ΚΟΣΜΟΣ

Βασιλιάς Κάρολος Γ: Περιπέτειες, εξορίες μέχρι και… αποκεφαλισμούς έχει το παρελθόν των Καρόλων

Ο Βασιλιάς Κάρολος Γ'
AP

Οι «Κάρολοι» ως βασιλιάδες δεν είχαν την καλύτερη παράδοση. Ο μεν πρώτος αποκεφαλίστηκε μεσούντος του Αγγλικού Εμφυλίου, ενώ ο γιος του Κάρολος Β’ εξορίστηκε.

Ο νέος βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, πήρε το όνομα «Βασιλιάς Κάρολος ο Γ’».

Ποιοι ήταν όμως οι Α’ και Β’. Οι προκάτοχοι και συνονόματοί του δεν είχαν ιδιαίτερα καλή τύχη.

Κάρολος ο Α’

Πρόκειται για τον μοναδικό Βρετανό μονάρχη που έχει εκτελεστεί. Η βασιλεία του Καρόλου του Α’ οδήγησε σε έναν βάρβαρο εμφύλιο πόλεμο και στην αποκαθήλωση της βασιλικής οικογένειας.

Ο Κάρολος Α’ ανέβηκε στο θρόνο το 1625 για να κυβερνήσει Αγγλία, Σκωτία και Ιρλανδία. Η πίστη του στο «θείο δικαίωμα» των βασιλιάδων μαζί με την πίστη του στον ρωμαιοκαθολικισμό, του εξασφάλισαν πολλούς εχθρούς με το κοινοβούλιο να τον κατηγορεί για τυρρανία.

Το κοινοβούλιο προσπάθησε πολλές φορές να του αφαιρέσει αρμοδιότητες, ερχόμενο στο τέλος σε ευθεία σύγκρουση που οδήγησε στον εμφύλιο του 1642. Ο Κάρολος Α’ ηττήθηκε στη μάχη το 1645, αιχμάλωτος πια αρνήθηκε να ενδώσει στις απαιτήσεις των νικητών για συνταγματική μοναρχία, δικάστηκε, καταδικάστηκε και εκτελέστηκε για εσχάτη προδοσία το 1649.

Αφού έκανε την προσευχή του ο Κάρολος έγνεψε στον εκτελεστή του, ο οποίος δεν έγινε ποτέ γνωστός, και απαγχονίστηκε. Κάποιοι από τους παρευρισκόμενους βούτηξαν τα μαντήλια τους στο αίμα του και τα κράτησαν σαν… σουβενίρ από την εκτέλεση. Η μοναρχία καταργήθηκε και ηγέτης της Αγγλίας αναδείχθηκε ο Όλιβερ Κρόμγουελ.

Κάρολος ο Β’

Ο γιος του Καρόλου Α’, πολέμησε μαζί του στο πεδίο του Εμφυλίου, όμως έφυγε από την Αγγλία όταν έγινε σαφές πως η ήττα ήταν αναπόφευκτη. Έτσι αυτοεξορίστηκε στη Χάγη το 1649.

Παρά την ανατροπή της μοναρχίας στην Αγγλία, μετά την εκτέλεση του πατέρα του, ο Κάρολος Β’ στέφθηκε βασιλιάς της Σκωτίας την 1η Ιανουαρίου του 1651.
Φοβούμενος μια ενδεχόμενη εισβολή από τις αγγλικές δυνάμεις του Κρόμγουελ, ο Κάρολος και οι οπαδοί του πρόλαβαν να εξαπολύσουν επίθεση κατά της Αγγλίας.

Και εκείνος όμως ηττήθηκε, στη Μάχη του Γουέρτσεστερ, ενώ φημολογείται ότι για να γλιτώσει τον θάνατο κρύφτηκε στην κουφάλα μιας βελανιδιάς. Κατάφερε να μην αιχμαλωτιστεί και απέδρασε αυτή τη φορά προς τη Γαλλία. Ο Κρόμγουελ πέθανε το 1658, γεγονός που οδήγησε σε νέες αναταραχές στην Αγγλία. Έτσι ζητήθηκε από τον Κάρολο να επιστρέψει και να στεφθεί βασιλιάς το 1660.

Ο Βασιλιάς Κάρολος Β’ επανέφερε πολλούς από τους πουριτανικούς νόμου ς που είχαν ανατραπεί μαζί με τη βασιλεία του πατέρα του. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, η Αγγλία έγινε μεγάλη αποικιακή δύναμη. Πέραν της επιτυχίας του αυτής όμως, είχε και δύο πολύ σπουδαίες κρίσεις με τις οποίες αναγκάστηκε να ασχοληθεί. Την επιδημία Πανώλης που πήρε το… χαρακτηριστικό όνομα «Μαύρος Θάνατος» και τη Μεγάλη Φωτιά του Λονδίνου ένα χρόνο αργότερα.

Πέθανε τον Φεβρουάριο του 1685 σε ηλικία 54 ετών.