ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Αντίστροφη μέτρηση για το διάγγελμα παραίτησης του Μπόρις Τζόνσον

Βρετανία: Αντίστροφη μέτρηση για το διάγγελμα παραίτησης του Μπόρις Τζόνσον
Καταιγιστικές αναμένονται οι εξελίξεις στη Βρετανία μετά την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί
AP PHOTO

Καταιγιστικές αναμένονται οι εξελίξεις στη Βρετανία μετά την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί

Το διάγγελμα του Μπόρις Τζόνσον μέσα στην ημέρα περιμένουν οι Βρετανοί πολίτες για να ενημερωθούν τι θα συμβεί μετά την απόφασή του να παραιτηθεί κι αυτό γιατί ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν ο - μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές – βρετανός πρωθυπουργός θα παραιτηθεί άμεσα από το αξίωμά του ή αν θα παραμείνει στη Ντάουνινγκ Στριτ μέχρι τον Οκτώβριο όποτε θα οριστεί ο αντικαταστάτης του στην ηγεσία του κόμματος των Συντηρητικών.

Πρόκειται για «καλά νέα για τη χώρα» αντέδρασε στην είδηση ότι αναμένεται η παραίτηση του Τζόνσον ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κόμματος των Εργατικών Κιρ Στάρμερ. «Δεν χρειαζόμαστε μια αλλαγή στην αρχηγία των Τόρις. Χρειαζόμαστε μια πραγματική αλλαγή κυβέρνησης», σημείωσε ωστόσο ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία.

Η ανακοίνωση για την παραίτηση του Τζόνσον ήλθε έπειτα από την αποχώρηση σχεδόν 60 μελών της βρετανικής κυβέρνησης από την Τρίτη, μεταξύ των οποίων 5 υπουργοί, σε μια έξοδο που έγινε με πρωτοφανή ταχύτητα στην πολιτική ιστορία της Βρετανίας.

Εντωμεταξύ ο Μπόρις Τζόνσον μίλησε και με τη βασίλισσα Ελισάβετ ενόψει της επικείμενης ανακοίνωσης της παραίτησής του, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα η Ανούσκα Αστάνα, η υποδιευθύντρια του τμήματος πολιτικού ρεπορτάζ του ITV.

Οι σκέψεις Τζόνσον για να παραμείνει στην εξουσία μέχρι να επιλεγεί ο αντικαταστάτης του στους Συντηρητικούς έχει προκαλέσει, πάντως, ήδη οργή ανάμεσα σε αρκετά στελέχη του κόμματος που ζητούν να παραιτηθεί άμεσα λέγοντας ότι έχουν απωλέσει την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό του.

Για την ώρα μια από τις πιθανές επιλογές αν ο Τζόνσον παραιτηθεί από πρωθυπουργός είναι τη θέση του να αναλάβει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντομινίκ Ράαμπ την ώρα που γίνεται προσπάθεια να αντικατασταθούν όλοι οι παραιτηθέντες υπουργοί.

Υπενθυμίζεται ότι το σενάριο παραμονής του πρωθυπουργού στη θέση του μέχρι να βρεθεί ο αντικαταστάτης του από το κόμμα είχε εφαρμοστεί το 2019 στην περίπτωση της Τερέζα Μέι.

Βρετανία: Το «πυρηνικό όπλο» που μπορεί να πυροδοτήσει ο Τζόνσον για να σωθεί

Με αυτά τα δεδομένα, πληθαίνουν τα σενάρια για τους τρόπους που μπορεί να επιλέξει ο Τζόνσον για να διασωθεί πολιτικά στη θέση του πρωθυπουργού με το χειρότερο, αυτό που αποκαλείται «πυρηνικό όπλο», να είναι αυτό που περιλαμβάνει και εμπλοκή της βασίλισσας Ελισάβετ.

Αυτό που λένε, δηλαδή, συνεργάτες του Τζόνσον είναι ότι δεν αποκλείεται να ζητήσει συνάντηση με τη βασίλισσα Ελισάβετ προκειμένου να της ζητήσει να επιτρέψει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών δυνάμει του Dissolution and Calling of Parliament Act που ψηφίστηκε φέτος και επιτρέπει τη διάλυση της Βουλής από τη βασίλισσα «κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού».

Όπως, όμως, παρατηρούν ακόμα και βουλευτές του κόμματος του Μπόρις Τζόνσον αν ο Βρετανός πρωθυπουργός καταφύγει σε αυτή τη λύση τότε ρισκάρει το ενδεχόμενο μεγάλης συνταγματικής κρίσης σε περίπτωση κατά την οποία η βασίλισσα Ελισάβετ απορρίψει το αίτημά του.