ΚΟΣΜΟΣ

Μετά τον καύσωνα φονικές καταιγίδες σαρώνουν την Ευρώπη - Νεκροί σε Γαλλία και Αυστρία

Μετά τον καύσωνα φονικές καταιγίδες σαρώνουν την Ευρώπη - Νεκροί σε Γαλλία και Αυστρία
Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία Météo-France ήρε πάντως τον συναγερμό που είχε σημάνει από το πρωί.
AP

Τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε σφοδρές καταιγίδες που σάρωσαν σήμερα την Ευρώπη - Στην Γαλλία οι τραυματίες ξεπερνούν τους 20 και τρεις από αυτούς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι σφοδρές καταιγίδες που πλήττουν τη δυτική Μεσόγειο από την Τρίτη στοίχισαν τη ζωή σε πέντε ανθρώπους στην Κορσική, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των τοπικών αρχών. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 20 και τρεις από αυτούς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Έπειτα από τα αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα και την ξηρασία, οι καταιγίδες και οι ριπές του ανέμου που έφταναν έως και τα 224 χμλ./ώρα, προκάλεσαν επίσης αρκετές υλικές ζημιές. Το λιμενικό χρειάστηκε να παρέμβει πολλές φορές για διασώσεις στη θάλασσα.

Στην ξηρά, τρεις άνθρωποι ηλικίας από 13 έως 72 ετών σκοτώθηκαν όταν καταπλακώθηκαν από ξεριζωμένα δέντρα και σκεπές που παρασύρθηκαν από τον αέρα. Στη θάλασσα έχασαν τη ζωή τους ένας 62χρονος ψαράς και μια γυναίκα που έκανε καγιάκ. Μεταξύ των τραυματιών είναι και μια 23χρονη Ιταλίδα τουρίστρια.

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παραμένουν 35.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο νησί, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας EDF.

Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία Météo-France ήρε πάντως τον συναγερμό που είχε σημάνει από το πρωί, αφού το μέτωπο των καταιγίδων κινείται τώρα ανατολικά, προς την Ιταλία.

Αυστρία: Πέντε νεκροί, πολλοί τραυματίες από σφοδρή θύελλα

Στους πέντε ανέρχονται οι νεκροί από τη σφοδρή καταιγίδα που έπληξε σήμερα την Αυστρία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο APA επικαλούμενο τις τοπικές αρχές.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πτώση δέντρου στην Κάτω Αυστρία ενώ δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους στην Καρινθία, κοντά σε μια μικρή λίμνη, όπου οι ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλοι δέκα άνθρωποι.

Σε άλλες περιοχές αυτής της επαρχίας που συνορεύει με την Ιταλία και τη Σλοβενία, ο άνεμος σήκωσε στέγες σπιτιών.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ επιβεβαίωσε μέσω του Twitter τον θάνατο των δύο παιδιών, προσθέτοντας ότι πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά.

Τον Ιούνιο ένας 82χρονος σκοτώθηκε όταν προκλήθηκε κατολίσθηση εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης στην Καρινθία.

Η Αυστρία πλήττεται αυτήν την περίοδο από ένα κύμα καύσωνα και οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να σημειωθούν θύελλες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων, όπως είναι οι καύσωνες.

Ιταλία: Βροχοπτώσεις, χαλάζι και ανεμοστρόβιλοι έπληξαν την βόρεια Ιταλία

Βροχοπτώσεις, χαλάζι κι ανεμοστρόβιλοι προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές και τραυματισμούς στην βόρεια Ιταλία σήμερα.

Στην Μπάργκα, κοντά στην Λούκα, η χαλαζόπτωση προκάλεσε την κατάρρευση στέγης επάνω σε αυτοκίνητο με επιβάτες, προκαλώντας τραυματισμούς.

Στην Μάσα Καράρα ανεμοστρόβιλος τραυμάτισε εργάτη σε αμαξοστάσιο.

Στην Φλωρεντία, ένας άνδρας χτυπήθηκε από ιπτάμενο κλαδί δένδρου σε υπαίθρια αγορά, ενώ στην κοντινή πόλη Μποτάι δένδρο έπεσε σε τροχόσπιτο.

Ζημιές αναφέρθηκαν και σε υπαίθρια αγορά στην Μαρίνα ντι Καράρα, ενώ σφοδρή καταιγίδα προκάλεσε πλημμύρες στα θέρετρα της παραθαλάσσιας περιοχή της Βερζίλια, σηκώνοντας ομπρέλες και καρέκλες από τις πλάζ.

Στην Λιγουρία, κύματα έπληξαν την ακτή ανάμεσα στο Κιαβάρι και το Σέστρι Λεβάντε προκαλώντας ζημιές σε γραμμή ηλεκτροδότησης.

Οικογένειες απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους κοντά στο Τιγκούλιο, όταν ανεμοστρόβιλος έπληξε την περιοχή και προκάλεσε ζημιές στις κατοικίες.

Στην περιοχή της Λα Σπέτσα, αναφέρθηκαν καταρρεύσεις στεγών, ενώ βορειοανατολικά της Φεράρα γερανός κατέρρευσε επάνω σε σπίτια.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις οδήγησαν στο κλείσιμο των πάρκων της πόλης του Μιλάνου, ενώ νοτιότερα στην Μπέντενα, 11 οικογένειες απομακρύνθηκαν μετά την κατάρρευση της στέγης συγκροτήματος κατοικιών.