ΚΟΣΜΟΣ

Nordic Monitor: Η Άγκυρα πραγματοποιεί υποκλοπές σε βάρος δυτικών πρεσβειών

Nordic Monitor: Η Άγκυρα πραγματοποιεί υποκλοπές σε βάρος δυτικών πρεσβειών

Νέες αποκαλύψεις για την «βρώμικη» δράση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

Η Τουρκία αγωνιά να προβάλλει την φαινομενικά φιλοδημοκρατική της πορεία και να εδραιωθεί στην παγκόσμια συνείδηση ως ένα κράτος δυτικού τύπου. Παρά ταύτα, οι πράξεις της αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά ότι αποτελεί την επιτομή της διγλωσσίας και της κουτοπονηριάς.

Οι δράσεις της έρχονται στην επιφάνεια και αποδεικνύουν πόσο επικίνδυνο είναι το καθεστώς Ερντογάν, την ώρα που οι εκβιαστικές κινήσεις του προκαλούν εκνευρισμό στη Δύση. Δημοσίευμα της ερευνητικής ιστοσελίδας Nordic Monitor, δημιουργός της οποίας είναι ο αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Abdullah Bozkurt, υποστηρίζει ότι η Άγκυρα «κρυφακούει» τις δυτικές πρεσβείες.

Σύμφωνα με το Nordic Monitor, αυτός που «μαρτύρησε χωρίς ξύλο» ήταν ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος σε συγκέντρωση υποστηρικτών του κόμματος του Ερντογάν στο Αϊδίνιο μετέφερε σχεδόν αυτολεξεί τη συζήτηση που έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες δυτικής πρεσβείας στην Άγκυρα, μεταξύ διπλωματών και μελών του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

«Θα αναφέρω την κάθε πρόταση που είπατε. Μιλήσατε ξεδιάντροπα με τον πρέσβη μιας ευρωπαϊκής χώρας για το πόσες έδρες θα κερδίσετε στις εκλογές του 2023. Επιτρέψτε μου να σας πω ένα άλλο στοιχείο. Μιλήσατε για τον Σγκατάι Κιλίτς (πρώην σύμβουλο του Ερνοτγάν)» είπε ο Σοϊλού στους παρευρισκόμενους και πρόσθεσε:

«Μιλήσατε για το γεγονός ότι ο πρώτος πρόεδρος (από τη συμμαχία της αντιπολίτευσης) που θα εκλεγεί στις επόμενες εκλογές, θα υπηρετήσει για δύο ή τρία χρόνια και μετά θα πρέπει να επιλέξετε νέο πρόεδρο. Αξιολογήσατε πώς η κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας και τα αποτελέσματα αυτού του πολέμου θα επηρέαζαν την Τουρκία. Μιλήσατε για όλες τις λεπτομέρειες εντός της (αντιπολιτευόμενης) Λαϊκής Συμμαχίας , για τους πολιτικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης Αλί Μπαμπατζάν και Αχμέτ Νταβούτογλου και πώς να λάβετε ψήφους από το HDP (το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών)».

Με τον -έμμεσο έστω- τρόπο αυτό, επιβεβαίωσε τις παρακολουθήσεις των δυτικών πρεσβειών από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, με τις πληροφορίες μάλιστα να αναφέρουν πως πρόκειται για την γερμανική.