ΚΟΣΜΟΣ

Τετραμερής συνάντηση Τουρκίας, Φινλανδίας, Σουηδίας και ΝΑΤΟ στο περιθώριο της Συνόδου στη Μαδρίτη

Τετραμερής συνάντηση Τουρκίας, Φινλανδίας, Σουηδίας και ΝΑΤΟ στο περιθώριο της Συνόδου στη Μαδρίτη
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την άφιξή του στη Μαδρίτη
twitter @Presidency of the Republic of Türkiye

Ο πρόεδρος της Τουρκίας μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, συμμετέχουν σε συνάντηση με τους ηγέτες Φινλανδίας και Σουηδίας. Την Τετάρτη η συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν.

Η τετραμερής μεταξύ Τουρκίας, ΝΑΤΟ, Φινλανδίας και Σουηδίας ξεκίνησαν την Τρίτη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Πρόεδρος της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντεροσν, θα συζητήσουν τις προσπάθειες των σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στη συμμαχία καθώς και τις ανησυχίες της Άγκυρας για το θέμα.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν επίσημα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα, μια απόφαση που ωθήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Ωστόσο, η Τουρκία, έχει εκφράσει αντιρρήσεις για τις υποψηφιότητες για ένταξη, επικρίνοντας τις χώρες ότι ανέχονται και υποστηρίζουν τρομοκρατικές ομάδες όπως, μεταξύ άλλων, το PKK

Ο Στόλτενμπεργκ από την πλευρά του, είχε δηλώσει ότι η Τουρκία έχει «βάσιμες ανησυχίες σχετικά με τον αγώνα της εναντίον της τρομοκρατικής ομάδας PKK και άλλων οργανώσεων» και ότι το PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, καθώς και τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Η θέση της Τουρκίας

Πριν την έναρξη της τετραμερούς ο Ερντογάν συνέχισε στις απόψεις του ότι από τη Φινλανδία και τη Σουηδία θέλει να βλέπει πράξεις και όχι λόγια. Η Τουρκία κάλεσε για ακόμα μια φορά τις δύο χώρες να κάνουν παρεμβάσεις και αλλαγές σχετικά με το πρόβλημα της τρομοκρατίας.

Την Τετάρτη η συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν

Αύριο Τετάρτη 28 Ιουνίου, είναι προγραμματισμένη η συνομιλία του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Τούρκου ομόλογού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη σύμφωνα με τη Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

«Πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή αύριο» οι δύο άνδρες «θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος από το αμερικανικό προεδρικό αεροσκάφος και τόνισε πως προετοιμάζονται οι λεπτομέρειες της συνάντησης.

Ο Σάλιβαν διαβεβαίωσε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που επιθυμεί διακαώς η Ουάσινγκτον και την οποία η Άγκυρα απειλεί να ασκήσει εμποδίσει, «θα συζητηθεί», αλλά χωρίς να είναι «το κεντρικό αντικείμενο» της συζήτησης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσγειώθηκε στη Μαδρίτη στις 16:04 ώρα Ελλάδος. Ο Μπαίντεν είχε αναχωρήσει από τη Γερμανία, όπου έλαβε μέρος στη σύνοδο κορυφής της G7.

Ο Αμερικανός σύμβουλος τόνισε επίσης πως οι ΗΠΑ θα κάνουν αύριο Τετάρτη κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής «συγκεκριμένες ανακοινώσεις» σχετικά με νέες δεσμεύσεις για μακροπρόθεσμη στρατιωτική ενίσχυση σε ξηρά, θάλασσα και αέρα στην Ευρώπη, ιδίως στο ανατολικό τμήμα της ηπείρου.

Επιπλέον επισήμανε πως «ορισμένα έθνη» της Συμμαχίας θα «δεσμευτούν επίσης να αυξήσουν τις συνεισφορές τους για την άμυνα στην ανατολική πτέρυγα» του ΝΑΤΟ.

Τέλος έκανε γνωστό ότι ο Μπάιντεν θα έχει συνομιλίες με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα και τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γιόλ στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Anadolu