ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: Εξαπλασιάστηκε ο αριθμός των ξένων τουριστών, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά

Κούβα: Εξαπλασιάστηκε ο αριθμός των ξένων τουριστών, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά

Ο αριθμός των ξένων τουριστών που επισκέφθηκαν την Κούβα από τις αρχές του έτους σχεδόν εξαπλασιάστηκε, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, ωστόσο παραμένει χαμηλότερος από τα επίπεδα που είχε φτάσει πριν από την πανδημία της Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Οι αρχές ελπίζουν ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των Ρώσων τουριστών όταν θα αποκατασταθούν οι πτήσεις που έχουν ανασταλεί λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Εθνική Στατιστική υπηρεσία (ONEI) ανακοίνωσε ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο το νησί υποδέχτηκε 834.891 ξένους τουρίστες, από 141.293 το 2021. Ο τουρισμός είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα στην Κούβα, μετά τις ιατρικές υπηρεσίες. Ο τομέας κατέρρευσε το 2020 και το 2021, λόγω της Covid-19 αλλά και των περιορισμών στις αφίξεις επισκεπτών από τις ΗΠΑ. Ο συνολικός αριθμός των ξένων επισκεπτών έπεσε από τα 4,2 εκατομμύρια το 2019 στο 1 εκατομμύριο το 2020.

Καθώς η πανδημία ελέγχεται πλέον καλύτερα, η κυβέρνηση ελπίζει ότι φέτος οι ξένοι τουρίστες θα φτάσουν τα 2,5 εκατομμύρια.

Η Κούβα υπολογίζει στους Ρώσους τουρίστες και ο πρεσβευτής της χώρας στη Μόσχα, Χούλιο Γκαρμέντια, είπε την περασμένη εβδομάδα στην εφημερίδα Izvestia ότι καταβάλλεται προσπάθεια για να ξαναρχίσουν μέχρι τον χειμώνα οι απευθείας πτήσεις προς το νησί. «Ξέρουμε ότι οι Ρώσοι ανυπομονούν να περάσουν τις διακοπές τους στην Κούβα και ο κουβανικός λαός τους περιμένει με τη φιλοξενία που τον διακρίνει», σημείωσε στο επίσημο μπλογκ Cubadebate.

Η Ρωσία ήταν τα προηγούμενα χρόνια η πρώτη πηγή τουριστών για την Κούβα, θέση που φέτος κατέλαβε ο Καναδάς, με 258.896 επισκέπτες κατά το πρώτο επτάμηνο του έτους.