ΚΟΣΜΟΣ

Το εικονικό σύμπαν του Ερντογάν και το μένος του εναντίον των ΗΠΑ

Το εικονικό σύμπαν του Ερντογάν και το μένος του εναντίον των ΗΠΑ
AP Photo

Από πού απορρέει το μένος του καθεστώτος Ερντογάν κατά των Αμερικανών και ποιες είναι οι γεωπολιτικές μαχαιριές που πονάνε τον σουλτάνο;

Σε προγενέστερο ρεπορτάζ του Newsbomb.gr με τίτλο: «Αλήθειες και μύθοι για την… βαλλιστική απειλή των Τούρκων», με αφορμή την δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου «Tayfun» στη Μαύρη θάλασσα είχαμε επισημάνει ότι το μήνυμα του εκφοβισμού που θέλει να στείλει ο Τούρκος πρόεδρος είναι διπλής κατεύθυνσης: Και προς την Ελλάδα, αλλά πολύ περισσότερο προς τις ΗΠΑ και βεβαίως προς τις μεγάλες δυνάμεις της Ε.Ε. Ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να τρομάξει τη Δύση ότι μπορεί από παντού να πλήξει τους πάντες.

Αυτό διεφάνει αμέσως μετά και από τις δηλώσεις που έκανε σε εκδήλωση στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης. Εκεί, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη πυραυλική δοκιμή: «Με το θάρρος και την αποφασιστικότητά μας και τη σκληρή δουλειά μας είμαστε παράδειγμα για την ανθρωπότητα με τις τεχνολογικές μεταρρυθμίσεις που προωθούμε. Έχουμε επίσης τον Ταιφούν. Και αυτά είναι σημάδια προς κάπου. Προσπαθούμε να το επεκτείνουμε. Επιταχύνουμε τις εργασίες μας με αυτό τον ενθουσιασμό».

Και σε μία έκρηξη μεγαλομανίας συνέχισε λέγοντας: «Έχουμε εκφράσει σε πολλά φόρα, ειδικά στον ΟΗΕ, την άποψη ότι «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε κράτη», υπονοώντας ότι η Τουρκία μπορεί να μπει σφήνα στις χώρες με τη μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία και να αποτελεί ισχυρό γεωπολιτικό παράγοντα παγκοσμίως μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας κλπ.

Πώς οι Αμερικανοί του χάλασαν το παιχνίδι;

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας σύμπαν αντί να προσπαθούμε να λάβουμε θέση στα εικονικά σύμπαντα που ανοίγουν άλλοι», είπε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν. Είναι προφανές ότι ο άνθρωπος ζει σε ένα δικό του παράλληλο και εικονικό σύμπαν και φαντάζεται την χώρα του ως ισότιμο και ισοδύναμο συνομιλητή των ΗΠΑ. Γίνεται επίσης αντιληπτό ότι έχει εμμονές με τις ΗΠΑ όχι μόνο για τα ζητήματα των F16 και των F35, αλλά και με την εμπλοκή των Αμερικανών στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Αλεξανδρούπολη και στην Κρήτη.

Το καθεστώς Ερντογάν είχε συνηθίσει να παίζει επί σειρά δεκαετιών το ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου για λογαριασμό των Ρώσων και των Αμερικανών από την Μέση Ανατολή μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Από τους αγωγούς αερίου, μέχρι τους διαδρόμους του οπίου στο Αφγανιστάν. Τα τελευταία χρόνια, για ευνόητους ρόλους οι Αμερικανοί τον έβγαλαν από το παιχνίδι και δίνουν μεγαλύτερο βάρος στη δημιουργία βάσεων στην Αλεξανδρούπολη και στην Κρήτη, αλλά και σε άλλους διαδρόμους μεταφοράς LNG στην Ευρώπη.

Ο Τσαβούσογλου «μαρτυράει» χωρίς ξύλο…

Το μένος λοιπόν του Ερντογάν εναντίον των ΗΠΑ δεν είναι ανεξήγητο. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ξαναχτύπησε για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, εξίσου σημαντικό ζήτημα που καίει τους Τούρκους. «Παρά τις δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ πως είναι αμερόληπτοι, χάλασε το ζύγι των ΗΠΑ. Του είπα του Άντονι Μπλίνκεν «γιατί το κάνατε αυτό;», μου είπε ‘διότι συνεργάστηκαν μαζί μας στο ζήτημα της υπόθεσης μαύρου χρήματος’», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου. Και συνέχισε: «Καλά, ως αντάλλαγμα αυτού πας και δίνεις όπλα; Διότι αυτά τα όπλα είναι εναντίον των Τούρκων. Κι εμείς τι κάναμε; Στείλαμε ενισχύσεις και θα στείλουμε κι άλλες. Εκείνοι όταν αποφασίζουν, όμως εμείς κάνουμε βήματα».

Για την ακρίβεια ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών «μαρτύρησε χωρίς ξύλο» και αναφέρθηκε στις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα:

«Μας λένε πως αυτές είναι σχετικά με τη Ρωσία λόγω της παρουσίας της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Όμως για την Ελλάδα και τους Ελληνοκυπρίους λέμε το εξής. Δεν έχει σημασία ποιον έχουν από πίσω τους και ποιοι τους υποστηρίζουν. Έχει σημασία ποιος είναι απέναντι τους! Η Τουρκία έχει σημασία, όχι ποιος τους υποστηρίζει». Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιτέθηκε στις ΗΠΑ και για την αντίδραση της Ουάσιγκτον στην απόφαση του ΟΠΕΚ+. «Αυτά τα νταηλίκια σε χώρες του ΟΠΕΚ και τη Σαουδική Αραβία δεν είναι σωστά».

Ακόμα και οι… κυκλωτικές κινήσεις που κάνει ο Ερντογάν γύρω από παλαιούς εχθρούς του τους οποίους προσπαθεί να προσεταιρίσει (βλέπε Ισραήλ κλπ), έχουν όλες ως θεματικό κέντρο τις ΗΠΑ και σε δεύτερη φάση την Ελλάδα. Κοινώς είναι αποφασισμένος να συνεργαστεί ακόμα και με τον διάβολο προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του.