ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊβάν: Σφίγγει ο κινεζικός κλοιός – Ασκήσεις με βαλλιστικούς πυραύλους και πραγματικά πυρά

Ταϊβάν: Σφίγγει ο κινεζικός κλοιός – Αντίποινα για την επίσκεψη Πελόζι
Ταϊβάν: Σφίγγει ο κινεζικός κλοιός – Αντίποινα για την επίσκεψη Πελόζι
CCTV via AP

Ο κινεζικός κλοιός σφίγγει γύρω από την Ταϊβάν και οι πύραυλοι πέφτουν «βροχή» στις περιοχές των ασκήσεων γύρω από το νησί.

Βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από την ηπειρωτική Κίνα, καθώς και από πολεμικά πλοία και αεροσκάφη. Έξι ζώνες δέσμευσε για τις ασκήσεις το Πεκίνο, περικυκλώνοντας ουσιαστικά την Ταϊβάν, την οποία θεωρεί τμήμα της επικράτειάς της αν και έχει δική της κυβέρνηση, εχθρική προς το κομμουνιστικό καθεστώς.

Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποιούν τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια της ιστορίας τους γύρω από την Ταϊβάν, προβαίνοντας σε επίδειξη δύναμης σε αντίδραση για την επίσκεψη της προέδρου της Νάνσι Πελόζι στη νήσο.

Στο πλαίσιο των ασκήσεων, εκτόξευσαν «πολλούς» βαλλιστικούς πυραύλους στα ύδατα γύρω από τη νήσο, έκανε γνωστό το υπουργείο Άμυνας στην Ταϊπέι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου, «το Κομμουνιστικό Κόμμα» της Κίνας εκτόξευσε «πολλαπλούς πυραύλους Ντονγκφένγκ στα ύδατα βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά της Ταϊβάν από τις 13:56 (σ.σ.: τοπική ώρα· 08:56 ώρα Ελλάδας)».

Ο διοικητής της ανατολικής στρατιάς της Κίνας διακήρυξε:

«Ακολουθώντας τις εντολές του Κομμουνιστικού Κόμματος θα προασπίσουμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας με υψηλό φρόνημα και πλήγματα ακριβείας».

Οι πύραυλοι εκτοξεύονται και από παραθαλάσσια τουριστικά θέρετρα της Κίνας, όπου οι κάτοικοι δηλώνουν ότι στηρίζουν τις επιλογές της ηγεσίας τους.

«Δε φοβάμαι. Η χώρα μας είναι πολύ ισχυρή, μπορεί να ενώσει την Ταϊβάν».

Η ηγεσία της Ταϊβάν έχει θέσει σε συναγερμό τις ένοπλες δυνάμεις και κατηγορεί την Κίνα ότι προσπαθεί να τρομοκρατήσει τον πληθυσμό.

Αντίποινα για την επίσκεψη Πελόζι

Με την επίδειξη ελέγχου των Στενών της Ταϊβάν και την προβολή ισχύος στον Ειρηνικό ωκεανό, η Κίνα απαντά στην επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής στην Ταϊπέι.

Η Ουάσιγκτον διαβεβαιώνει ότι η επίσκεψη Πελόζι δεν αναιρεί την αμερικανική πολιτική για την αναγνώριση μόνο μιας Κίνας, ενίσχυσε όμως τον αμερικανικό στόλο στην περιοχή και είναι διάχυτος ο φόβος για ένα στρατιωτικό επεισόδιο.

«Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν, ούτε επιθυμούν μια κρίση. Όμως είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις επιλογές του Πεκίνου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Τα κινεζικά γυμνάσια θα συνεχιστούν μέχρι την Κυριακή ενώ αναμένεται ότι θα υπάρξει συνέχεια σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Ταϊβάν: Δεν θα προκαλέσουμε αλλά θα αμυνθούμε, δηλώνει η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν

Η Ταϊβάν δεν θα προκαλέσει συγκρούσεις, αλλά θα υπερασπιστεί σθεναρά την κυριαρχία και την εθνική της ασφάλεια, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν, απαντώντας στα κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στο νησί.

Η Κίνα εκτόξευσε πυραύλους κοντά στα χωρικά ύδατα της Ταϊβάν, μια ημέρα αφότου η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, έκανε ένα ταξίδι διατυπώνοντας την αλληλεγγύη της στο αυτοδιοικούμενο νησί.