ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Καταστροφικές πυρκαγιές σαρώνουν το Τέξας - Χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτη

Καταστροφικές πυρκαγιές σαρώνουν το Τέξας
Καταστροφικές πυρκαγιές σαρώνουν το Τέξας
AP

Μεγάλες πυρκαγιές έχουν ξέσπασει στο Τέξας των ΗΠΑ, με τις Αρχές να κηρύσσουν πολλές περιοχές σε κατάσταση μείζονος καταστροφής και να διατάζουν υποχρεωτικές εκκενώσεις.

Η πυρκαγιά στην κομητεία Τέιλορ προκαλεί αναγκαστικές εκκενώσεις καθώς οι ξηρές συνθήκες αυξάνουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων στο Δυτικό Τέξας. Οι δασικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν εννέα πυρκαγιές σε ολόκληρη την πολιτεία αυτή την εβδομάδα, εκφράζοντας φόβους ότι «έχουν τη δυνατότητα να εξαντλήσουν τους κρατικούς και τοπικούς πόρους».

«Οι ελάχιστες βροχοπτώσεις, οι συνθήκες ζέστης και η εντεινόμενη ξηρασία συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη δραστηριότητα των δασικών πυρκαγιών σε ολόκληρη την πολιτεία», δήλωσε ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Texas A&M Forest Service. «Λόγω των συνθηκών, αυτές οι πυρκαγιές απαιτούν περισσότερο χρόνο και πόρους για να περιοριστούν».

Η πυρκαγιά κοντά στο Buffalo Gap, εξαπλώθηκε σε σχεδόν 10.000 στρέμματα στην κομητεία Taylor από το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ η πυρκαγιά στην κομητεία Wilbarger έχει κάψει περίπου 25.000 στρέμματα. Τουλάχιστον 27 σπίτια έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με τον δήμαρχο του Abilene, Άντονι Γουίλιαμς.

Ο αυτοκινητόδρομος 277 έχει κλείσει, όπως επίσης κι άλλοι μεγάλοι δρόμοι, ενώ οι αξιωματούχοι εξέδωσαν επίσης προσωρινό περιορισμό πτήσεων, δίνοντας εντολή στους πιλότους να αποφεύγουν τη λειτουργία αεροσκαφών στην περιοχή.

Μόνο το 5% περίπου της πυρκαγιάς είχε περιοριστεί από το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη της κομητείας Tέιλορ. Η χαμηλή υγρασία, οι θυελλώδεις άνεμοι και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες δυσχεραίνουν τις συνθήκες στην περιοχή, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Μεμονωμένες καταιγίδες θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν θυελλώδεις και ασταθείς ανέμους, οι οποίοι θα καθιστούσαν πιο δύσκολο τον έλεγχο της φωτιάς. Περισσότερες πυρκαγιές ενδέχεται να ξεσπάσουν μέσα στις επόμενες ώρες, εκτιμούν οι ειδικοί. Το Τέξας έχει επίσης ενεργοποιήσει εναέρια και χερσαία μέσα, καθώς και πυροσβέστες από γειτονικές πολιτείες για να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν, πλέον, σε περιοχές όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν μεγάλες πυρκαγιές, προειδοποιούν ερευνητές. Νέες αναλύσεις δεδομένων αποκαλύπτουν για πρώτη φορά ότι μεγάλες εκτάσεις των ΗΠΑ, που παραδοσιακά δεν σχετίζονταν με πυρκαγιές, πλέον απειλούνται κι εκείνες, έγραψε πρόσφατα η Washington Post.

Το ποσοστό του πληθυσμού των ΗΠΑ που ζει σε περιοχές υψηλού κινδύνου πρόκειται να αυξηθεί μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, από περίπου 16% που είναι σήμερα, σε περίπου 21%.