ΚΟΣΜΟΣ

Προκαλεί ξανά ο Ερντογάν: «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται με όσους μας βλέπουν ως εχθρό»

Μητσοτάκης-Ερντογάν
Μητσοτάκης-Ερντογάν
Intime News

Επιμένει στην εμπρηστική ρητορική ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε σημερινή ομιλία του χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ακατάλληλο συνομιλητή

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις με αποδέκτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους καθώς επέστρεφε από το ταξίδι του στο Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Yeni Safak, ο Ερντογάν είπε: «Ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής μου. Γιατί; Αντιμετωπίζω ανθρώπους που ασκούν πολιτική με σωστό τρόπο. Θα μου μιλήσεις, θα φάμε, θα πούμε ''ας μην βάλουμε τρίτες χώρες ή πρόσωπα ανάμεσά μας'', θα το υποσχεθείς. Θα περάσουν 15 μέρες μετά, θα πας στις ΗΠΑ, θα μιλήσεις κατά της Τουρκία στο αμερικανικό Κογκρέσο. Τι είναι αυτό; Για το χειροκρότημα πήγε εκεί. Συγγνώμη. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα με αυτούς», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Υπάρχει μόνο ένα πράγμα να κάνουμε. Είμαστε φίλοι με αυτούς που είναι φίλοι μαζί μας, αλλά πρέπει να ξέρουν καλά πως θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται με αυτούς που μας βλέπουν ως εχθρό», πρόσθεσε ο «Σουλτάνος».

Την ίδια ώρα με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία αντιμετωπίζει η Αθήνα το μπαράζ προκλήσεων της Τουρκίας, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει δηλώσει ότι «εάν ο πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και δεν θα επισημαίνω στο διεθνές ακροατήριο ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε κάνει λάθος».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε τις προηγούμενες ημέρες διαλλακτικός δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως: «Πρέπει πάντοτε να μιλάμε και θέλουμε πάντα να κρατάμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Δεν πρόκειται ποτέ να είμαστε εμείς αυτοί που δεν θα μιλάμε στους γείτονές μας. Από την άλλη, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και δεν θα επισημαίνω στο διεθνές ακροατήριο ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε κάνει λάθος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θερμό» καλοκαίρι στο Αιγαίο προβλέπουν οι Γερμανοί

Δυο από τις κορυφαίες εφημερίδες στη Γερμανία, η «Handelsblatt», η «Die Welt» και η «Frankfurter Rundschau» προβλέπουν ένα «καυτό» καλοκαίρι στα ελληνοτουρκικά, με ευθύνη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται πως επιλέγει την κλιμάκωση, και σε ανάλυση της Deutche Welle εξηγείται το γιατί τηρεί τη συγκεκριμένη στάση.

«Σύγκρουση με την Ελλάδα: Πώς ο Ερντογάν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης», είναι ο τίτλος ανάλυσης στην ηλεκτρονική έκδοση της «Handelsblatt» κάνοντας αναδρομή και σε παλαιότερες προσπάθειες να εργαλειοποιηθούν οι πρόσφυγες από την Άγκυρα.

«Τώρα οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας οδεύουν προς νέο χαμηλό. Τις προηγούμενες ημέρες η Αθήνα κατέγραψε αυξημένο αριθμό πτήσεων τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά. Την περασμένη Παρασκευή δύο τουρκικά F-16 πλησίασαν σε απόσταση 4,6 χιλιομέτρων από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στη Βόρεια Ελλάδα. Από την πλευρά της και η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για παραβιάσεις του εναέριου χώρου στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου. Εδώ και δεκαετίες οι δύο εταίροι στο ΝΑΤΟ διαπληκτίζονται για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες και τα κυριαρχικά δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο. Το καλοκαίρι του 2020 η αντιπαράθεση οδήγησε τις δύο χώρες στα πρόθυρα στρατιωτικής σύγκρουσης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Γιατί ο Ερντογάν «πολώνει» το κλίμα

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και το δημοσίευμα της «Die Welt», η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ενώ η Τουρκία μπλοκάρει ακόμα την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν προχώρησε σε εξαγγελίες για στρατιωτική επίθεση στη Βόρεια Συρία. «Παράλληλα, διακόπτει κάθε επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής ο Ερντογάν ακολουθεί πορεία κλιμάκωσης, σε μία χρονική στιγμή που ο ίδιος συνειδητά έχει επιλέξει», σημειώνεται.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, κομβικής σημασίας για τον Ερντογάν είναι η ανταπόκριση που έχουν αυτές οι πολιτικές στο εσωτερικό της χώρας. «Έναν χρόνο πριν από τις εκλογές το κόμμα του χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο πληθωρισμός στη χώρα κυμαίνεται στο 70%. Προηγούμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία είχαν βελτιώσει την εικόνα του στις δημοσκοπήσεις. Ο πόλεμος ενώνει τη χώρα», εξηγεί η δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας.

Για ένα «θερμό καλοκαίρι» προϊδεάζει αντίστοιχη ανάλυση της «Frankfurter Rundschau» καθώς υποστηρίζει πως «η τουρκική κυβέρνηση οξύνει τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου καλεί τη γειτονική χώρα να αποσύρει τα στρατεύματά της από νησιά του Αιγαίου, όπως η Ρόδος, η Κως, η Λέσβος και η Σάμος». Στο ρεπορτάζ της η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ακόμα πως «Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Ελλάδα χάνει κυριαρχικά δικαιώματα σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, από τη στιγμή που έχει σταθμεύσει εκεί στρατεύματα. Κατά την άποψη της Τουρκίας αυτό δεν συνάδει με τις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, που είχαν προβλέψει την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών».