ΚΟΣΜΟΣ

Τζένιφερ Άνιστον: Τα βάζει με την κουλτούρα των influencer και το ίντερνετ τη «στήνει» στον τοίχο

Η Τζένιφερ Άνιστον
Η Τζένιφερ Άνιστον

Στόχος επικρίσεων έχει γίνει η Τζένιφερ Άνιστον μετά τα σχόλια που έκανε σχετικά με την «κουλτούρα των influencer» και τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι κερδίζουν δόξα και αναγνωρισιμότητα στη σημερινή εποχή.

Η 53χρονη ηθοποιός, μίλησε στον Σεμπάστιαν Σταν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Actors on Actors για το Variety για τη φήμη και τους τρόπους απόκτηστής της, εν έτει 2022. Μίλησε για το πώς προσωπικότητες όπως η Πάρις Χίλτον και η Mόνικα Λεβίνσκι έγιναν διάσημες με την άνοδο της κουλτούρας του Διαδικτύου και τόνισε οτι όλη αυτή η κουλτούρα.

H Πάμελα ΆντερσονΑ.Ρ

Συζητούσαν για την περίφημη διαρροή της σεξουαλικής ταινίας της Πάμελα Άντερσον και του Τόμι Λι Τζόουνς το 1995, θέμα που έκανε την πρωταγωνίστρια της δημοφιλούς σειράς «Τα Φιλαράκια» να μιλήσει για την κουλτούρα του Διαδικτύου την εποχή εκείνη.

«Η κουλτούρα των ινφλουένσερ»

«Ήταν ακριβώς τη στιγμή που το Διαδίκτυο διαμόρφωσε πραγματικά μια νέα κουλτούρα για τους ανθρώπους να γίνονται διάσημοι», είπε. «Αυτό το γεγονός των ανθρώπων που γίνονται διάσημοι επειδή ουσιαστικά δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά έχουν αυτές τις απίστευτες καριέρες. Εννοώ η Πάρις Χίλτον, η Μόνικα Λεβίνσκι, όλα αυτά».

Η σεξουαλική ταινία της Χίλτον με τον τότε φίλο Ρικ Σάλομον διέρρευσε στο διαδίκτυο το 2004 και η Λεβίνσκι ενεπλάκη σε σεξουαλικό σκάνδαλο με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον το 1998.

H Mόνικα ΛεβίνσκιΑ.Ρ

«Πάντα λέω ότι αισθάνομαι τυχερή που πήραμε μια μικρή γεύση από τη βιομηχανία πριν γίνει αυτό που είναι σήμερα, που είναι απλώς διαφορετική, περισσότερες υπηρεσίες ροής, περισσότεροι άνθρωποι», είπε η Άνιστον. «Είσαι διάσημος από το TikTok. Είσαι διάσημος από το YouTube. Είσαι διάσημη από το Instagram», πρόσθεσε. «Είναι σχεδόν σαν να μειώνει τη δουλειά του ηθοποιού».

Θύελλα αντιδράσεων για τα σχόλια της Άνιστον

Τα σχόλια της Τζένιφερ Άνιστον για τους ανθρώπους που μειώνουν και υποβαθμίζουν τη δουλειά των ηθοποιών, βρίσκοντας φήμη μέσω των social media έχουν πυροδοτήσει «τσουνάμι» επικρίσεων στο Twitter. Η 53χρονη σταρ του Χόλιγουντ δέχθηκε πυρά απο κάποιους, αλλά παράλληλα επικρίθηκε απο άλλους για τα σχόλια και τις απόψεις της.

«Λατρεύω τη Τζεν, αλλά δε συμμερίζομαι καθόλου αυτή τη νοοτροπία. Περάσατε τη δεκαετία του '90 κάνοντας μάρκετινγκ στον εαυτό σας σε πάρτι και περνώντας από οντισιόν για ρόλους. Περνάνε τον χρόνο τους δημοσιεύοντας βίντεο ή selfies και κάνοντας μάρκετινγκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι το ίδιο πράγμα, απλώς αυτό παρέχει περισσότερους τρόπους για να κάνετε ένα βήμα [στην] βιομηχανία. (...) Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι τόσο ταλαντούχοι ή σκληρά εργαζόμενοι ή οτιδήποτε άλλο, όπως εσείς.

Συμφωνώ ότι η υποκριτική δεν είναι για όλους όσοι έχουν όμορφο πρόσωπο και εκατομμύρια followers αλλά [αυτό] δεν σημαίνει ότι κάποιοι δεν αξίζουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν. [...] Δεν έχει σημασία από πού ξεκινάει κάποιος. Σημασία έχει αν έχουν την ώθηση και [την] αφοσίωση να βαδίσουν σε αυτά τα μονοπάτια που έχουν ακολουθήσει» έγραψε κάποιος στο Twitter.

Αρκετοί άλλοι τόνισαν το γεγονός ότι η Aνιστον είναι κόρη του βετεράνου ηθοποιού Τζον Άνιστον, που είναι περισσότερο γνωστός για τον μακροχρόνιο ρόλο του στο Days of Our Lives. «Ο νεποτισμός δεν είναι πια ο κανόνας», σχολίασε ένας χρήστης του Twitter. «Πολλοί άνθρωποι που εμφανίστηκαν στην εποχή της είχαν έναν συγγενή στη βιομηχανία. Οι γονείς της ήταν πλούσιοι ή έκαναν παρέα με τα παιδιά των διασήμων. Έτσι μπήκε στο χώρο. Ο μπαμπάς της ήταν ηθοποιός.»

«Καταλαβαίνω οπωσδήποτε την άποψή της, απλώς δεν νομίζω ότι τα παιδιά που ευνοήθηκαν από το νεποτισμό πρέπει να έχουν πολύ χώρο να μιλήσουν για το τι κάνουν οι κανονικοί άνθρωποι για να μπουν στη βιομηχανία», σχολίασε ένας άλλος. «Ο μπαμπάς της μπορεί να μην ήταν A-lister, αλλά τουλάχιστον βρήκε έναν πράκτορα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι κάποιος που το ονειρευόταν από το δωμάτιό του σε μια μικρή πόλη».

«Αν και οι προθέσεις της πίσω από αυτό το σχόλιο μπορεί να είναι αγνές, θέλω να πω ότι υπάρχουν δημιουργικά άτομα σε κοινωνικές πλατφόρμες που είναι πειθαρχημένα σε αυτό που κάνουν, π.χ θα έπρεπε να τους ανοίξουν οι πόρτες σε χώρους όπως το Χόλιγουντ, χτίζουν το δικό τους μέλλον με άλλους τρόπους»

Μέσα στη θύελλα της κριτικής, υπήρξαν και αρκετοί χρήστες του Twitter που υπερασπίστηκαν τη σταρ της ταινίας «Marley & Me» καθώς επέμειναν ότι η δήλωσή της δεν ήταν ουσιαστικά λανθασμένη. «Εννοώ ότι έχει δίκιο... τότε έπρεπε να είσαι ταλαντούχος για να βρεις δουλειά», δήλωσε καποιος «Σήμερα, πρέπει απλώς να είσαι εμπορεύσιμος». «Δεν καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι είναι τρελοί, λέει την αλήθεια», είπε ένας άλλος.

Η Τζένιφερ και τα social media

«Οι άνθρωποι που πηγαίνουν σε σχολή θεάτρου και πολλοί άλλοι που βρίσκονται στη βιομηχανία του θεάματος για χρόνια χάνουν δουλειές ή συγκρίνονται με άλλους χωρίς υπόβαθρο σε κανέναν τομέα της ψυχαγωγίας». Παρά τα σχόλιά της για τους ινφλουένσερ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η Άνιστον μπήκε στον κόσμο του Instagram το 2019, μετρώντας 1 εκατομμύριο χρήστες σε λιγότερο από μία ώρα.

Σε συνέντευξή της στους Los Angeles Times εκείνη την εποχή, είχε πει σχετικά με τη χρήση της πλατφόρμας: «Αυτό που δεν θέλω να κάνω, που ήταν πάντα ένας δισταγμός για μένα στην αρχή, έχει να κάνει με αυτό. Δεν θέλω να αποσπάσω την προσοχή μου έτσι. Έχω ήδη αποσπαστεί αρκετά από άλλα πράγματα στη ζωή»

Πρόσθεσε ωστόσο ότι απολάμβανε το χρόνο της χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα, εξηγώντας: «Είμαι πολύ χαρούμενη, φαίνεται ότι ήταν κάτι διασκεδαστικό και έτυχε καλής υποδοχής. Μπόρεσε να δω πόσο διασκεδαστικό είναι να συνδυάζεις δημιουργικά αυτά τα μικρά κομμάτια, να είσαι αστείος, να κοροϊδεύεις τον εαυτό σου και να διασκεδάζεις γενικά. Και το να μπορώ να συνδεθώ με τους θαυμαστές μου με έκανε πολύ χαρούμενη»

Είπε επίσης στην Ellen DeGeneres στο talk show της το 2019 ότι μπορούσε να δει και άλλα θετικά στοιχεία από τη χρήση του Instagram.