ΚΟΣΜΟΣ

Σαλμάν Ρουσντί: «Ήταν σε λίμνη αίματος, αλλά είχε σφυγμό» - Τα νεότερα για την επίθεση με μαχαίρι

Τα νεότερα για την επίθεση με μαχαίρι στον συγγραφέα Σαλμάν Ρουσντί
Ο δράστης ακινητοποιήθηκε από αστυνομικό και συνελήφθη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα νεότερα για την επίθεση με μαχαίρι στον συγγραφέα Σαλμάν Ρουσντί

Ο συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί, ο οποίος είχε δεχθεί απειλές κατά της ζωής του από το Ιράν στα τέλη της δεκαετίας του 1980, δέχθηκε σήμερα επίθεση με μαχαίρι από άγνωστο στη διάρκεια εκδήλωσης στο Ίδρυμα Τσοτόκουα στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε η αστυνομία της αμερικανικής μεγαλούπολης.

Ένας άνδρας όρμησε στη σκηνή την ώρα που ο Ρουσντί ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία για την καλλιτεχνική ελευθερία και μαχαίρωσε στον λαιμό τον 75χρονο συγγραφέα, ο οποίος σωριάστηκε στο πάτωμα. Ο δράστης ακινητοποιήθηκε από αστυνομικό και συνελήφθη.

Ο Σαλμάν Ρουσντί διακομίστηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο, αλλά λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας του δεν έγιναν γνωστές. Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ είπε ότι ο Ρουσντί είναι ζωντανός και ότι «λαμβάνει τη φροντίδα που χρειάζεται».

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο συγγραφέας υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση.

«Ήταν σε λίμνη αίματος, αλλά είχε σφυγμό»

Μια γιατρός που ήταν στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Chautauqua είπε στους New York Times ότι βοήθησε στις πρώτες βοήθειες του Ρουσντί μετά την επίθεση με μαχαίρι.

Η Ρίτα Λάντμαν είπε στους Times ότι ο Ρουσντί υπέφερε από πολλά τραύματα από μαχαίρι, συμπεριλαμβανομένου ενός στη δεξιά πλευρά του λαιμού του. Πρόσθεσε ότι μια λίμνη αίματος είχε σχηματιστεί κάτω από το σώμα του στη σκηνή.

«Οι άνθρωποι έλεγαν: "Έχει σφυγμό, έχει σφυγμό έχει σφυγμό"», είπε.

Οι «Σατανικοί Στίχοι» που έγραψε ο Σαλμάν Ρούσντι προκάλεσε αναταραχή σε αρκετές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου το 1988, καθώς θεωρήθηκε βιβλίο με «βλάσφημο» περιεχόμενο. Μάλιστα, ο τότε ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί είχε εκδώσει θρησκευτικό διάταγμα ζητώντας τη δολοφονία του Ρούσντι.

Επί σειρά ετών ο συγγραφέας κρυβόταν, καθώς φοβόταν για τη ζωή του. Η κυβέρνηση του Ιράν ανακοίνωσε το 1998 ότι δεν υποστήριζε πλέον το θρησκευτικό διάταγμα (φετφά), ωστόσο εξτρεμιστικές μουσουλμανικές οργανώσεις επικήρυξαν με εκατομμύρια δολάρια τον Ρούσντι.

Salman-Rushdie-epithesi-maxairi-2.jpg
Επί σειρά ετών ο συγγραφέας κρυβόταν, καθώς φοβόταν για τη ζωή τουAP

Προσκεκλημένος του Ιδρύματος Τσοτόκουα, ο Σαλμάν Ρούσντι επρόκειτο να συμμετάσχει σε συζήτηση σχετικά με το ότι στις ΗΠΑ βρίσκουν άσυλο συγγραφείς και καλλιτέχνες που ζουν εξόριστοι, αφού η χώρα «υπερασπίζεται την ελευθερία και την δημιουργική έκφραση», όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του ιδρύματος.

Ο Σαλμάν Ρούσντι έλαβε το 2016 την αμερικανική υπηκοότητα και εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη. Επέκρινε συχνά την καταπίεση στη γενέτειρά του, την Ινδία, ακόμη και επί της διακυβέρνησης του νυν πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Η PEN America, μια ομάδα υπεράσπισης της ελευθερίας της έκφρασης, της οποίας ο Ρούσντι είχε διατελέσει πρόεδρος, εξέφρασε «σοκ και φρίκη» για την «άνευ προηγουμένου επίθεση» σε συγγραφέα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι πρώτες βοήθειες στον συγγραφέα πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείοAP

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Τσακ Σούμερ έκανε λόγο για «επίθεση στην ελευθερία του λόγου και της σκέψης».

Ο υπουργός Επιχειρήσεων της Βρετανίας Κουάσι Κουάρτενγκ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την επίθεση που δέχθηκε ο Σαλμάν Ρούσντι, υπογραμμίζοντας ότι «η ελευθερία της έκφρασης είναι το θεμέλιο μιας δημοκρατικής κοινωνίας».