ΚΟΣΜΟΣ

Νταβός: Πανάκριβα μπουρίτο, ανοιξιάτικο τοπίο και υποσχέσεις για το μέλλον - Αυλαία για το Φόρουμ

Ο Στόλτνεμπεργκ φθάνει στο Φόρουμ του Νταβός
Ο Στόλτνεμπεργκ φθάνει στο Φόρουμ του Νταβός

Περισσότεροι απο 2.500 ηγέτες από την πολιτική, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τα μέσα ενημέρωσης συμμετείχαν φέτος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός που επισκιάστηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και τις...πανάκριβες τιμές των σνακ, όπως αναφέρει το CNBC

Ήταν η πρώτη κατ'ιδίαν συνάντηση των ηγετών στο θέρετρο της Ελβετίας εδώ και δύο χρόνια. Οι ισχυροί της Γης συγκεντρώθηκαν στο ανοιξιάτικο αυτή τη φορά Νταβός για να μιλήσουν για τα επιτακτικά προβλήματα του πλανήτη, από τη συνεχιζόμενη πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, μέχρι την κλιματική αλλαγή.

«Στο ανοιξιάτικο Νταβός, δεν υπήρχε φόβος να γλιστρήσει κανείς στον πάγο ή να εξασφαλίσει κάποιο από τα ελάχιστα ταξί Uber που ήταν διαθέσιμα στην πόλη.
Η φετινή εκδήλωση ήταν μια ευκαιρία να πάει κανείς από συνάντηση σε συνάντηση φορώντας σανδάλια αντί για μπότες χιονιού, αλλά οι παρευρισκόμενοι έμειναν σε μεγάλο βαθμό στον επίσημο κώδικα ενδυμασίας ... » σημειώνει με δόση χιούμορ το αμερικανικό δίκτυο.

Στο εντυπωσιακό ξενοδοχείο «Steigenberger Gtanhotel Belvedere», δίπλα στο συνεδριακό κέντρο όπου διεξήχθη το Φόρουμ, οι τιμές των σνακ πάντως έσπασαν κάθε ρεκόρ, καθώς οι συμμετέχοντες έβαλαν γερά το χέρι στην τσέπη για να απολαύσουν ακόμη και κάτι ελαφρύ.

Για παράδειγμα, για ένα μπουρίτο με ένα μικρό συνοδευτικό μπολ γκουακαμόλε, οι πελάτες κλήθηκαν να καταβάλουν το ποσό των 51 δολαρίων, ενώ για μία μερίδα τηγανητές πατάτες σχεδόν 22 δολάρια.

«Το 2015, το ίδιο ξενοδοχείο χρέωνε το χοτ-ντογκ 43 δολάρια», σχολιάζει το CNBC διευκρινίζοντας ότι, το «Steigenberger Grandhotel Belvedere» βρίσκεται σε μία προνομιακή θέση και θεωρείται «hotspot» για τους συνέδρους του Νταβός.Οι φετινές τιμές σε ορισμένα πιάτα δείχνουν επίσης πόσο ακριβό μπορεί να είναι για τους συμμετέχοντες το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο πληθωρισμός στην Ελβετία έφτασε το 2,5% τον μήνα Απρίλιο. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 14 ετών για τη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης. Το ετήσιο ραντεβού που συγκεντρώνει τους ισχυρότερους και πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο πραγματοποιείται παραδοσιακά όταν τα βουνά καλύπτονται από χιόνι και οι συμμετέχοντες φορούν μπότες και μπουφάν για σκι όπου κι αν πάνε.

Ωστόσο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η φετινή συνάντηση αναβλήθηκε για το τέλος Μαΐου και οι συμμετέχοντες παρατήρησαν πόσο πιο πρακτικό ήταν αυτή τη φορά το φόρουμ.