ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ο Μακρόν ζητά ευρωπαϊκό στόλο πυροσβεστικών αεροπλάνων και υπόσχεται νέους κανόνες

O Μακρόν συνεχάρη τους ήρωες πυροσβέστες στην περιοχή Ζιρόντ
O Μακρόν συνεχάρη τους ήρωες πυροσβέστες στην περιοχή Ζιρόντ
ΑΡ

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύεται να ανοικοδομήσει και να ξαναφυτεύσει τη Γαλλία με «διαφορετικούς κανόνες» μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και απευθύνει έκκληση για ευρωπαϊκό στόλο πυροσβεστικών αεροπλάνων

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζητά ευρωπαϊκό στόλο πυροσβεστικών αεροπλάνων, καθώς οι πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται σε περιοχές της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας

Τεράστιες εκτάσεις μαυρισμένου πευκοδάσους στη νοτιοδυτική Γαλλία θα ξαναφυτευτούν και σπίτια και επιχειρήσεις θα ξαναχτιστούν «με βάση διαφορετικούς κανόνες» τους οποίους και υπαγορεύει η κλιματική κρίση, είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς ζήτησε έναν ευρωπαϊκό στόλο αεροπλάνων για την καταπολέμηση των πυρκαγιών.

Μια εβδομάδα με θερμοκρασίες άνω των 40 Βαθμών Κελσίου, μέρος μιας παγκόσμιας τάσης ανόδου της θερμοκρασίας, που αποδίδεται ευρέως από τους επιστήμονες στην ανθρώπινη δραστηριότητα, έχει προκαλέσει δυστυχία από την Πορτογαλία έως το Ηνωμένο Βασίλειο, καταρρίπτοντας ρεκόρ και πυροδοτώντας φωτιές που έχουν καταστρέψει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης.

Στη Γαλλία και την Ισπανία, έξι φορές περισσότερα δάση καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές φέτος, και στην Πορτογαλία τρεις φορές περισσότερα, από τον μέσο όρο των τελευταίων 15 ετών, δείχνουν τα στοιχεία. Στην Ουγγαρία η περιοχή που κάηκε, αν και πολύ μικρότερη, είναι σχεδόν 50 φορές μεγαλύτερη από το συνηθισμένο.

Ο Γάλλος πρόεδρος χαιρέτισε ως ήρωες τους σχεδόν 2.000 πυροσβέστες που έδωσαν μάχη με δύο τεράστιες πυρκαγιές στη νοτιοδυτική Γαλλία που από την περασμένη εβδομάδα έχουν καταστρέψει σχεδόν 50.000 στρέμματα δάσους, αναγκάζοντας την απομάκρυνση 37.000 ανθρώπων από τα σπίτια τους.

Επισκεπτόμενος το διαμέρισμα της Ζιρόντ, ο Μακρόν επαίνεσε την «τεράστια αλυσίδα ανθρώπινης αλληλεγγύης που συγκεντρώθηκε για να νικήσει το θηρίο που είναι αυτές οι πυρκαγιές» και υποσχέθηκε ένα «μεγάλο εθνικό έργο» ανοικοδόμησης.

O Mακρόν επισκέφθηκε τις πυρόπληκτες περιοχέςΑ.Ρ

«Τώρα θα σταθεροποιήσουμε τη φωτιά, θα πάμε μετά τη νίκη και θα ξαναχτίσουμε», είπε ο Μακρόν σε κατοίκους και ιδιοκτήτες τοπικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων πολλών ιδιοκτητών κάμπινγκ, ξενοδοχείων και εστιατορίων που εξαρτώνται από το καλοκαιρινό τουριστικό εμπόριο για μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους.

Οι μεσογειακές χώρες «βίωσαν τις πλήρεις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», είπε, προειδοποιώντας ότι όλες «θα πρέπει να εργαστούν για να προσαρμόσουν τις αντιλήψεις μας για την πολιτική ασφάλεια» με «περισσότερους προστατευτικούς κανόνες, ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο πρόληψης».

Είπε ότι ο γαλλικός στόλος πυροσβεστικών αεροσκαφών είναι ένας από τους πιο σύγχρονους στην Ευρώπη, αλλά η χώρα θα χρειαζόταν σαφώς περισσότερα και θα πρέπει να γίνει μέρος ενός ευρωπαϊκού στόλου που θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε όλο το μπλοκ των 27 μελών.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες συνέβαλαν στον περιορισμό, αλλά όχι ακόμη στην κατάσβεση των πυρκαγιών της Ζιρόντ, δήλωσαν αξιωματούχοι. «Η εκτίμησή μας είναι γενικά θετική. Η κατάσταση βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας», δήλωσε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής. Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν σοβαρά τη νύχτα.

Ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας, Marc Fesneau, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη διαθέσει 850 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση του στόλου των πυροσβεστικών αεροπλάνων της, καθώς και 1 δις ευρώ για την αναφύτευση δέντρων, αλλά αναγνώρισε ότι θα έπρεπε να γίνουν περισσότερα.

Περισσότερες από 60 γαλλικές κοινότητες κατέγραψαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην ιστορία τους την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένων των βόρειων λιμανιών όπως η Ντιπέ, όπου ο υδράργυρος έφτασε τους 40,4 βαθμούς Κελσίου και η Βουλώνη, η οποία κατέγραψε 39,6 βαθμούς Κελσίου, δύο βαθμούς υψηλότερα από το προηγούμενο ρεκόρ της.

Ο Αρμάντο Σίλβα, επικεφαλής πολιτικής προστασίας της Πορτογαλίας, είπε ότι η άνοδος της θερμοκρασίας και οι ισχυροί άνεμοι θα δυσκολεύσουν την καταπολέμηση μιας τεράστιας πυρκαγιάς που μαίνεται από την Κυριακή γύρω από τον δήμο της Μούρκα.

Στην Ισπανία, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταπολεμούσαν τις πυρκαγιές σε πέντε διαφορετικές περιοχές, η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία προέβλεψε υψηλότερες θερμοκρασίες για το τέλος της εβδομάδας, ενώ στην Ιταλία οι πυρκαγιές συνέχισαν να καίνε σε αρκετές περιοχές.

Δεκατέσσερις ιταλικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης, του Μιλάνου και της Φλωρεντίας, πρόκειται να τεθούν σε συναγερμό για τον υψηλότερο καύσωνα της χώρας την Πέμπτη, από εννέα την Τετάρτη, με θερμοκρασίες που αναμένεται να φτάσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια και το κέντρο της χώρας.

Η Βρετανία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά την Τρίτη, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ της κατά 1,6 βαθμούς. Οι πυροσβέστες του Λονδίνου είχαν την πιο πολυάσχολη μέρα τους από τον Β παγκόσμιο πόλεμο.