ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον ισχυρότερο καύσωνα στην ιστορία της

Βρετανία καύσωνας
Βόρεια αναμένεται να κινηθεί ο κύμα καύσωνας που χτύπησε την Ιβηρική Χερσόνησο και βόρεια Ευρώπη
AP

Το θερμόμετρο, από την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να δείξει στην Βρετανία τους 41 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την Daily Mail

Βόρεια αναμένεται να κινηθεί ο κύμα καύσωνας που χτύπησε την Ιβηρική Χερσόνησο και βόρεια Ευρώπη, επηρεάζοντας και την Βρετανία, η οποία ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί στην ιστορία της.

Το θερμόμετρο, από την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να δείξει στην Βρετανία τους 41 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την Daily Mail, θερμοκρασίες πρωτόγνωρες για την χώρα καθώς δεν έχουν καταγραφεί ποτέ κατά την σύγχρονη ιστορία της

Όπως αναφέρουν οι μετεωρολόγοι οι πιθανότητες να σπάσει το ιστορικό ρεκόρ των 38,7 βαθμών Κελσίου ανέρχονται στο 60%. Η συγκεκριμένη μάλιστα θερμοκρασία, καταγράφηκε στο Κέιμπριτζ στις 15 Ιουλίου 2019.

Η χειρότερη μέρα του καύσωνα αναμένεται να είναι η Δευτέρα, όπου το Λονδίνο ίσως δείξει ακόμα και 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ τη Τρίτη η θερμοκρασία θα κινηθεί στους 39 σύμφωνα με το BBC Weather.

Προειδοποίηση για ακραία ζέστη και κίνδυνο για τη ζωή

Η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία την ίδια ώρα εξέδωσε 72ωρη «πορτοκαλί» προειδοποίηση για «ακραία ζέστη» που αποτελεί «κίνδυνο για τη ζωή», ενώ προειδοποιεί για «εκτεταμένες επιπτώσεις στους ανθρώπους και τις υποδομές» από την Κυριακή έως την Τρίτη.

Μάλιστα, οι Αρχές τύλιξαν την γέφυρα Hammersmith με ασημένιο μονωτικό φύλλο για να αντανακλά τον ήλιο κατά τη διάρκεια του καύσωνα, ενώ στη γέφυρα στο δυτικό Λονδίνο, τοποθετήθηκε ένα «σύστημα ελέγχου της θερμοκρασίας» αξίας 420.000 λιρών για να μειωθεί η καταπόνηση των βάθρων της από χυτοσίδηρο, στα οποία τα ρήγματα διευρύνθηκαν κατά τον καύσωνα του Αυγούστου του 2020 και την ανάγκασαν να κλείσει.

Συναγερμός σε σχολεία και ΜΜΜ

Παράλληλα, τα σχολεία ετοιμάζονται να μειώσουν τη λειτουργία τους και να σχολάσουν νωρίτερα, ή να δώσουν τη δυνατότητα στους γονείς, αν το επιθυμούν, να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι τους, καθώς και να καταργήσουν τα μαθήματα γυμναστικής και να απαγορεύσουν στα παιδιά να παίζουν έξω σε μια σειρά μέτρων που εξετάζονται καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τον καύσωνα-ρεκόρ. Επίσης ενθαρρύνονται οι μαθητές να φορούν t-shirt και σορτς αντί για κανονικά ρούχα.

Οι επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας φοβούνται ότι το NHS θα κατακλυστεί από ασθενείς με προβλήματα που σχετίζονται με τη ζέστη, εάν ο υδράργυρος ανέβει πράγματι στα επίπεδα που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι.

Η προειδοποίηση του Met Office από την Κυριακή έως την Τρίτη - η οποία εκδόθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα - αναφέρει ότι ο καιρός θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα υγείας σε όλο τον πληθυσμό, όχι μόνο σε άτομα ευάλωτα στην ακραία ζέστη, οδηγώντας σε δυνητικά σοβαρές ασθένειες ή κίνδυνο για τη ζωή.

Η σιδηροδρομική εταιρεία Avanti West Coast προειδοποίησε τους επιβάτες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τα δρομολόγια μεταξύ του Λονδίνου Euston και της Σκωτίας να τα προγραμματίσουν εκ των προτέρων λόγω των επιπτώσεων της ζέστης στις σιδηροδρομικές γραμμές.