ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Oυκρανία: Τι είναι τα θανατηφόρα «drone καμικάζι»;

O ρόλος των drone καμικάζι στον πόλεμο της Ουκρανίας
O ρόλος των drone καμικάζι στον πόλεμο της Ουκρανίας
Α.Ρ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο δέχεται χτυπήματα με «drone καμικάζι», μία εβδομάδα μετά την έναρξη των επιθέσεων με στόχο την ουκρανική πρωτεύουσα. Πώς λειτουργούν τα εναέρια αυτα οχήματα και τι σημαίνει η κλιμακούμενη χρήση τους από τη Ρωσία στον πόλεμο; 

Τα «drone καμικάζι» είναι εναέρια οχήματα χωρίς πλήρωμα φορτωμένα με εκρηκτικά που μπορούν να πετάξουν απευθείας σε τανκς ή μονάδες και να εκραγούν σε περίπτωση σύγκρουσης. Η τεχνική έχει εξελιχθεί στον σύγχρονο πόλεμο. Ιάπωνες πιλότοι καμικάζι έριχναν εν γνώσει τους το αεροσκάφος τους σε εχθρικούς στόχους κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Κίεβο είπε ότι η Μόσχα χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι που προμηθεύτηκε από το Ιράν σε χτυπήματα εναντίον του Κιέβου, της Βινίτσια, της Οδησσού, της Ζαπορίζια και άλλων πόλεων σε ολόκληρη την Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες και ζήτησε από τις δυτικές χώρες να εντείνουν τη βοήθειά τους απέναντι στη νέα πρόκληση.

Η Ουκρανία ζήτησε από τους συμμάχους να της προμηθεύσουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας και πυρομαχικά αφότου η Ρωσία ενίσχυσε τη χρήση «καμικάζι drones» στην επίθεσή της εναντίον της χώρας.«Χρειαζόμαστε περισσότερα συστήματα αεράμυνας και το συντομότερο δυνατό. Δεν έχουμε χρόνο για αργές ενέργειες. Θέλουμε περισσότερα όπλα για να υπερασπιστούμε τον ουρανό και να καταστρέψουμε τον εχθρό»είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αυτά τα μικρά, θανατηφόρα drones μπορούν να προγραμματιστούν για να χτυπήσουν στόχους χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση μέσω της αναγνώρισης προσώπου και συνήθως εκτοξεύονται σε ζευγάρια. Μπορούν επίσης να μείνουν στον αέρα χωρίς να κάνουν τίποτα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι επίσης φθηνότερα από τα μεγαλύτερα αντίστοιχά τους και μπορούν να ξεπεράσουν τις παραδοσιακές άμυνες για να χτυπήσουν στόχους .

Τι είναι τα «καμικάκι drone;»

Το drone καμικάζι 200 κιλών, το οποίο είναι οπλισμένο με κεφαλή, έχει επίσημα βεληνεκές περίπου 2.000 χιλιομέτρων, αν και ρεαλιστικά πιστεύεται ότι έχει πολύ πιο μικρό, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις κατά καιρούς δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τα εισερχόμενα drones.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη σύγκρουση από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία στο τέλος Φεβρουαρίου, αλλά η χρήση τους έχει αυξηθεί από τότε που η Μόσχα απέκτησε τα νέα drones από το Ιράν το καλοκαίρι. Οι ίδιοι οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν drones καμικάζι για να χτυπήσουν ρωσικούς στόχους – και ζήτησαν από τους συμμάχους τους να τους προμηθεύσουν περισσότερα από αυτά τα θανατηφόρα όπλα.

Τα drone καμικάζι ή drones αυτοκτονίας, είναι ένας τύπος εναέριου οπλικού συστήματος. Είναι γνωστά ως «περιπλανώμενα πυρομαχικά» επειδή είναι σε θέση να περιμένουν για κάποιο χρονικό διάστημα σε μια περιοχή που προσδιορίζεται ως πιθανός στόχος και να χτυπούν μόνο όταν εντοπιστεί ένα εχθρικό πλεονέκτημα.

Είναι μικρά, φορητά και μπορούν να εκτοξευθούν εύκολα, αλλά το κύριο πλεονέκτημά τους είναι ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν και μπορούν να εκτοξευθούν από απόσταση. Το όνομα «καμικάζι» αναφέρεται στο γεγονός ότι τα drones είναι μιας χρήσης. Έχουν σχεδιαστεί για να χτυπούν πίσω από τις γραμμές του εχθρού και καταστρέφονται στην επίθεση - σε αντίθεση με τα πιο παραδοσιακά, μεγαλύτερα και ταχύτερα στρατιωτικά drones που «επιστρέφουν» αφού ρίξουν πυραύλους.

Ποια drones χρησιμοποιεί η Ρωσία στην Ουκρανία;

Ο ουκρανικός στρατός και οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών λένε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ιρανικά επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο CNN τον Ιούλιο ότι το Ιράν είχε αρχίσει να επιδεικνύει drones της σειράς Shahed στη Ρωσία στο αεροδρόμιο Kashan νότια της Τεχεράνης τον προηγούμενο μήνα. Τα drones είναι ικανά να μεταφέρουν πυραύλους ακριβείας και έχουν ωφέλιμο φορτίο περίπου 50 κιλών.

Τον Αύγουστο, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρωσία αγόρασε αυτά τα drones και εκπαιδεύει τις δυνάμεις της πώς να τα χρησιμοποιούν. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η Ρωσία έχει παραγγείλει 2.400 drones Shahed-136 από το Ιράν. Η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις της κατέρριψαν ένα από αυτά τα drones για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα κοντά στην πόλη Kουπιάνσκ στο Χάρκοβο.

Έκτοτε έχουν αναφερθεί περισσότερες επιθέσεις. Ο στρατός του Κιέβου ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 17 drones Shahed-136 μόνο εκείνη την ημέρα. Σύμφωνα με φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις ουκρανικές αρχές, η Ρωσία έχει μετονομάσει τους Shaheds και τους χρησιμοποιεί με το όνομα «Geran».

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι υπάρχουν «κάποια στοιχεία ήδη» ότι τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη «έχουν ήδη βιώσει πολλές αποτυχίες» στο πεδίο της μάχης. Η αναπληρώτρια υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Σάσα Μπέικερ είπε στους δημοσιογράφους στο τέλος του περασμένου μήνα ότι «η ιδέα πως αντιπροσωπεύουν κάποιο τεχνολογικό άλμα μπροστά, ειλικρινά δεν βλέπουμε να επιβεβαιώνεται στα δεδομένα».

Η Μόσχα έχει επίσης τα δικά της drones καμικάζι, κατασκευασμένα από τη ρωσική εταιρεία κατασκευής όπλων Kalashnikov Concern. Η Ουκρανία ισχυρίστηκε την Τετάρτη ότι κατέρριψε δύο από αυτά τα drones ZALA Lancet εκείνη την ημέρα.

Πώς μπορεί η Ουκρανία να αμυνθεί απέναντι σε αυτά τα drones;

Η Ουκρανία ζητά από τους συμμάχους της συστήματα αεράμυνας από την αρχή του πολέμου τον Φεβρουάριο, αλλά η ανάγκη έχει γίνει πιο επιτακτική από τότε που η Ρωσία άρχισε να χρησιμοποιεί τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Τα συστήματα αεράμυνας ήταν μία από τις τρεις κορυφαίες προτεραιότητες σε μια ουκρανική λίστα επιθυμιών όπλων που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ένα φυλλάδιο που δόθηκε στους υπουργούς Άμυνας που συμμετείχαν στη συγκέντρωση.

Ο στρατηγός Mark Milley, πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έπρεπε να παράσχουν στην Ουκρανία συστήματα αεράμυνας προκειμένου η Ουκρανία να βοηθήσει στην άμυνα του εναέριου χώρου της από εισερχόμενες επιθέσεις από ρωσικές δυνάμεις .

«Πολλές χώρες έχουν Patriot, πολλές χώρες έχουν άλλα συστήματα, υπάρχει μια ολόκληρη σειρά ισραηλινών συστημάτων που είναι αρκετά ικανά, οι Γερμανοί έχουν συστήματα όπως αναφέραμε, έτσι πολλές από τις χώρες που ήταν εδώ σήμερα έχουν μεγάλη ποικιλία συστημάτων» είπε ο Milley.

Οι αεράμυνες που χρειάζεται η Ουκρανία για την καταπολέμηση των drones καμικάζι είναι διαφορετικές από τα συστήματα που χρησιμοποιούνται κατά των πυραύλων κρουζ και παρόμοιων όπλων. Το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας Patriot – το οποίο σημαίνει «Ραντάρ Παρακολούθησης Συστοιχίας Φάσεων για Αναχαίτιση Στόχου» – έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση και καταστροφή εισερχόμενων βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς, καθώς και προηγμένων αεροσκαφών και πυραύλων κρουζ, και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον drones.

Έχει και η Ουκρανία drone καμικάζι;

Ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί drones καμικάζι RAM II, τα οποία αναπτύχθηκαν από μια κοινοπραξία ουκρανικών εταιρειών και αγοράστηκαν με χρήματα που χρηματοδοτήθηκαν από πολίτες. Αυτά τα πυρομαχικά ακριβείας καθοδηγούμενα μπορούν να μεταφέρουν κεφαλές 3 κιλών και έχουν εμβέλεια πτήσης έως και 30 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τους κατασκευαστές.

Αλλά το Κίεβο βασίζεται επίσης στους συμμάχους του για προμήθειες drone. Οι ΗΠΑ έχουν στείλει διάφορους τύπους εναέριων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία. Αυτά περιλαμβάνουν drones Switchblade – μικρά, φορητά drones καμικάζι που μπορούν να φέρουν κεφαλή και να εκραγούν κατά την πρόσκρουση. Το Switchblade 300 και το μεγαλύτερο Switchblade 600 παράγονται από την αμερικανική αμυντική εταιρεία AeroVironment.

Το μικρότερο Switchblade 300 μπορεί να χτυπήσει στόχο έως και 6 μίλια μακριά (9,6 χιλιόμετρα), σύμφωνα με τις προδιαγραφές που παρέχει η εταιρεία, ενώ το μεγαλύτερο Switchblade 600 μπορεί να χτυπήσει περισσότερο από 32 χιλιόμετρα μακριά. Και τα δύο συστήματα μπορούν να ρυθμιστούν και να ξεκινήσουν μέσα σε λίγα λεπτά.

Τον Μάιο, οι ΗΠΑ έστειλαν τα ουκρανικά στρατιωτικά drones «phoenix ghost», τα οποία πιστεύεται ότι είναι παρόμοια με το Switchblade, αν και λίγα είναι γνωστά για τις δυνατότητές τους. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης παράσχει στην Ουκρανία «περιπλανώμενα πυρομαχικά», συμπεριλαμβανομένων 850 χειροποίητων μικρο-drones Black Hornet.

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί επίσης τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2. Αυτά έχουν γίνει κάτι σαν σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης. Ωστόσο, αυτά είναι μεγαλύτερα και έχουν σχεδιαστεί για να επιστρέφουν στο σπίτι μετά από ρίψη βομβών ή βλημάτων που καθοδηγούνται με λέιζερ.