ΚΟΣΜΟΣ

Εκτοξεύτηκε η ρωσική οικονομία: Εμπορικό πλεόνασμα-ρεκόρ σε πείσμα των κυρώσεων

Εκτοξεύτηκε η ρωσική οικονομία: Εμπορικό πλεόνασμα-ρεκόρ σε πείσμα των κυρώσεων
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι αποφάσεις των Δυτικών κυβερνήσεων είχαν ως αποτέλεσμα όχι μόνο την ισχυροποίηση της Μόσχας αλλά και του Πεκίνου. Σε άνοδο ρεκόρ και το ρούβλι

Υπερτριπλασιασμό κατέγραψε το εμπορικό πλεόνασμα της Ρωσίας για το πρώτο επτάμηνο του 2022 σε συγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, συνέπεια των… κυρώσεων της Δύσης!

Χαρακτηριστικό είναι πως και το ρούβλι καταγράφει άνοδο. Το δεύτερο τρίμηνο του έτους ανατιμήθηκε κατά περίπου 40% έναντι του ευρώ και του δολαρίου πονοκεφαλιάζοντας τις δυτικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα και έχουν δεσμευθεί να αποχωρήσουν.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως η αυστριακή Raiffeisen, που έχει τη μεγαλύτερη από κάθε άλλη τράπεζα έκθεση στη Ρωσία, αναλογικά με το μέγεθός της, μείωσε τις χορηγήσεις δανείων στη χώρα κατά 22% το δεύτερο τρίμηνο, αλλά είδε το ενεργητικό της να αυξάνεται κατά 3,1% δισ. ευρώ στο ίδιο διάστημα!

Οι εξελίξεις αυτές αποδεικνύουν στην πράξη πως οι κυρώσεις έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από εκείνο που ανέμεναν οι Δυτικοί. Την ίδια ώρα οι αυξημένες τιμές της ενέργειας ανέβασαν τον πληθωρισμό σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ υπάρχει η απειλή για μία ενεργειακή κρίση τον χειμώνα του 2023.

Όσον αφορά το ρωσικό πλεόνασμα, από τα 50 δισ. Δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2021 εκτοξεύτηκε στα 167 δισ. Δολάρια. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως και τα έσοδα από την ενέργεια έχουν αυξηθεί για την χώρα η οποία λόγω της κατάρρευσης των εισαγωγών δεν επηρεάζεται από το συνάλλαγμα.

Κερδισμένη από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι και η Κίνα με τις εξαγωγές της προς την Ρωσία να καταγράφουν αύξηση 20% μόνο τον Ιούλιο φτάνοντας τα 6,7 δις δολάρια ισχυροποιώντας και το νομισμά της.

Η Μόσχα πουλάει με σημαντική έκπτωση σε Κίνα και Ινδία - αλλά τα αυξημένα επίπεδα τιμών αποφέρουν πολύ αυξημένα έσοδα στο καθεστώς Πούτιν. Παράλληλα, η Ρωσία πουλάει πολύ ακριβά το φυσικό της αέριο στην Ευρώπη, αποκομίζοντας τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη με τις μικρότερες δυνατές ποσότητες, φέρνοντας τις εξαρτημένες οικονομίες - όπως η Γερμανία - στα πρόθυρα ενεργειακής κρίσης και προκαλώντας παράλληλα πληθωριστική «έκρηξη».