ΚΟΣΜΟΣ

Καλιφόρνια: Πυρκαγιά-γίγας απειλεί τις υπεραωνόβιες σεκόγιες, τα μεγαλύτερα δέντρα του κόσμου

Καλιφόρνια: Πυρκαγιά-γίγας απειλεί τις υπεραωνόβιες σεκόγιες, τα μεγαλύτερα δέντρα του κόσμου

Mία τεράστια πυρκαγιά απειλεί τα μεγαλύτερα δέντρα του κόσμου τις γιγάντιες σεκόγιες στο αμερικανικό Εθνικό Πάρκο Yosemite της Καλιφόρνια

Η πυρκαγιά-γίγας Washburn στην Καλιφόρνια έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος τις τελευταίες 24 ώρες, καίγοντας πάνω από 1.591 στρέμματα γης. Η φωτιά απειλεί το μεγαλύτερο άλσος με γιγάντιες σεκόγιες στο Εθνικό Πάρκο Yosemite.

Οι πυροσβέστες εργάζονται σε δύσκολα εδάφη για να προστατεύσουν μερικά από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα δέντρα κοκκινόξυλου, οπως αλλιώς λέγονται, στον κόσμο. Οι κάτοικοι και οι κατασκηνωτές έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή ενώ ο πυκνός καπνός έχει επιδεινώσει την ποιότητα του αέρα και έχει συσκοτίσει τη γραφική θέα του πάρκου.

Η πυρκαγιά, που ξεκίνησε στις 7 Ιουλίου, απειλεί τουλάχιστον 500 γιγάντιες σεκόγιες στο Άλσος Mariposa, συμπεριλαμβανομένου του φημισμένου γίγαντα Grizzly που πιστεύεται ότι είναι περίπου 3.000 ετών. Προς το παρόν, κανένα από αυτά δεν έχει καταστραφεί από τη φωτιά. Το τμήμα διαχείρισης πυρκαγιάς του Yosemite δήλωσε ότι «προστατεύει προληπτικά» το άλσος δημιουργώντας ένα σύστημα για να αυξήσει την υγρασία γύρω από τα δέντρα και αφαιρώντας πιθανά καύσιμα από την τοποθεσία.

Η πυρκαγιά του Washburn έχει ήδη αναγκάσει σχεδόν 1.600 ανθρώπους να εκκενώσουν την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της κοινότητας Wawona που βρίσκεται μέσα στο εθνικό πάρκο και εκατοντάδων κατασκηνωτών που μένουν κοντά στο σημείο. Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται ακόμη. Οι αξιωματούχοι της πυροσβεστικής αναφέρουν ότι οι θερμές και ξηρές καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν τον έλεγχο της φωτιάς.

Οι γιγαντιαίες σεκόγιες της Καλιφόρνια κινδυνεύουνΑ.Ρ

Οι γιγάντιες σεκόγιες είναι μερικά από τα μεγαλύτερα δέντρα στον πλανήτη. Το μεγαλύτερο έχει ύψος 83 μέτρα και διάμετρο πάνω από 11 μέτρα στη βάση. Η εξαιρετική μακροζωία τους - μπορούν να ζήσουν περίπου 3.000 χρόνια - τις καθιστά επίσης μεταξύ των παλαιότερων ζωντανών όντων στη Γη.

Το Mariposa Grove κατέχει μια ιστορική θέση στην αμερικανική ιστορία ως η πρώτη γραφική φυσική περιοχή που προστατεύεται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για «δημόσια χρήση, θέρετρο και αναψυχή». Η νομοθεσία υπογράφηκε από τον Πρόεδρο Λίνκολν το 1864.

Πέρυσι, χιλιάδες γιγάντιες σεκόγιες καταστράφηκαν από δασικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια. Οι αξιωματούχοι λένε ότι περισσότερες από 35.000 πυρκαγιές έχουν καταγραφεί σε όλες τις ΗΠΑ μέχρι στιγμής φέτος, κάτι που είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι πιο ακραίες συνθήκες ξηρασίας που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή κάνουν τις πυρκαγιές πιο συχνές.