ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Συνελήθφησαν αρκετοί ξένοι για εικαζόμενη κατασκοπεία

Ιράν: Συνελήθφησαν αρκετοί ξένοι για εικαζόμενη κατασκοπεία

Οι Φρουροί της Επανάστασης, ο ιδεολογικός στρατός του Ιράν, συνέλαβαν ξένους διπλωμάτες, ανάμεσά τους ο Βρετανός αναπληρωτής πρέσβης, με την κατηγορία της «κατασκοπείας», μετέδωσαν σήμερα τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων Fars και Tasnim όπως και η κρατική τηλεόραση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βρετανός διπλωμάτης πρόκειται να απελαθεί από τη χώρα.

«Η υπηρεσία πληροφοριών των Φρουρών της Επανάστασης εντόπισε και συνέλαβε διπλωμάτες ξένων πρεσβειών που κατασκόπευαν το Ιράν», μετέδωσε το Fars, διευκρινίζοντας ότι ένας μεταξύ αυτών, ένας Βρετανός απελάθηκε στη συνέχεια από τη χώρα. Αλλά η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο Βρετανός διπλωμάτης εκδιώχθηκε «από την περιοχή» όπου συνελήφθησαν στο κεντρικό Ιράν.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης συνέλαβαν αρκετούς ξένους, μεταξύ των οποίων ο δεύτερος πιο υψηλόβαθμος απεσταλμένος της Βρετανίας στην Τεχεράνη, για εικαζόμενες ενέργειες κατασκοπείας, όπως η λήψη δειγμάτων εδάφους σε απαγορευμένες περιοχές. Ωστόσο, δεν ανέφερε εάν οι συλληφθέντες εξακολουθούν να τελούν υπό κράτηση.

«Αυτοί οι κατάσκοποι έπαιρναν δείγματα εδάφους στην κεντρική έρημο του Ιράν όπου διεξήχθησαν πυραυλικές ασκήσεις της αεροδιαστημικής μονάδας των Φρουρών της Επανάστασης», μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση.

Το τηλεοπτικό ρεπορτάζ έδειξε πλάνα με τον Τζάιλς Γουίτικερ και την οικογένειά του στο κεντρικό Ιράν, όπου ο Βρετανός διπλωμάτης φαινόταν να παίρνει δείγματα εδάφους χωρίς να έχει πάρει άδεια, και ανέφερε ότι ο διπλωμάτης βρισκόταν κοντά σε περιοχή όπου γινόταν πυραυλική δοκιμή.

«Ο Γουίτικερ εκδιώχθηκε από (την περιοχή) αφού ζήτησε συγγνώμη», μετέδωσε η τηλεόραση.

Ένας από τους συλληφθέντες αναγνωρίστηκε από την κρατική τηλεόραση ως ο σύζυγος της πολιτιστικής ακολούθου της Αυστρίας στο Ιράν. Η τηλεόραση έδειξε επίσης μια φωτογραφία ενός τρίτου αλλοδαπού, για τον οποίο είπε ότι ονομάζεται Μάτσεϊ Βάλτσακ, είναι καθηγητής πανεπιστημίου στην Πολωνία και ότι επισκεπτόταν το Ιράν ως τουρίστας.

Το τηλεοπτικό ρεπορτάζ πρόβαλε επίσης πλάνα που φέρεται να δείχνουν τον Βάλτσακ και τρεις συναδέλφους του να συλλέγουν δείγματα εδάφους σε άλλη περιοχή μετά την επίσκεψη στο Ιράν σε ένα πρόγραμμα επιστημονικών ανταλλαγών. Ανέφερε ότι η συλλογή των δειγμάτων τους συνέπεσε με μια πυραυλική δοκιμή στη νότια ιρανική επαρχία Κερμάν.

Οι επίλεκτοι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν έχουν συλλάβει δεκάδες πολίτες με διπλή υπηκοότητα και αλλοδαπούς τα τελευταία χρόνια, κυρίως για κατασκοπεία και κατηγορίες που σχετίζονται με την ασφάλεια.

Ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει την Ισλαμική Δημοκρατία ότι προσπαθεί να αποσπάσει παραχωρήσεις από άλλες χώρες μέσω των συλλήψεων με κατηγορίες που έχουν σχέση με την ασφάλεια, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν κατασκευαστεί. Η Τεχεράνη αρνείται ότι προχωρεί σε συλλήψεις ατόμων για πολιτικούς λόγους.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων