ΚΟΣΜΟΣ

«Le Parisien»: Πώς οι Γάλλοι θα μετατρέψουν στρατιωτικά αεροσκάφη σε πυροσβεστικά – Στόχος το 2023

«Le Parisien»: Πώς οι Γάλλοι θα μετατρέψουν στρατιωτικά αεροσκάφη σε πυροσβεστικά – Στόχος το 2023
O ειδικός εξοπλισμός αποτελείται από δύο τεράστιες δεξαμενές που μεταφέρουν 10 τόνους νερού η καθεμία.
Le Parisien

Εντελώς απροετοίμαστη για την ακραία ζέστη που βίωσε τις τελευταίες εβδομάδες αποδείχθηκε η Ευρώπη. Την έλλειψη προετοιμασίας υποδεικνύουν, επίσης, οι ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές, που αποτέφρωσαν χιλιάδες στρέμματα σε Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία την περασμένη βδομάδα

Ειδικότερα στη Γαλλία στην περιοχή Ζιρόντ, 206.000 στρέμματα δάσους έχουν απανθρακωθεί από τότε που ξέσπασαν δύο πυρκαγιές στις 12 Ιουλίου, 70.000 στρέμματα στην περιοχή Λα Τεστ-ντε-Μπις, όχι μακριά από τον πολύ τουριστικό Αμμόλοφο του Πιλά, και 136.000 στρέμματα στον τομέα Λαντιράς.

Την ανάγκη εξοπλισμού της Γαλλίας με «περισσότερα» πυροσβεστικά αεροπλάνα, τόνισε κατά την επίσκεψη του στις πυρόπληκτες περιοχές ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν.

Τα 22 αεροπλάνα με τα οποία έχει εξοπλιστεί η υπηρεσία πολιτικής προστασίας «αρκούσαν τα τελευταία χρόνια... Μήπως πρέπει να έχουμε περισσότερα; Η απάντηση είναι ναι», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος υπογραμμίζοντας ότι ο αυτός ο αυξημένος στόλος θα είναι ευρωπαϊκός και ζήτησε την «αναδιαμόρφωση μιας βιομηχανικής στρατηγικής» για την κατασκευή αυτών των αεροσκαφών.

Ψάχνοντας λύση για την θωράκιση της χώρα - όπως μεταδίδει η Parisien - «η Airbus πραγματοποίησε δοκιμές την περασμένη εβδομάδα για να επικυρώσει την εγκατάσταση ενός ειδικού κιτ στο στρατιωτικό της αεροπλάνο A400M που του επιτρέπει να μεταμορφωθεί σε πυροσβεστικό για την καταπολέμηση των πυρκαγιών. Η εταιρεία έχει ακόμη να πραγματοποιήσει αρκετές δοκιμές, αλλά ελπίζει ότι θα είναι σε θέση να προσφέρει αυτήν την εναλλακτική λύση σε ενδιαφερόμενες χώρες, αφού στα συγκεκριμένα αεροπλάνα η χωρητικότητα νερού είναι τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερη από ό,τι σε ένα κλασικό Canadair».

Το δημοσίευμα της Parisien.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο ειδικός εξοπλισμός αποτελείται από δύο τεράστιες δεξαμενές που μεταφέρουν 10 τόνους νερού η καθεμία. Σε αντίθεση με τα Canadairs, το A400M δεν συλλέγει νερό από λίμνες ή τη θάλασσα, αλλά θα γεμίσει τις δεξαμενές του μόλις βγει στην ξηρά. Η διαδικασία αυτή «θα έχει διάρκεια πέντε λεπτά», σύμφωνα με τον διευθυντή στρατιωτικών αεροσκαφών της Airbus, Jean-Brice Dumont.

Στόχος της εταιρείας είναι να έχει ελεγχθεί η λειτουργικότητα αυτών των μετατροπών στα στρατιωτικά αεροσκάφη έως το καλοκαίρι του 2023 ώστε η χώρα να έχει επιπλέον όπλα στην φαρέτρα της κατά των πυρκαγιών.

«Ήταν καθήκον μας να προτείνουμε μια λύση. Θέλαμε να είναι όσο το δυνατόν πιο απλό», πρόσθεσε ο Jean-Brice Dumont, ο οποίος ελπίζει να ολοκληρώσει τις απαραίτητες δοκιμές για την τελική επικύρωση της συσκευής. Συγκεκριμένα, απομένει να πραγματοποιηθούν οι νυχτερινές δοκιμές – τις οποίες δεν μπορούν να κάνουν τα Canadairs – και να διεξαχθούν περαιτέρω δοκιμές για την ασφάλεια των πτήσεων.

«Ο στόχος μας είναι να δούμε ένα A400M να ρίχνει νερό για την κατάσβεση των πυρκαγιών το καλοκαίρι του 2023», εκτιμά ο διευθυντής στρατιωτικών αεροσκαφών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και άλλα στρατιωτικά αεροσκάφη της Airbus θα μπορούσαν να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα, όπως το C295, το οποίο θα είχε την ικανότητα να μεταφέρει λίγο περισσότερους από 7 τόνους νερού.