ΚΟΣΜΟΣ

Αντίδραση Βολιβίας στον ΟΗΕ, για την κλιματική αλλαγή

Αντίδραση Βολιβίας στον ΟΗΕ, για την κλιματική αλλαγή
Η κυβέρνηση της Βολιβίας αντέδρασε στο "συμβιβαστικό" κείμενο συμφωνίας το οποίο προτάθηκε χθες Παρασκευή...

Η κυβέρνηση της Βολιβίας αντέδρασε στο "συμβιβαστικό" κείμενο συμφωνίας το οποίο προτάθηκε χθες Παρασκευή στη σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή και κάλεσε να υπάρξουν και περαιτέρω συνομιλίες, υποστηρίζοντας ότι το προσχέδιο βρίθει παραχωρήσεων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η θέση της Βολιβίας ενδέχεται να εμποδίσει την επίτευξη οριστικής συμφωνίας στη σύνοδο που διεξάγεται στο Κανκούν, στο Μεξικό, καθώς το κείμενο για να εγκριθεί χρειάζεται την ομόφωνη έγκριση και των 194 κυβερνήσεων που λαμβάνουν μέρος σ' αυτές.

Ο Πάμπλο Σολόν, επικεφαλής της βολιβιανής αντιπροσωπείας, δήλωσε ότι αυτοί που κατήρτισαν το συμβιβαστικό σχέδιο απόφασης που προτάθηκε νωρίτερα χθες "δεν άκουσαν τις διαφορετικές θέσεις των συμμετεχόντων".

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μεγάλη επιρροή σε αυτό το κείμενο", είπε στους δημοσιογράφους. "Είναι βασικά το κείμενο που είχαν προτείνει στην Κοπεγχάγη, το οποίο όμως παρουσιάστηκε σήμερα με ένα πολύ πιο λεπτοδουλεμένο τρόπο".

Η σύνοδος του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη τον περασμένο Δεκέμβριο δεν είχε οδηγήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Αντί ομόφωνης συμφωνίας υπήρξε η λεγόμενη Συνθήκη της Κοπεγχάγης για το κλίμα, την οποία υποστήριξαν κυρίως οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Ροή Ειδήσεων