ΚΟΣΜΟΣ

«Δάκτυλο» της Δύσης καταγγέλλει ο Πούτιν: «Eκπονεί σενάρια για να υποδαυλίσει νέες συγκρούσεις»

«Δάκτυλο» της Δύσης καταγγέλλει ο Πούτιν: «Eκπονεί σενάρια για να υποδαυλίσει νέες συγκρούσεις»
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε σήμερα ότι η Δύση είναι έτοιμη να προκαλέσει «έγχρωμες επαναστάσεις» και «λουτρό αίματος» σε οποιαδήποτε χώρα, χωρίς να κατονομάσει κάποια συγκεκριμένη.

Ο Πούτιν δεν έδωσε καμία απόδειξη που να στηρίζει αυτόν τον ισχυρισμό του. Η δήλωση του έγινε στην ομιλία του, μέσω βιντεοκλήσης, στους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, στην οποία μετέχουν πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

«Ξέρουμε ότι η Δύση εκπονεί σενάρια για να υποδαυλίσει νέες συγκρούσεις στον χώρο της ΚΑΚ. Όμως έχουμε ήδη αρκετές».

Ο Ρώσος πρόεδρος εκτίμησε επίσης ότι οι συρράξεις στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και ιδίως εκείνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, είναι «φυσικά» το αποτέλεσμα της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης.

«Αρκεί να δούμε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αυτό που συμβαίνει στα σύνορα ορισμένων χωρών της ΚΑΚ. Όλα αυτά, φυσικά, είναι αποτελέσματα της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης», υποστήριξε.

Ο Πούτιν είπε ότι μια «πιο δίκαιη παγκόσμια τάξη» είναι σε διαδικασία σχηματισμού «μέσω μιας δύσκολης διαδικασίας». «Μια μονοπολική ηγεμονία καταρρέει αμείλικτα, είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα την οποία η Δύση αρνείται κατηγορηματικά να αποδεχθεί. Και βλέπουμε τι απορρέει από αυτό», συνέχισε. «Προσκολλημένη στο παρελθόν και προσπαθώντας να επιβάλει μια πολιτική υπαγόρευσης σε όλους τους τομείς, από τις διεθνείς σχέσεις μέχρι την οικονομία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, αυτή η περίφημη συλλογική Δύση δημιουργεί νέα προβλήματα και νέες κρίσεις», υποστήριξε επίσης ο Ρώσος πρόεδρος.

Στο παρελθόν ο Πούτιν είχε χαρακτηρίσει την κατάρρευση της ΕΣΣΔ «τη μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή» του 20ού αιώνα.

Και Ζαχάροβα κατά ΗΠΑ για Nord Stream

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα υποστήριξε ότι η Ουάσιγκτον είχε «πλήρη έλεγχο» στα ύδατα γύρω από τη Δανία και τη Σουηδία, όπου εντοπίστηκαν τέσσερις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2, που διασχίζουν τον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας. μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας.

«Συνέβη στις εμπορικές και οικονομικές ζώνες της Δανίας και της Σουηδίας. Υπάρχουν χώρες με επίκεντρο το ΝΑΤΟ», είπε η Ζαχάροβα σε συνέντευξη στην διαδικτυακή εκπομπή Soloviev Live την Πέμπτη.

«Είναι χώρες που ολοκληρώνονται ελέγχονται από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ».

Η Δανία είναι μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, ενώ η ένταξη της Σουηδίας εκκρεμεί αφού εγκατέλειψε την ιστορική πολιτική της μη ευθυγράμμισης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Λίγο αργότερα, κατά την ενημέρωση του ΥΠΕΞ, ανέβασε περαιτέρω τους τόνους κατηγορώντας ευθέως τις ΗΠΑ λέγοντας πως είναι ο μεγάλος ωφελημένος από την κατάσταση καθώς το κλείσιμο των αγωγών φυσικού αερίου θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να αυξήσουν τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην ΕΕ.

«Αλλά υπάρχει και ένας απόλυτος ωφελημένος από αυτή την κατάσταση. Φυσικά, αυτή είναι η Ουάσινγκτον», δήλωσε η Ζαχάροβα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης την Πέμπτη.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ τόνισε πως η Ρωσία ενδιαφέρεται για ρεαλιστική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο διάστημα, παρά την τρέχουσα κατάσταση στις σχέσεις των δυο χωρών και αναμένει ότι θα υλοποιηθούν κοινά σχέδια για την αποστολή Ρώσων κοσμοναυτών και Αμερικανών αστροναυτών στο διάστημα.

«Θα ήθελα να εκφράσω την ελπίδα ότι τα σχέδια που περιγράφονται θα υλοποιηθούν πλήρως και ότι στις διμερείς μας σχέσεις η αμερικανική πλευρά θα αρχίσει ωστόσο να καθοδηγείται από την κοινή λογική», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

Διαβάστε επίσης