ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Στην αντεπίθεση ο Τραμπ για τα κατασχεθέντα διαβαθμισμένα έγγραφα

Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ
AP Photo

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε την Τρίτη από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να παρέμβει στη διαμάχη του με το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφορικά με τα διαβαθμισμένα έγγραφα που κατασχέθηκαν από την έπαυλή του στη Φλόριντα.

Πράκτορες του FBI κατέσχεσαν περίπου 11.000 έγγραφα από την έπαυλη του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο, στις 8 Αυγούστου, στο πλαίσιο ποινικής έρευνας σε βάρος του πρώην προέδρου για τον χειρισμό κυβερνητικών αρχείων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατέθεσε επείγον αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας να μπλοκάρει την απόφαση Εφετείου που δεν επέτρεπε σε ανεξάρτητο δικαστή να ελέγξει περισσότερα από 100 διαβαθμισμένα έγγραφα προτού προχωρήσει η ομοσπονδιακή έρευνα.

Το Εφετείο, με έδρα την Ατλάντα, είχε ακυρώσει στις 21 Σεπτεμβρίου την απόφαση της περιφερειακής δικαστού Αϊλίν Κάνον που δεν επέτρεπε να προχωρήσει η ομοσπονδιακή έρευνα προτού εξεταστούν τα διαβαθμισμένα έγγραφα από τον ανεξάρτητο δικαστή Ρέιμοντ Ντίαρι, ο οποίος θα αποφαινόταν αν ορισμένα αρχεία έπρεπε να μείνουν εκτός δικαιοδοσίας των ερευνητών.