ΚΟΣΜΟΣ

UNHCR για γυμνούς μετανάστες: «Σκληρή και εξευτελιστική μεταχείριση»

Ανατριχίλα προκαλούν οι περιγραφές των 92 μεταναστών που βρέθηκαν γυμνοί στον Έβρο
Ανατριχίλα προκαλούν οι περιγραφές των 92 μεταναστών που βρέθηκαν γυμνοί στον Έβρο
ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Βαθιά ανησυχία» για τον εντοπισμό 92 γυμνών μεταναστών στον Έβρο εξέφρασε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR)

«Βαθιά ανησυχία» για τον εντοπισμό 92 γυμνών μεταναστών στον Έβρο εξέφρασε με ανακοίνωσή της στο Twitter την Κυριακή (16/10) η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, την ώρα που η Άγκυρα εξακολουθεί να προκαλεί, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Ελλάδα.

«Η UNHCR είναι βαθιά ανήσυχη για τις σοκαριστικές αναφορές και την εικόνα των 92 ανθρώπων, που αναφέρθηκε ότι βρέθηκαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, χωρίς τα ρούχα τους» έγραψε η υπηρεσία.

Και συνέχισε: «Καταδικάζουμε αυτή τη σκληρή και εξευτελιστική μεταχείριση και ζητάμε διεξοδική έρευνα για το περιστατικό». Υπενθυμίζεται πως εκτός από την Αθήνα, το περιστατικό έχει επιβεβαιώσει και η Frontex, μέσω του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Η Paulina Bukola, εκπρόσωπος της υπηρεσίας, επιβεβαίωσε την άφιξη της εν λόγω ομάδας και υπογράμμισε πως «αξιωματικοί της Frontex ανέφεραν ότι οι μετανάστες βρέθηκαν σχεδόν γυμνοί και μερικοί από αυτούς με ορατά τραύματα».

Η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα για fake news

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαρετίν Αλτούν, με μηνύματα στο Twitter γραμμένα (και) στα ελληνικά επιτέθηκε χθες στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, όπως και στην κυβέρνηση συνολικά για το θέμα των 92 γυμνών μεταναστών που εντοπίστηκαν στον Έβρο. Την ίδια ώρα, η Αθήνα προχώρησε σε διεθνοποίηση της τουρκικής ωμότητας.

«Η μηχανή των ελληνικών ψευδών ειδήσεων είναι και πάλι σε λειτουργία… Μπερδεύοντας την Ελλάδα με την Τουρκία, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου με τις αναρτήσεις ψευδών, λανθασμένων περιεχομένων προσπάθησε να καταδείξει τη χώρα μας ύποπτη», έγραψε αρχικά ο Αλτούν.

«Η Ελλάδα με αυτές τις μάταιες και επιπόλαιες προσπάθειες έδειξε για άλλη μια φορά σε όλο τον κόσμο ότι δεν σέβεται την αξιοπρέπεια αυτών των καταπιεσμένων ανθρώπων, ενώ δημοσίευσε τις φωτογραφίες των προσφύγων που έχει απελάσει ιδιοποιούμενη τα προσωπικά τους αντικείμενα», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, κατηγόρησε τη χώρα αλλά και τη Frontex. «Οι ελληνικές αρχές συνεργαζόμενες με τη Frontex, πρέπει να λογοδοτήσουν για τα μωρά που έγιναν αιτία να πνιγούν στο Αιγαίο, τους ανθρώπους που έγδυσαν, χτύπησαν με ζώνες και άφησαν να πεθάνουν από το κρύο στον Έβρο».

Ελλάδα: Η Τουρκία εργαλειοποιεί πάγια το μεταναστευτικό

Σημειώνεται πως με την Ευρωπαία Επίτροπο, αρμόδια για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον επικοινώνησε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και την ενημέρωσε λεπτομερώς για το περιστατικό των 92 γυμνών μεταναστών που ώθησαν στα ελληνικά σύνορα στον Έβρο οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες.

Ο κ. Θεοδωρικάκος μίλησε για την απάνθρωπη στάση των Τούρκων αλλά και τη σκληρή εικόνα που αντίκρισαν οι Έλληνες συνοριοφύλακες όταν εντόπισαν τους 92 παράτυπους μετανάστες, ενώ για μία ακόμη φορά της ανέφερε την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναμένεται τη Δευτέρα να ενημερώσει και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους για το περιστατικό, κατά την πάγια τακτική της Αθήνας έναντι των τουρκικών προκλήσεων.