ΚΟΣΜΟΣ

Βασιλιάς Κάρολος΄Γ: Παρουσιάστηκε στο Μπάκιγχαμ το νέο του μονόγραμμα - Nέα εποχή για το παλάτι

To μονόγραμμα του νέου βασιλιά
To μονόγραμμα του νέου βασιλιά

Το μονόγραμμα του βασιλιά Καρόλου αποκαλύφθηκε σήμερα (27/9), δείχνοντας το σύμβολο που θα χρησιμοποιείται στο εξής σε κυβερνητικά τμήματα, κρατικά έγγραφα και ταχυδρομικές θυρίδες.

Το μονόγραμμα συνδυάζει το αρχικό του «C» και «R» για τον «rex» το λατινικό για τη λέξη βασιλιάς , συν το ΙΙΙ για τον τρίτο βασιλιά Κάρολο. Επιλέχθηκε προσωπικά από τον ίδιο το Βασιλιά, από μια σειρά σχεδίων που του πρότεινε το College of Arms.

Το μονόγραμμα, μια οπτική ταυτότητα για τη νέα βασιλεία, αντικαθιστά το E II R της βασίλισσας Elizabeth II. Θα υπάρξουν άλλες αλλαγές μπροστά για να σηματοδοτήσουν τη νέα βασιλεία του βασιλιά Καρόλου.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναφέρει ότι τα νέα τραπεζογραμμάτια με το πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου Γ' «αναμένεται να τεθούν σε κυκλοφορία μέχρι τα μέσα του 2024» με την εικόνα να αποκαλύπτεται πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Νέα νομίσματα θα παραχθούν, λέει το Βασιλικό Νομισματοκοπείο, και θα εμφανίζονται «σύμφωνα με τη ζήτηση από τράπεζες και ταχυδρομεία». Δεν έχει οριστεί ημερομηνία για το πότε θα τεθούν σε χρήση, αλλά μια εικόνα των νέων νομισμάτων του Βασιλιά Καρόλου θα εμφανιστεί πριν τεθούν σε κυκλοφορία

Η παράδοση σύμφωνα με το Βασιλικό Μουσείο Νομισματοκοπείων, θέλει το προφίλ του νέου μονάρχη στα νομίσματα να βλέπει προς την αντίθετη κατεύθυνση από τον προκάτοχό του. Τα υπάρχοντα χαρτονομίσματα και κέρματα θα συνεχίσουν να ισχύουν, με τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα του Καρόλου και της Ελισάβετ να χρησιμοποιούνται το ένα δίπλα στο άλλο.

Το Βασιλικό Νομισματοκοπείο αναφέρει ότι κυκλοφορούν περίπου 27 δισεκατομμύρια νομίσματα από τη βασιλεία της Βασίλισσας Ελισάβετ Β'. Το Βασιλικό Ταχυδρομεία αναφέρει ότι τα νέα γραμματόσημα με τον Βασιλιά Κάρολο θα «κυκλοφορήσουν μόλις εξαντληθούν τα τρέχοντα αποθέματα γραμματοσήμων».

Ωστόσο, ένα σύνολο τεσσάρων αναμνηστικών γραμματοσήμων πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο, που θα δείχνουν πορτρέτα της βασίλισσας Ελισάβετ Β' τραβηγμένα σε διαφορετικά στάδια κατά τη διάρκεια της μοναρχίας της.

Καθώς τελειώνει η περίοδος του βασιλικού πένθους, θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά το νέο μονόγραμμα του βασιλιά Καρόλου. Υπάρχει επίσης μια σκωτσέζικη έκδοση του μονογράμματος που θα χρησιμοποιηθεί από τον βασιλιά Κάρολο και η οποία περιλαμβάνει το Σκωτσέζικο Στέμμα.

Το προσωπικό μονόγραμμα του νέου μονάρχη έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην ταχυδρομική αίθουσα του Μπάκιγχαμ την Τρίτη, ενώ θα χρησιμοποιηθεί για τις επιστολές από τα βασιλικά νοικοκυριά. Είναι μια εικόνα που θα αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρύτερα, από τις στολές μέχρι τα επίσημα έγγραφα και τα δημόσια κτήρια.

Δεν θα υπάρξει ξαφνική αλλαγή στις ταχυδρομικές θυρίδες. Υπάρχουν ακόμα κουτιά σε χρήση από τη βασιλεία της Βασίλισσας Βικτωρίας, του Εδουάρδου Ζ', του Γεώργιου Ε' και του ΣΤ' και οι αρχικοί κωδικοί παραμένουν μέχρι να χρειαστεί να αντικατασταθούν τα κουτιά.

Σχεδόν 70.000 από τις τρέχουσες ταχυδρομικές θυρίδες, περίπου το 60% του συνόλου, χρονολογούνται από τη βασιλεία της Βασίλισσας Ελισάβετ Β'. Από τη σύντομη βασιλεία του Εδουάρδου VIII, ο οποίος παραιτήθηκε το 1936, σώζονται μόνο περίπου 170. Τα κιβώτια που είναι ήδη υπό κατασκευή ή έτοιμα για εγκατάσταση θα συνεχίσουν να έχουν το μονόγραμμα της αείμνηστης βασίλισσας, λέει το Royal Mail.