ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΠΥΡΟΔΟΤΕΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτική περικοπών στην ΕΕ – Διχασμένη η ένωση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Πολιτική περικοπών στην ΕΕ – Διχασμένη η ένωση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την μείωση της κατανάλωσης βυθίζοντας ολόκληρες πόλεις στο σκοτάδι προτάσσει η ΕΕ ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση η οποία βασανίζει την γηραιά ήπειρο.

Οι υπουργοί που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Παρασκευή εξασφάλισαν μια συμφωνία για το τελευταίο πακέτο μέτρων ανακούφισης. Είναι κάτι που ελπίζουν ότι θα βοηθήσει στην προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τους εξοντωτικά υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας και το φάσμα των διακοπών ρεύματος αυτόν τον χειμώνα.

Σύμφωνα με τα προηγούμενα πρότυπα, τα σχέδια είναι ριζοσπαστικά. Αλλά η ευρωπαϊκή ενεργειακή έκτακτη ανάγκη έκανε αυτό που κάποτε ήταν αδιανόητο, αναπόφευκτο.

Οι χώρες θα μειώσουν την ηλεκτρική ενέργεια κατά 5% στις ώρες αιχμής αυτό το χειμώνα, πέρα ​​από τις προηγούμενες δεσμεύσεις για μείωση της χρήσης φυσικού αερίου. Υπέγραψαν επίσης τη φορολογία των κερδών των εταιρείων ενέργειας ύψους 140 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ποσό που θα κατευθυνθεί για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα», δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson μετά τη σύνοδο κορυφής — ήδη η τρίτη έκτακτη συνεδρίαση από τον Ιούλιο.

Δεσμεύτηκε ότι μια νέα «παρέμβαση στην αγορά σε επίπεδο ΕΕ» για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου θα ήταν μέρος της επόμενης δέσμης μέτρων. Το ποια ακριβώς μορφή θα πάρει τώρα υπόκειται σε μια ολοένα και πιο έντονη συζήτηση εντός της ΕΕ. Είναι ένα επιχείρημα που φαίνεται έτοιμο να σέρνεται, ακόμη και όταν οι νύχτες επιμηκύνονται και οι θερμοκρασίες πέφτουν.

Πριν από τη συνεδρίαση της Παρασκευής, μια ομάδα 15 χωρών-μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- απηύθυνε επιστολή στην Επιτροπή ζητώντας «παρέμβαση στην αγορά σε επίπεδο ΕΕ» με τη μορφή ανώτατου ορίου στην τιμή όλων των εισαγόμενων αερίων. Έμειναν απογοητευμένοι από την απάντηση: ένα άτυπο σημείωμα που δεν άφηνε περιθώρια για ουσιαστική πρόοδο στο θέμα στη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής.

Η Simson είπε ότι η Επιτροπή θα συνεργαστεί με χώρες ενόψει της άτυπης συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα στην Πράγα για να «αναπτύξουν» ιδέες για το πώς θα είναι η επόμενη παρέμβαση. Δυνατότητες συμπεριλαμβανομένου ενός ορίου σε επίπεδο ΕΕ για την τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, διαπραγματεύσεις για χαμηλότερες τιμές από προμηθευτές φυσικού αερίου φιλικές χώρες όπως η Νορβηγία και η Αλγερία και τον περιορισμό της τιμής των εισαγωγών φυσικού αερίου μόνο από τη Ρωσία.

Ο Jozef Síkela, υπουργός βιομηχανίας και εμπορίου της Τσεχίας, ο οποίος προήδρευσε στη σύνοδο κορυφής, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συγκαλέσει «όσα έκτακτα συμβούλια χρειάζονται για να εφαρμοστούν οι απαραίτητες νομοθετικές πράξεις το συντομότερο δυνατό».

Οι επόμενες παρεμβάσεις στην αγορά του φυσικού αερίου πρέπει, είπε, «να μειώσουν την τιμή του φυσικού αερίου χωρίς να κινητοποιήσουν την υπερβολικά υψηλή κατανάλωση. Υπάρχει ακόμη η απειλή ότι δεν θα υπάρχει αρκετό αέριο αυτόν ή τον επόμενο χειμώνα».

Έπειτα από τις μερικές φορές διστακτικές συζητήσεις αυτής της εβδομάδας για το ανώτατο όριο τιμών, μια άλλη βασική προτεραιότητα θα είναι η διατήρηση της ενότητας της ΕΕ.

Ορισμένες χώρες που πιέζουν για ένα ανώτατο όριο στις τιμές εισαγόμενου φυσικού αερίου σε όλο το μπλοκ αιφνιδιάστηκαν όταν η Γερμανία, η οποία αντιστέκεται στο μέτρο, ανακοίνωσε την Πέμπτη ένα τεράστιο πακέτο 200 δισ. ευρώ για να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.

«Μόνο η Γερμανία μπορεί να αντέξει οικονομικά κάτι τέτοιο», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ. Η Ιταλία δημοσιοποίησε τις ανησυχίες της.

Ο Σίκελα, φαινομενικά «διαβάζοντας» τη διάθεση μεταξύ των χωρών, τόνισε έντονα τη σημασία της ενότητας στα σχόλια πριν από τη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής.

«Περιμένω ενότητα και αλληλεγγύη», είπε, όταν ρωτήθηκε για χώρες όπως η Γερμανία. «Είμαστε σε πόλεμο και η αποφασιστική μάχη θα είναι αυτό το χειμώνα. Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και χρειαζόμαστε υψηλό επίπεδο αλληλεγγύης».

Όποια δραστικά μέτρα και αν ακολουθήσουν, όλοι θα πρέπει να δεσμευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, είπε ένας αξιωματούχος της Επιτροπής.

«Η συζήτηση για το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου παρουσιάζεται από ορισμένα κράτη μέλη ως ασημένια σφαίρα», είπε ο αξιωματούχος. «Δεν υπάρχει ενιαία λύση… αυτό δεν θα τελειώσει σύντομα. Ούτε θα είναι εύκολο».

Σχετικές ειδήσεις