ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

O Elon Musk προχωρά… πλήρως αυτόνομα

O Elon Musk προχωρά… πλήρως αυτόνομα

Μέσα στην χρονιά ο μεγαλομέτοχος της Tesla εκτιμά πως θα έχει έτοιμο την τεχνολογία για πλήρως αυτόνομα αυτοκίνητα.

Του Γιάννη Σκουφή

Το Autopilot της Tesla είναι ένα από τα συστήματα που κατά καιρούς έχουν γίνει αντικείμενο έντονων συζητήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο λόγος είναι πως το παρεξηγημένο αυτό σύστημα δεν κατατάσσεται στο επίπεδο της πλήρους αυτόνομης οδήγησης καθώς η λειτουργία του είναι ανάλογη με αυτή των ημιαύτονομων συστημάτων.

Μάλιστα, πριν από μερικά χρόνια γερμανικό δικαστήριο είχε ανακοινώσει πως η διαφημιστική καμπάνια της Tesla ήταν εντελώς παραπλανητική μιας και παρουσίαζε το Autopilot ως πλήρως αυτόνομο σύστημα παραπλανώντας το καταναλωτικό κοινό.

Από την άλλη, η τυφλή εμπιστοσύνη των οδηγών στο Autopilot είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν διάφορα ατυχήματα στους αμερικανικούς δρόμους. Αλλά όπως θα περίμενε κανείς η Tesla ήταν πάντοτε καλυμμένη πίσω από τα «ψιλά γράμματα» υπενθυμίζοντας πως πάντοτε ο οδηγός έχει την ευθύνη. Ακόμη και με το Autopilot ενεργοποιημένο.

Όπως φαίνεται όμως για την εταιρεία του Elon Musk έφτασε η ώρα που θα αποκτήσει ένα πλήρως αυτόνομο σύστημα. Όπως αναφέρει και το πρακτορείο Reuters ο Musk πιστεύει πως το λογισμικό και το όλο σύστημα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2022 συμπεριλαμβάνοντας όλες τις παραμέτρους και τα δεδομένα που απαιτούνται για την κίνηση των αυτόνομων Tesla τόσο στην Βόρεια Αμερική όσο και στην Ευρώπη.

Η είδηση έγινε γνωστή πρόσφατα από τον ίδιο τον Musk σε ένα ενεργειακό φόρουμ στη Νορβηγία. Το μόνο σίγουρο είναι πως αν το σύστημα δεν είναι έτοιμο δεν θα αποτελεί κάποιο σπουδαίο νέο αφού η Tesla είναι γνωστή για τις καθυστερήσεις και τις αναβολές στα πλάνα της.