ΚΟΣΜΟΣ

Οργή στην Κίνα: Κάτοικοι εγκλωβίστηκαν κατά τη διάρκεια του φονικού σεισμού λόγω lockdown

Oργή για το αυστηρό lockdown στην Κίνα την ώρα του φονικού σεισμού
Oργή για το αυστηρό lockdown στην Κίνα την ώρα του φονικού σεισμού
ΑΡ

Εντείνεται η κατακραυγή στην Κίνα, καθώς το lockdown παγίδευσε τους κατοίκους κατά τη διάρκεια του πρόσφατου φονικού σεισμού

Οργή και αγανάκτηση προκαλεί η είδηση οτι οι αρχές στην πόλη Τσενγκντού κάλεσαν τους κατοίκους να μείνουν μέσα, μετά από έναν σεισμό μεγέθους 6,6 Ρίχτερ τη Δευτέρα (5/9) που σκότωσε τουλάχιστον 65 ανθρώπους. Πλάνα που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο δείχνουν ότι ορισμένοι κάτοικοι στην κινεζική πόλη, εμποδίστηκαν να εγκαταλείψουν κτήρια, λόγω του lockdown για τον κορονοϊό.

Πολλοί βρήκαν τις εξόδους κλειστές λόγω των περιορισμών της Covid-19. Το Τσενγκντού, όπου ζουν 21 εκατομμύρια άνθρωποι, εφαρμόζει αυστηρούς κανόνες καραντίνας. Η Κίνα έχει επιβάλλει τη λεγόμενη πολιτική μηδενικής ανοχής στον κορονοϊό που σημαίνει ότι τα lockdowns επιβάλλονται συστηματικά στις κοινότητες όταν ανιχνεύονται κρούσματα του ιού.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, πολυκατοικίες όπου τουλάχιστον ένα άτομο βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό χαρακτηρίστηκαν «σφραγισμένες περιοχές» και οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να εγκαταλείψουν τα κτήρια, είτε είχαν τον ιό είτε όχι.

Τα βίντεο που κοινοποιήθηκαν στο Douyin, την πλατφόρμα TikTok της Κίνας, δείχνουν πανικόβλητους κατοίκους πίσω από αλυσοδεμένες πύλες, να φωνάζουν να τους ανοίξουν τις πόρτες. Σε ένα από αυτά, ένας άνδρας βρίζει τον φύλακα, κουνάει πανικόβλητος το πόμολο και προσπαθεί να ανοίξει, φωνάζοντας: «Γρήγορα, ανοίξτε την πόρτα, σεισμός!» Σε απάντηση, οι φρουροί ακούγονται να λένε: «Τελείωσε, ο σεισμός έχει ήδη τελειώσει».

Ένα άλλο βίντεο που ακούγεται ως ηχογράφηση μηνύματος από μεγάφωνο έλεγε: «Πηγαίνετε πίσω στο σπίτι και μην μαζευτείτε εδώ, είναι απλώς ένας σεισμός. Εμείς [εδώ στο Σετσουάν] έχουμε μεγάλη εμπειρία από σεισμούς» Ένας άνδρας είπε στο BBC ότι έφυγε τρέχοντας από το 30όροφο κτήριο του αφού ένιωσε τις δονήσεις του σεισμού. Όταν κατάλαβε ότι ήταν παγιδευμένος, έκανε παράπονα στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στις πύλες.

«Ποιο είναι πιο σημαντικό; Το lockdown ή ο σεισμός;» ο δικηγόρος Lu Siwei από το Chengdu, είχε φωνάξει. Λέει ότι ο γείτονάς του απάντησε: «Μην υποκινείς συναισθήματα και μην μιλάς για πολιτική». Μετά από μία έντονη αντιπαράθεση ο δικηγόρος λέει ότι ο άνδρας του επιτέθηκε σωματικά.

Δεν έχουν υπάρξει αναφορές που να συνδέουν θύματα από τον σεισμό με το lockdown, αλλά τέτοιες αναφορές έχουν πυροδοτήσει έντονη κριτική στον ιστότοπο microblogging Weibo. «Υποθέτω ότι είναι εντάξει αν πεθάνω μέσα στο κτίριο, τουλάχιστον δεν μολύνθηκα», είπε κάποιος σαρκαστικά.

Η Επιτροπή Υγείας του Τσενγκντού δημοσίευσε αργότερα στον επίσημο λογαριασμό της στο WeChat ότι «πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διαφύλαξη της ζωής του κοινού σε περίπτωση σεισμών, πυρκαγιών, πλημμυρών και άλλων καταστροφών».

Η Κίνα είναι η τελευταία μεγάλη οικονομία στον κόσμο που προσπαθεί να εξουδετερώσει πλήρως τις εστίες της Covid-19, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι απαραίτητο για την αποτροπή μεγαλύτερης έξαρσης που θα μπορούσε να κατακλύσει τα νοσοκομεία. Η χώρα έχει επίσημα καταγράψει λιγότερους από 15.000 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.