ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Προσπαθεί να «γιατρέψει» τον κορονοϊό με αλατόνερο και ζεστά ροφήματα!

Με συνταγές παραδοσιακής ιατρικής δίνει μάχη με τον κορονοϊό η Βόρεια Κορέα
Με συνταγές παραδοσιακής ιατρικής δίνει μάχη με τον κορονοϊό η Βόρεια Κορέα
ΑΡ

Η Βόρεια Κορέα δίνει μάχη ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού σε ένα μη εμβολιασμένο πληθυσμό, χωρίς πρόσβαση σε αποτελεσματικά αντιιικά φάρμακα.

Στις αρχές του 2020, η χώρα σφράγισε τα σύνορά της για να προσπαθήσει να απομονωθεί από την πανδημία. Μέχρι στιγμή οι αρχές της χώρας έχουν απορρίψει κάθε εξωτερική ιατρική υποστήριξη.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης συστήνουν πλέον παραδοσιακές θεραπείες για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού που κατονομάζουν ως «πυρετό».Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν εμφανίστηκε για πρώτη φορά με μάσκα προσώπου στην τηλεόραση για να διατάξει εθνικά lockdown, καθώς η Πιονγιάνγκ παραδέχθηκε πρόσφτατα κρούσματα Covid-19.

Ζεστά ροφήματα

Για όσους δεν είναι σοβαρά άρρωστοι, η εφημερίδα του κυβερνώντος κόμματος Rodong Simnun συνέστησε θεραπείες, όπως τσάι με τζίντζερ ή αγιόκλημα και ένα ρόφημα από φύλλα ιτιάς.

Τα ζεστά ροφήματα μπορεί να καταπραΰνουν ορισμένα συμπτώματα της Covid-19, όπως ειναι ο πονόλαιμος ή ο βήχας, και βοηθούν στην ενυδάτωση όταν οι ασθενείς χάνουν περισσότερα υγρά από το κανονικό. Το τζίντζερ και το φύλλο ιτιάς ανακουφίζουν επίσης από τη φλεγμονή και μειώνουν τον πόνο. Αλλά δεν αποτελούν θεραπεία για τον ίδιο τον ιό.

Αλατόνερο

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης πήραν πρόσφατα συνέντευξη από ένα ζευγάρι που συνέστησε γαργάρες με αλατόνερο πρωί και βράδυ. «Χιλιάδες τόνοι αλατιού» εστάλησαν στην Πιονγκγιάνγκ για να παρασκευαστεί μια «αντισηπτική λύση», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ορισμένες μελέτες προτείνουν γαργάρες και ρινικές πλύσεις με θαλασσινό νερό που καταπολεμούν τους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα. Αλλά υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία ότι επιβραδύνουν την εξάπλωση της Covid-19.

Το στοματικό διάλυμα θα μπορούσε να σκοτώσει τον ιό στο εργαστήριο, σύμφωνα με μια μελέτη. Αλλά δεν έχει αποδειχθεί πειστικά ότι βοηθάει στους ανθρώπους.

Ο κορονοϊός «κολλάει» κυρίως από τα μικροσκοπικά σταγονίδια στον αέρα μέσω της μύτης καθώς και του στόματος, επομένως οι γαργάρες «στοχεύουν» μόνο ένα σημείο εισόδου. Και μόλις εισέλθει ο ιός, αναπαράγεται και εξαπλώνεται βαθιά στα όργανα, όπου δεν μπορεί να φτάσει καμία γαργάρα.

Παυσίπονα και αντιβιοτικά

Η κρατική τηλεόραση συνέστησε στους ασθενείς να χρησιμοποιούν παυσίπονα όπως η ιβουπροφαίνη καθώς και αμοξικιλλίνη και άλλα αντιβιοτικά. Η ιβουπροφαίνη (και η παρακεταμόλη) μπορούν να μειώσουν τη θερμοκρασία και να ανακουφίσουν συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος ή ο πονόλαιμος.

Αλλά δεν θα «καθαρίσουν» τον ιό ούτε θα εμποδίσουν την ανάπτυξή του. Τα αντιβιοτικά, που προορίζονται για βακτηριακές λοιμώξεις και όχι για ιούς, δεν συνιστώνται. Και η άσκοπη χρήση αντιβιοτικών κινδυνεύει να αναπτύξει ανθεκτικά μικρόβια Εργαστηριακή έρευνα δείχνει ότι ορισμένα μπορεί να επιβραδύνουν την εξάπλωση ορισμένων ιών, συμπεριλαμβανομένου του κορονοϊού. Αλλά η δράση αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί στον πραγματικό κόσμο.

Και μια μελέτη του αντιβιοτικού αζιθρομυκίνη διαπίστωσε ότι είχε μικρή ή καθόλου διαφορά στα συμπτώματα της Covid-19, στην πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο ή θανάτου. Υπάρχουν ορισμένα εγκεκριμένα φάρμακα για να αποτρέψουν τα άτομα με Covid να καταλήξουν στο νοσοκομείο. Αλλά η αποτελεσματικότητά τους είναι ποικίλη.

Σύστημα Υγείας

Το σύστημα υγείας της Βόρειας Κορέας έχει δημιουργηθεί για να προσφέρει δωρεάν ιατρική περίθαλψη από βασικές υπηρεσίες σε επίπεδο αγροτικών περιοχών έως εξειδικευμένη θεραπεία σε κρατικά νοσοκομεία, συνήθως σε αστικά κέντρα.

Όμως η οικονομία έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω των κυρώσεων και των ακραίων καιρικών συνθηκών, όπως η ξηρασία. Το κλείσιμο των συνόρων της χώρας και τα αυστηρά μέτρα καραντίνας θα είχαν επίσης καταστροφικές επιπτώσεις.

Ιδιαίτερα αδύναμο εκτός Πιονγκγιάνγκ, το σύστημα υγείας πιστεύεται ότι αντιμετωπίζει ελλείψεις προσωπικού, φαρμάκων και εξοπλισμού. Μια έκθεση για τον ΟΗΕ, πέρυσι, ανέφερε: «Φάρμακα, εμβόλια και ιατρικές συσκευές δεν φθάνουν στο επίπεδο της καλής πρακτικής του ΠΟΥ και δεν ανταποκρίνονται επίσης στην τοπική ζήτηση».

Πολλοί Βορειοκορεάτες που αυτομόλησαν στη Νότια Κορέα είπαν ότι έπρεπε να πληρώσουν για φάρμακα ή για θεραπεία και φάρμακα που περιορίζονται σε προνομιούχα μέλη του κυβερνώντος κόμματος. Όμως τα κρατικά μέσα ενημέρωσης λένε ότι τώρα αυξάνουν την παραγωγή.

Διεθνής βοήθεια

Η Βόρεια Κορέα απέρριψε τρία εκατομμύρια κινεζικές δόσεις, πέρυσι - και σύμφωνα με πληροφορίες απέρριψε άλλες προσφορές στο πλαίσιο του Covax, του παγκόσμιου συστήματος κοινής χρήσης εμβολίων.

Η Νότια Κορέα λέει ότι δεν έχει απαντήσει στην προσφορά της για εμβόλια, ιατρικές προμήθειες και προσωπικό. Η Πιονγιάνγκ φέρεται να έστειλε πρόσφατα τρία αεροπλάνα για τη συλλογή ιατρικών προμηθειών από τη Σενγιάνγκ.

Αυτά δεν περιλάμβαναν «προμήθειες κατά της πανδημίας», δήλωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, αλλά ήταν «έτοιμο να συνεργαστεί με τη Βόρεια Κορέα… στον αγώνα κατά του κορονοϊού».

Διαβάστε επίσης:

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ έβγαλε τον στρατό στο δρόμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού