ΚΟΣΜΟΣ

Ευλογιά των πιθήκων: Αγώνας δρόμου για την ανάπτυξη τεστ - Το νέο «ελντοράντο» της βιομηχανίας

Παγκόσμια κούρσα για την ανάπτυξη rapid και PCR test για την ευλογιά των πιθήκων
Παγκόσμια κούρσα για την ανάπτυξη rapid και PCR test για την ευλογιά των πιθήκων

Οι εταιρείες ανάπτυξης διαγνωστικών τεστ αγωνίζονται να αναπτύξουν νέα «εργαλεία» για την ευλογιά των πιθήκων αναφέρει το Reuters, ελπίζοντας να αξιοποιήσουν μια νέα αγορά καθώς οι κυβερνήσεις ανά τον πλανήτη επιχειρούν να «αποκωδικοποιήσουν» την πρώτη μεγάλη επιδημία ιογενούς μόλυνσης, εκτός Αφρικής.

Ο αγώνας δρόμου ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, όπως είχε συμβεί στις αρχές του 2020, όταν οι εταιρείες έσπευσαν να φτιάξουν διαγνωστικά «κιτ» για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της COVID-19, δημιουργώντας μία αγορά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους κατασκευαστές των εν λόγω προϊόντων.

Η βιομηχανία ιατροφαρμακευτικών προϊόντων σπεύδει να αναπτύξει εύχρηστες διαγνωστικές εξετάσεις, ελπίζοντας να αντισταθμίσει τη μείωση πωλήσεων απο τα τεστ κορονοϊού. Η ζήτηση για τα τεστ ευλογιάς των πιθήκων θα είναι βέβαια πολύ μικρότερη, δεδομένου ότι η ιογενής ασθένεια δεν είναι τόσο μεταδοτική όσο ο κοροναϊός, επισημαίνει το Reuters.

Συνήθως εξαπλώνεται μέσω στενής επαφής και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και δερματικές βλάβες γεμάτες πύον που συνήθως υποχωρούν από μόνες τους εντός εβδομάδων.

Σε αντίθεση με το αιφνίδιο ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, υπάρχουν ήδη εμβόλια, διαγνωστικές εξετάσεις και φάρμακα για την ευλογιά των πιθήκων. Η νέα αγορά θα απαλύνει –αλλά δεν θα αναπληρώσει- την επιβράδυνση των πωλήσεων που αναμένεται στις εξετάσεις για Covid-19, εκτιμούν αναλυτές.

Περισσότερα από 550 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν αναφερθεί σε περίπου 30 χώρες από τις αρχές Μαΐου. Η μεγάλη πλειονότητα έχει εντοπιστεί στην Ευρώπη, όπου υπάρχουν ενδείξεις διασποράς στην κοινότητα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι, αν και το στέλεχος που ανιχνεύεται στην Αφρική σκοτώνει γύρω στο 1% των ασθενών στις χώρες όπου ενδημεί η ασθένεια.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει δηλώσει ότι αναμένει να αυξηθούν οι λοιμώξεις και ότι η εξάπλωση θα μπορούσε να επιταχυνθεί καθώς οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για πάρτι και φεστιβάλ το καλοκαίρι.

Αυτή η επιδημία είναι σημαντική αλλά δεν υπάρχει ακόμη ανάγκη για εκατοντάδες χιλιάδες τεστ, όπως συνέβη όταν εμφανίστηκε ο κορονοϊός, δήλωσε ο Daniel Bausch, ανώτερος διευθυντής, για τις αναδυόμενες απειλές και την παγκόσμια ασφάλεια υγείας στο FIND.

PCR και τεστ αντιγόνου

Όπως και στην περίπτωση της Covid-19, η ενδεδειγμένη διάγνωση για την ευλογιά των πιθήκων είναι η αντίδραση αλυσιδωτής πολυμεράσης, PCR, η οποία ανιχνεύει γενετικό υλικό του ιού.

Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας και της Ολλανδίας, που έχουν αναφέρει μόνο ελάχιστα κρούσματα, λένε ότι προς το παρόν έχουν επαρκή ικανότητα τεστ για την ευλογιά των πιθήκων. Η Βρετανία, όπου έχουν επιβεβαιωθεί σχεδόν 200 κρούσματα, εργάζεται για την αύξηση του αριθμού των διαγνωστικών «κιτ».

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι περισσότερες από 10 εισηγμένες κινεζικές εταιρείες, όπως η Jiangsu Bioperfectus Technologies, έσπευσαν να προσθέσουν στα κιτ τους το σύμβολο ποιότητας CE της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τον τρόπο αυτό δηλώνουν πως συμμορφώνονται με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ώστε να μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους στην Ένωση.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές εστιάζονται σε τεστ PCR για την ευλογιά των πιθήκων, ωστόσο ορισμένοι, αναπτύσσουν τεστ αντιγόνου, περισσότερο γνωστά ως rapid test. Ανιχνεύουν πρωτεΐνες του ιού και δίνουν γρήγορο αποτέλεσμα, δεν θεωρούνται όμως εξίσου αξιόπιστα όσο το PCR. Δεν είναι σαφές εάν τα μολυσμένα αλλά με συμπτώματα άτομα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, λέει ο ΠΟΥ, επομένως δεν είναι γνωστό εάν χρειάζονται προληπτικά τεστ στα ύποπτα κρούσματα.

Ωστόσο, δεδομένου ότι τα ύποπτα κρούσματα αναμένεται να απομονωθούν για 21 ημέρες, τα rapid test θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα, δεδομένου ότι επί του παρόντος τα κρούματα του ιού της ευλογιάς δεν έχουν εξαπλωθεί ευρέως σε πληθυσμούς, δήλωσε ο Carlos Maluquer de Motes, ο οποίος διευθύνει μια ερευνητική ομάδα που μελετά τον ιό της ευλογιάς στο Πανεπιστήμιο του Surrey.

Σχετικές ειδήσεις