και βεβιασμένες κινήσεις.

Ποια είναι η αλήθεια;

Κανείς δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στα εσωτερικά του Κρεμλίνου. Όλα όσα γράφονται και ακούγονται εντάσσονται στο πλαίσιο των λεγόμενων ψυχολογικών επιχειρήσεων πολέμου. Οι Ψ.Ε.Π. (Ψυχολογικές Επιχειρήσεις Πολέμου) είναι πανάρχαια «πρακτική» και συνιστούν σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος και απευθύνονται σε εχθρούς, φίλους και ουδέτερους.

Επιχειρήσεις που στοχεύουν στη λογική αλλά κυρίως στα συναισθήματα του πλήθους.