ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Το χαστούκι στον «αυτοκρατορικό» Μακρόν και η καυτή πατάτα των συνεργασιών

Ο Εμανουέλ Μακρόν
Ο Εμανουέλ Μακρόν
Gonzalo Fuentes, Pool via AP

Τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών ήταν τελικά ένα χαστούκι προς τον πρόεδρο Μακρόν ή ήταν απλά μια λαϊκή εντολή για μια νέα κουλτούρα κομματικής και κυβερνητικής συνεργασίας;

Οι ερμηνείες διίστανται και συνήθως έχουν να κάνουν με την κομματική χροιά που θέλει να δώσει ο καθένας, ανάλογα με τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Σίγουρα δεν είναι μια εξέλιξη θετικής ψήφου. Ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε η γαλλική κοινωνία στις βουλευτικές εκλογές ενέχει στοιχεία οργής και δυσφορίας για τον τρόπο με τον οποίο κυβερνά ο Εμανουέλ Μακρόν. Η εκλογή του στην Προεδρία της χώρας έχει να κάνει βεβαίως με εθνικές επιλογές ισχυροποίησης της χώρας σε διεθνές επίπεδο, αλλά το κοινοβουλευτικό του Βατερλώ είναι μια τιμωρία για το στιλ διακυβέρνησης του Γάλλου προέδρου, που πολύ συχνά σνομπάρει το Κοινοβούλιο.

Παρακολουθώντας τις πολιτικές εξελίξεις και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γαλλίας δεν μπορεί παρά να σταθούμε μεταξύ άλλων και στον υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ ο οποίος δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι France 2 ότι τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών αποτελούν ένα «δημοκρατικό σοκ», όμως ο ίδιος θεωρεί αβάσιμο τον φόβο ότι η χώρα θα μείνει ακυβέρνητη. Ο Λεμέρ σημείωσε ότι η παράταξη του προέδρου Μακρόν παραμένει η μεγαλύτερη στο κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να προσεγγίσει άλλους πολιτικούς αντιπάλους οι οποίοι συμμερίζονται τις ίδιες ιδέες.

Αν και ο Λεμέρ επεσήμανε πως η Γαλλία δεν θα μείνει ακυβέρνητη, παραδέχτηκε πως «η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη». Παραδέχτηκε επιπλέον ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε «να τα πάει καλύτερα» σε ό,τι αφορά την προστασία της αγοραστικής δύναμης και τόνισε ότι «τώρα θα πρέπει να ενεργήσει γρηγορότερα».

Ο γερμανικός Τύπος, αλλά και μια μερίδα του γαλλικού, βλέπουν την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας από το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν ως μια τιμωρία για το υπερβολικά προσωποποιημένο έως αυτοκρατορικό πολιτικό στιλ του προέδρου. Οι Γερμανοί μάλιστα θεωρούν πως αν η πολιτική αστάθεια καιροφυλακτεί, οι Γάλλοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την εξέλιξη σαν ευκαιρία για να υιοθετήσουν μια νέα κουλτούρα κομματικής και κυβερνητικής συνεργασίας.

Κάποιοι άλλοι στο εσωτερικό της Γαλλίας κάνουν λόγο για πρόταση μομφής η οποία θα κατατεθεί στις 5 Ιουλίου. Ωστόσο για να περάσει η πρόταση θα πρέπει να ψηφιστεί και από την ακροδεξιά της Λεπέν και από τους Ρεπουμπλικάνους, ή κάποιους από τους βουλευτές αυτών. Δύσκολο επίσης είναι ο Μακρόν να προκαλέσει νέες εκλογές. Κάτι τέτοιο είναι παρακινδυνευμένο και με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σε μια ασταθή πολιτική περίοδο. Να γίνει δηλαδή η Γαλλία παράγοντας αβεβαιότητας και αστάθειας εντός της ΕΕ. Πράγματι, δεν είναι σίγουρο ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα μπορέσει να περάσει από το Κοινοβούλιο αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα, ειδικά αν πρέπει να προσεγγίσει το στρατόπεδο της Αριστεράς για να εξασφαλίσει πλειοψηφία.

Ειλικρινά δεν είναι εύκολο να απαντήσει κανείς αν το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία είναι καλό για τη Δημοκρατία ή αν είναι κόλαφος για τον Μακρόν. Ειδικά για την κουλτούρα της γαλλικής δεξιάς και της αριστεράς δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει διάθεση συνεννόησης για τον σχηματισμό κυβερνήσεων ισχυρών και βιώσιμων, που θα εξαντλούν τη συνταγματικά ορισμένη θητεία τους και θα μπορέσουν να παράγουν και έργα μεταρρυθμίσεων.

Το χαστούκι πάντως ο Μακρόν το έφαγε. Τώρα μένει να δούμε αν όλοι μαζί μπορούν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά και να ερμηνεύσουν σωστά την λαϊκή ετυμηγορία.

Σχετικές ειδήσεις