ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Βαρύτατες ευθύνες στις αρχές για το μακελειό στο δημοτικό σχολείο του Τέξας, καταλογίζει έρευνα

Τραγικές παραλείψεις των αρχών στην τραγωδία του Ουβάλντε
Τραγικές παραλείψεις των αρχών στην τραγωδία του Ουβάλντε
ΑΡ

Καταδικαστικό για τις αρχές είναι το πόρισμα ερευνητικής επιτροπής για το μακελειό της 24ης Μαϊου στο δημοτικό σχολείο του Ουβάλντε στο Τέξας.

Μία νέα έκθεση καταπέλτης αλλά και τα πλάνα απο τις κάμερες των αστυνομικών ρίχνουν φως στη χαοτική απάντηση των Αρχών στον μαζικό πυροβολισμό σε δημοτικό σχολείο του Ουβάλντε, στο Τέξας. Εκατοντάδες αστυνομικοί συγκεντρώθηκαν αλλά στη συνέχεια περίμεναν μέχρι να αντιμετωπίσουν τον ένοπλο ακόμα και όταν ένα παιδί που είχε παγιδευτεί με τον δράστη κάλεσε την άμεση δράση.

Τα πορίσματα μιας ερευνητικής επιτροπής που κυκλοφόρησε την Κυριακή ήταν τα πρώτα που επέκριναν τόσο έντονα τις πολιτειακές όσο και τις ομοσπονδιακές αρχές επιβολής του νόμου, και όχι μόνο τις τοπικές αρχές στην πόλη του Νότιου Τέξας για αδράνεια την ώρα που ενας ένοπλος πυροβόλησε μέσα σε δύο παρακείμενες τάξεις της τέταρτης τάξης στο Robb Elementary School, σκοτώνοντας 19 μαθητές και δύο δασκάλους.

Πλάνα από τις κάμερες του σώματος των αστυνομικών της πόλης που δημοσιοποιήθηκαν ώρες αργότερα υπογράμμισαν ακόμη περισσότερο τις αποτυχίες - και πυροδότησαν την οργή και την απογοήτευση των συγγενών των θυμάτων. «Είναι αηδιαστικό. Αηδιαστικό», είπε ο Μάικλ Μπράουν. Ο 9χρονος γιος του ήταν στην καφετέρια του σχολείου την ημέρα του πυροβολισμού και επέζησε. «Είναι δειλοί» πρόσθεσε.

Σχεδόν 400 μέλη των σωμάτων επιβολής του νόμου έσπευσαν στον μαζικό πυροβολισμό σε δημοτικό σχολείο του Ουβάλντε, στο Τέξας, αλλά η «εξαιρετικά κακή λήψη αποφάσεων» οδήγησε σε περισσότερο από μια ώρα χάους πριν ο ένοπλος πέσει νεκρός αφού είχε σκοτώσει 21 ανθρώπους.

Ο ένοπλος έριξε περίπου 142 σφαίρες μέσα στο κτήριο, και είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι τουλάχιστον 100 πυροβολισμοί έπεσαν πριν από την είσοδο οποιουδήποτε αξιωματικού, σύμφωνα με την έκθεση. Ο 18χρονος δράστης εισέβαλε στο Δημοτικό Σχολείο Ρομπ στις 24 Μαΐου και σκότωσε ανενόχλητος μικρά παιδιά.

Ήταν 72 λεπτά αργότερα, στις 12:50 μ.μ., όταν οι αστυνομικοί τελικά μπήκαν στις τάξεις και σκότωσαν τον δράστη. Οι επικρίσεις για την αστυνομία έχουν αυξηθεί στο Ουβάλντε μετά την τραγωδία. «Είναι ένα αστείο. Δεν πρέπει να φοράνε σήμα. Κανένας από αυτούς», είπε την Κυριακή ο Βίνσεντ Σαλαζάρ, παππούς της 11χρονης Λάιλα Σαλαζάρ, η οποία ήταν μεταξύ των νεκρών.