ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων στα σύνορα με Ουκρανία

Λευκορωσία: Μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων στα σύνορα με Ουκρανία

Μεγάλη κινητοποίηση καταγράφεται από δορυφόρους σε αεροδρόμιο της Λευκορωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία όπου φαίνεται να συγκεντρώνονται μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Radio Svaboda, τον τελευταίο μήνα, το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Zyabrivka κοντά στο Gomel, όπου τα ρωσικά στρατεύματα φτάνουν κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλάζει δραστικά. Εμφανίστηκαν πολλά αναχώματα άμμου ενώ οι εργασίες συνεχίζονται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι περισσότερος ρωσικός εξοπλισμός και στρατιωτικό προσωπικό έφτασε εκεί.

«Στην πραγματικότητα, ρωσικός στρατιωτικός εξοπλισμός και ανθρώπινο δυναμικό έφτασε στη Zybravka (περιοχή Gomel) πριν από μιάμιση εβδομάδα. Οι Ρώσοι μένουν εκεί από την άνοιξη, αλλά σε περιορισμένο αριθμό. Η πρόσβαση στο Zybravka είναι κλειστή, όπως πριν», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

08b90000-0a00-0242-f19f-08dab1e5b1c8_w1597_n_r0_st_s.jpg
Εικόνα από το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Zybravka στις 24 Αυγούστου 2022.
Εναν μήνα αργότερα, στις 16 Οκτωβρίου 2022.

Όπως αποτυπώνεται στις φωτογραφίες κατασκευάζονται επιχώματα άμμου στο βόρειο τμήμα του αεροδρομίου.

Η δορυφορική εικόνα δείχνει ότι ο αριθμός των στρατιωτικών φορτηγών έχει αυξηθεί στο έδαφος του αεροδρομίου στη Zyabravka, το έδαφος του στρατιωτικού στρατοπέδου έχει επεκταθεί και η παρουσία αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-300 και S-400 είναι ορατή. Στη φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 16 Οκτωβρίου, φαίνεται επίσης ένα τρένο που έφτασε με καύσιμα.

Το αεροδρόμιο έγινε γνωστό για τη χρήση του από τα ρωσικά στρατεύματα τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Αεροπλάνα και ελικόπτερα απογειώνονταν τακτικά από εκεί.

Οι Ρώσοι στρατιώτες παρέμειναν στο έδαφος της «Zyabravka» ακόμη και μετά την αναχώρηση των Ρώσων από τη βόρεια Ουκρανία και εν μέρει από το έδαφος της Λευκορωσίας στις αρχές Απριλίου.

Απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από την Ουκρανία γεγονός που είναι αρκετό για πυραυλικές επιθέσεις τόσο από παλιά σοβιετικά όπλα, όπως τα συστήματα Point-U όσο και από νέα δυτικά συστήματα πυρός σάλβο όπως το αμερικανικό HIMARS.

Τη νύχτα της 10ης προς 11η Αυγούστου, οι κάτοικοι των νότιων συνοικιών του Goml και των γύρω χωριών άκουσαν ήχους παρόμοιους με εκρήξεις. Το Υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας προσπάθησε να καθησυχάσει τους Λευκορώσους: «Στις 10 Αυγούστου, γύρω στις 23:00, κατά τη διάρκεια ελέγχου, ένα από τα οχήματα πήρε φωτιά μετά την αντικατάσταση του κινητήρα». Ωστόσο, ελάχιστοι πίστεψαν στην εκδοχή του υπουργείου.

Η ουκρανική ηγεσία διέψευσε σύντομα τις πληροφορίες ότι η επίθεση έγινε από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Διαβάστε ακόμα