ΚΟΣΜΟΣ

Οβίδες που βλήθηκαν από το Αφγανιστάν έπεσαν στο Ουζμπεκιστάν

Οβίδες που βλήθηκαν από το Αφγανιστάν έπεσαν στο Ουζμπεκιστάν

Πέντε οβίδες που βλήθηκαν προχθές Τρίτη από το έδαφος του Αφγανιστάν έπεσαν στην πόλη Τέρμεζ (Θέρμις) του Ουζμπεκιστάν, επιβεβαίωσε το ουζμπεκικό υπουργείο Εξωτερικών χθες Τετάρτη.

Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, το υπουργείο διευκρίνισε ότι οι οβίδες δεν εξερράγησαν και δεν προκάλεσαν θύματα. Ωστόσο, είχαν αποτέλεσμα να προκληθούν «φθορές» σε τέσσερις κατοικίες, ενώ η πέμπτη έπεσε σε γήπεδο ποδοσφαίρου.

Οι οβίδες πιστεύεται πως βλήθηκαν από την καρότσα ημιφορτηγού στη Χαϊρατάν, παραμεθόρια πόλη στη βόρεια αφγανική επαρχία Μπαλχ.

Εικόνες που μοιράστηκαν αφγανοί δημοσιογράφοι μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πως οι οβίδες είχαν κρυφτεί σε φορτίο λαχανικών.

Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν –που κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021– απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο δημόσια για το επεισόδιο. Πάντως, η Τασκένδη δημόσια και αξιωματούχοι των δύο χωρών κατ’ ιδίαν σημείωσαν πως διενεργείται έρευνα από κοινού για το συμβάν.

Το Ουζμπεκιστάν δεν αναγνωρίζει επίσημα τη de facto κυβέρνηση των Ταλιμπάν, αλλά τα δύο μέρη έχουν οικοδομήσει στενές σχέσεις. Το Αφγανιστάν και το Ουζμπεκιστάν μοιράζονται σύνορα 144 χιλιομέτρων στην κεντρική Ασία.

Τον Απρίλιο, αρκετές οβίδες βλήθηκαν από την επαρχία Μπαλχ εναντίον του εδάφους του Ουζμπεκιστάν. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Τόσο η Καμπούλ, όσο και η Τασκένδη αρνήθηκαν πως έγινε τέτοια επίθεση.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων