ΚΟΣΜΟΣ

Οι τραγωδίες που συγκλόνισαν τον κόσμο του ποδοσφαίρου τα τελευταία 40 χρόνια

Ανείπωτη τραγωδία σε αγώνα ποδοσφαίρου στην Ινδονησία
Ανείπωτη τραγωδία σε αγώνα ποδοσφαίρου στην Ινδονησία
ΑΡ

Η ασύλληπτη τραγωδία με τους 174 νεκρούς σε γήπεδο της Ινδονησίας προστίθεται στον μεγάλο κατάλογο με τα αιματηρά περιστατικά, τις συγκρούσεις και τα σκηνικά χάους σε ποδοσφαιρικά γήπεδα που έχουν στιγματίσει τις τελευταίες δεκαετίες τον κόσμο του αθλητισμού 

Η αστυνομία της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι 174 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 180 τραυματίστηκαν μετά από επεισόδια σε αγώνα ποδοσφαίρου στην Ανατολική Ιάβα στον οποίο συμμετείχαν οι ομάδες Arema FC και Persebaya Surabaya.

Οι οπαδοί της πρώτης εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο στο στάδιο Kanjuruhan στο Mαλάνγκ μετά την ήττα της ομάδας τους με 3-2 και η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, προκαλώντας αναταραχή και και ασφυξία στο πλήθος. Ακολούθησαν σκηνές χάους και συνωστισμός με το πλήθος να ποδοπατείται μέχρι θανάτου.

Ιανουάριος 2022, Καμερούν

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 38 τραυματίστηκαν σε ταραχή στο στάδιο Yaounde Olembe στο Καμερούν πριν από τον αγώνα της διοργανώτριας χώρας με τις Κομόρες για το Κύπελλο Εθνών Αφρικής, τη σημαντικότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση της Αφρικής.

Φεβρουάριος 2012, Αίγυπτος

Οι οπαδοί ξεσηκώθηκαν στο τέλος ενός αγώνα μεταξύ των αντίπαλων ομάδων Al-Masry και Al-Ahly στην πόλη πορτ Σαΐντ. Τουλάχιστον 73 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.000 τραυματίστηκαν, με το αιγυπτιακό πρωτάθλημα να διακόπτεται για δύο χρόνια.

Μάρτιος 2009, Ακτή Ελεφαντοστού

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ταραχών στο στάδιο Felix Houphouet-Boigny του Aμπιτζάν πριν από έναν αγώνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου εναντίον του Μαλάουι.

Μάιος 2001, Γκάνα

Περίπου 126 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ταραχή στο κεντρικό γήπεδο ποδοσφαίρου της Άκρα, όταν η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα σε οπαδούς που είχαν ξεσηκωθεί σε μια από τις χειρότερες ποδοσφαιρικές καταστροφές της Αφρικής.

Απρίλιος 2001, Νότια Αφρική

Τουλάχιστον 43 άνθρωποι συνεθλίβησαν μέχρι θανάτου όταν οπαδοί ποδοσφαίρου προσπάθησαν να εισέλθουν με το ζόρι στο τεράστιο στάδιο Ellis Park του Γιοχάνεσμπουργκ στη μέση ενός σημαντικού αγώνα για το πρωτάθλημα Νότιας Αφρικής.

Οκτώβριος 1996, Γουατεμάλα

Έως και 82 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 147 τραυματίστηκαν όταν μια «χιονοστιβάδα» οπαδών έπεσε κάτω από καθίσματα και σκάλες σε αγώνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου μεταξύ Γουατεμάλας και Κόστα Ρίκα στην πόλη της Γουατεμάλας.

Μάιος 1992, Γαλλία

Μια κερκίδα στο στάδιο Furiani της Μπαστιά στην Κορσική κατέρρευσε πριν από τον ημιτελικό του Κυπέλλου Γαλλίας εναντίον της Ολιμπίκ Μασσαλίας, σκοτώνοντας 18 και τραυματίζοντας περισσότερους από 2.300 ανθρώπους.

Πέρυσι, το γαλλικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που απαγορεύει να διεξάγονται στη χώρα επαγγελματικοί αγώνες κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου ,στη μνήμη των θυμάτων.

Ιανουάριος 1991, Νότια Αφρική

Σαράντα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επεισόδια κατά τη διάρκεια ενός αγώνα προετοιμασίας στο στάδιο Oppenheimer στην πόλη ορυχείων του Oρκνέι μεταξύ των Κάιζερ Τσιφς και των Oρλάντο Πάιρετς. Ένας οπαδός των Πάιρετς είχε επιτεθεί με μαχαίρι στους υποστηρικτές των αντιπάλων στο πλήθος.

Απρίλιος 1989, Βρετανία

Ενενήντα έξι οπαδοί της Λίβερπουλ συνεθλίβησαν μέχρι θανάτου σε ένα ασφυκτικά γεμάτο και περιφραγμένο περίβολο στο στάδιο Hillsborough του Σέφιλντ πριν από τον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ της Λίβερπουλ και της Νότιγχαμ Φόρεστ.

Στην κερκίδα που βρισκόταν πίσω από το τέρμα της Λίβερπουλ, από τη στιγμή που είχε ξεκινήσει ο αγώνας, κορμιά ανθρώπων είχαν συνθλιβεί πάνω στα ψηλά κιγκλιδώματα, που χώριζαν το γήπεδο με την εξέδρα. Ένα θύμα πέθανε τον περασμένο Ιούνιο, 32 χρόνια μετά το τραγικό συμβάν, από σοβαρή και μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη στο Χίλσμπορο.

Μάρτιος 1988, Νεπάλ

Περισσότεροι από 90 οπαδοί σκοτώθηκαν στο εθνικό στάδιο ποδοσφαίρου του Νεπάλ στο Κατμαντού, όταν στριμώχθηκαν τρέχοντας πανικόβλητοι, προς τις κλειδωμένες εξόδους εν μέσω χαλαζοθύελλας.

Μάιος 1985, Βέλγιο

Τριάντα εννέα οπαδοί έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 600 τραυματίστηκαν σε βίαια επεισόδια πριν από τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ανάμεσα στη Γιουβέντους και τη Λίβερπουλ στο στάδιο «Χέιζελ» των Βρυξελλών.

Μάιος 1985, Βρετανία

Τουλάχιστον 56 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν όταν ξέσπασε πυρκαγιά στις εξέδρες στο στάδιο Valley Parade στο Μπράντφορντ κατά τη διάρκεια ενός αγώνα τρίτης κατηγορίας εναντίον της Λίνκολν Σίτι.

Οκτώβριος 1982, Ρωσία

Φίλαθλοι συνεθλίβησαν καθώς έφευγαν από τον αγώνα για το Κύπελλο UEFA μεταξύ της Σπαρτάκ Μοσχας και της ολλανδικής Χάρλεμ στο στάδιο «Λουζνίκι» της Μόσχας. Αξιωματούχοι από την πρώην Σοβιετική Ένωση δεν αποκάλυψαν την τραγωδία για χρόνια. Όταν το έκαναν, έδωσαν έναν επίσημο απολογισμό 66 νεκρών, αν και ο αριθμός των ανθρώπων που συνεθλίβησαν και πέθαναν σε μια έξοδο του γηπέδου θα μπορούσε να έφτανε τους 340.