ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικά ΜΜΕ για ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Ειρωνεία, ενόχληση και καυστικά σχόλια

Ιστορική επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
Ιστορική επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Η προφανής ενόχληση και ανησυχία που προκάλεσε στην Άγκυρα η ιστορική επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον αποτυπώνεται και στα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης 

Αρνητικές αντιδράσεις και ειρωνικά σχόλια προκάλεσε στην Τουρκία η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και η εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ατμόσφαιρα που αποτυπώνεται και στα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης.

Για «σόου» της Ελλάδας και του Έλληνα πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ έκανε λόγο το Haber Turk με τον ανταποκριτή του να αναφέρεται στην ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Πανεπιστημίο Τζόρτζταουν και τη σημερινή του ιστορική εμφάνιση στο Κογκρέσο.«Ο Μπάιντεν παρέθεσε δεξίωση για τον Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο» είναι ο τίτλος στο εν λόγω δημοσίευμα.

«Οι συναντήσεις Μητσοτάκη συνιστούν επίδειξη δύναμης και δείχνουν το βάρος της Ελλάδας στις ΗΠΑ», σχολίασε.

Η προσκείμενη στην αντιπολίτευση εφημερίδα, Cumhuriyet, σημείωσε στον τίτλο της: «Δεξίωση από τον Μπάιντεν για τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο» Στο ρεπορτάζ της αναφέρει ότι «ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υπογράμμισε τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο (…)

Σημειώνοντας ότι γιορτάζουν την 201η επέτειο από την εγκαθίδρυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών ο Μπάιντεν σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν τόνισε τη σημασία της διατήρησης των σχέσεων των δύο χωρών σε πολλούς τομείς, από την άμυνα μέχρι την κλιματική αλλαγή.

Ο Μπάιντεν, που ευχαρίστησε τον Μητσοτάκη για τις κινήσεις του στο ουκρανικό, μίλησε και για τη συνεισφορά των ελληνικής καταγωγής μεταναστών στην αμερικανική κοινωνία».

En Son Haber: «Μπάιντεν και Μητσοτάκης συναντήθηκαν στον Λευκό Οίκο»

Tην ώρα που ο Ερντογάν περιμένει ακόμη μια πρόσκληση από την κυβέρνηση Μπάιντεν, η τουρκική εφημερίδα μεταδίδει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος στις δηλώσεις πριν το τετ-α-τετ «υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ εδώ και δύο αιώνες κι ότι θα συζητήσουν “κοινές δημοκρατικές αξίες” (…) Ο Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Μητσοτάκη για τον ηγετικό του ρόλο σε πολλά διεθνή ζητήματα και τόνισε ότι στην ατζέντα είναι θέματα όπως η αμυντική συνεργασία, η ενεργειακή ασφάλεια και η κλιματική αλλαγή»

Milliyet: Iδιαίτερα επικριτική η εφημερίδα «Μιλιέτ» σχολιάσε την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο τονίζοντας ότι η Ελλάδα παρέδωσε το χρυσό κλειδί στον Μπάιντεν.

Έφθασε μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίζει τη χώρα μας ως «καϋμένη Ελλάδα» η οποία ενώ έγινε αρχικά παιχνίδι των Βρετανών δεν έχει πάρει το μάθημά της και δεν έχει καταλάβει τι θα κοστίσει αυτό και τώρα είναι έτοιμη ακόμη και να εγκαταλείψει την ταυτότητά της». «Αυτό είναι πρόβλημα της Ελλάδας» σημειώνει η εφημερίδα κάνοντας λόγο για «ύπουλο και προδοτικό παιχνίδι των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας».

«Η νέα 51η Πολιτεία των ΗΠΑ η Ελλάδα» ειναι το καυστικό σχόλιο της Μιλιέτ που φανερώνει την οργή που προκάλεσε στην Τουρκία η θερμή υποδοχή που επεφύλαξε στην ελληνική αποστολή η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Διαβάστε επίσης:

Μπάιντεν: Το παρασκήνιο της γραβάτας με την ελληνική σημαία που φόρεσε στο τετ α τετ με Μητσοτάκη