ΚΟΣΜΟΣ

Θάνατος Βασίλισσας Ελισάβετ: Το Λονδίνο «πενθεί»

Θάνατος Βασίλισσας Ελισάβετ: Το Λονδίνο «πενθεί»
Το Λονδίνο πενθεί τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ
Newsbomb.gr / Μαριάννα Κρασανάκη

Βασίλισσα Ελισάβετ: Το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να πιστέψει ότι η μονάρχης δεν είναι πια εν ζωή. Ολόκληρη η χώρα έχει βυθιστεί στο πένθος. Το Λονδίνο γέμισε με φωτογραφίες της!

Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ «γκρέμισε» την κοσμοθεωρία του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου κανείς δεν μπορεί να πιστέψει, ότι η επί 70 χρόνια μονάρχης τους δεν είναι πια εν ζωή.

Από την πρώτη ανακοίνωση επιδείνωσης της υγείας της, το άκουσμα του θανάτου της, μέχρι και σήμερα αλλά και ως την D-Day 10, που θα γίνει η κηδεία της βασίλισσας, ολόκληρη η χώρα πενθεί και ειδικά στην πρωτεύουσα, το Λονδίνο.

Για δώδεκα μέρες, η χώρα βυθίζεται σε πένθος. Τράπεζες και χρηματιστήριο έκλεισαν και η χώρα έχει πλέον «παραλύσει». Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες. Τρένα και λεωφορεία έχουν γεμίσει με ανθρώπους που ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα για να θρηνήσουν τη βασίλισσα, ενώ γεμάτα είναι τα ξενοδοχεία και όλα τα καταλύματα.

Πολίτες πλημμύρισαν την περιοχή έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να αποτίσουν φόρο τιμής στη βασίλισσα και ενωμένοι από τη θλίψη, στέκονταν όρθιοι, έκλαιγαν και τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες κοινοβουλευτικές δραστηριότητες θα ανασταλούν για 10 ημέρες.

Stand σε κεντρικό δρόμο του ΛονδίνουNewsbomb.gr / Μαριάννα Κρασανάκη

96 κανονιοβολισμοί στη μνήμη της

Η βρετανική κυβέρνηση κήρυξε επισήμως την Παρασκευή 9/9 την έναρξη περιόδου εθνικού πένθους για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, δημοσιεύοντας «κατευθυντήριες γραμμές εθνικού πένθους».

Ένας συμβολικός χαιρετισμός με 96 κανονιοβολισμούς σηματοδότησε κάθε χρόνο της ζωής της. Το βράδυ (9/9) τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου.

Ανακοίνωση στο μετρό του Λονδίνου

Στο γνωστό μετρό του Λονδίνου «Underground», δημοσιεύθηκε την ημέρα θανάτου της, ανακοίνωση.

«Αναπαύσου εν ειρήνη, αυτού μεγαλειότητα Βασίλισσα. Υπηρέτησες το έθνος με τόση περηφάνια για πάνω από 70 χρόνια στον θρόνο. Σε καιρούς δύσκολους μεταποίησες το άγχος της ιστορίας σε διαβεβαίωση και σταθερότητα για πάρα πολλούς ανθρώπους, για τους οποίους ήσουν η μόνη μονάρχης που γνώρισαν ποτέ. Στο τέλος της βασιλείας σου, οι ουρανοί άνοιξαν και τα σύννεφα έγιναν μάτια που βγάζουν δάκρυα βροχής. Δε θα ξεχαστείς ποτέ και ο κόσμος θα σε θυμάται με χαρά, με πολύ σεβασμό και με αγάπη. Κανένας μας δεν ήθελε να ακούσει την είδηση ότι "Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε". Οι μισοί περιμέναμε να ζήσεις για πάντα και να φοράς πάντα το στέμμα αλλά τώρα είσαι εν ειρήνη με αγάπη για τη ζωή σου, όπου μπορείτε να συνεχίσετε να είστε "Ο Φίλιππος και η Ελισάβετ" ένας σύζυγος και μια σύζυγος που ξαναβρίσκονται πάνω στον παράδεισο».

Ανακοίνωση στον σταθμό του Λονδίνου για τον θάνατο της βασίλισσας ΕλισάβετNewsbomb.gr / Μαριάννα Κρασανάκη

«Ημέρα Εθνικού Πένθους» η ημέρα της κηδείας

Δέκα ημέρες μετά τον θάνατο της βασίλισσας, θα τελεστεί η κηδεία της, η οποία θα θεωρείται «Ημέρα Εθνικού Πένθους». Καθώς η κηδεία είναι ημέρα Δευτέρα, είναι στην ευχέρεια των εργοδοτών για το εάν θα επιτρέψουν στους εργαζόμενους να εργαστούν ή όχι.

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β' θα τελεστεί στο Λονδίνο, στις 11 το πρωί (τοπική ώρα) της Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσαν το Σάββατο 10/9 το απόγευμα, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Η βασίλισσα θα μεταφερθεί στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, ενώ θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλο το έθνος το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο Γουίνσδορ και θα ταφεί στη βασιλική κρύπτη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, μαζί με τον πρίγκιπα Φίλιππο.

Εφημερίδα που κυκλοφορεί στο Λονδίνο. Εξώφυλλο με τη βασίλισσα Ελισάβετ σε νεαρή ηλικίαNewsbomb.gr / Μαριάννα Κρασανάκη