ΚΟΣΜΟΣ

Telegraph: Νέο «πάγωμα» της βοήθειας προς ξένες χώρες από τον Σούνακ

Telegraph: Νέο «πάγωμα» της βοήθειας προς ξένες χώρες από τον Σούνακ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ φαίνεται πως εξετάζει να «παγώσει» τον προϋπολογισμό για τη βοήθεια προς ξένες χώρες για άλλα δύο χρόνια

Το «πάγωμα» του προϋπολογισμού για τη βοήθεια προς ξένες χώρες για ακόμη δύο χρόνια φαίνεται πως εξετάζει ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές.

Το ύψος των δαπανών της Βρετανίας για βοήθεια προς ξένες χώρες έχει οριστεί στο 0,5% του εθνικού εισοδήματος. Πριν από δύο χρόνια, η κυβέρνηση είχε περικόψει τις δαπάνες για βοήθεια προς ξένες χώρες, λόγω του πλήγματος στη βρετανική οικονομία από την πανδημία του κορονοϊού (Covid-19).

Ο Σούνακ, ο οποίος ήταν τότε υπουργός Οικονομικών, είχε δηλώσει πέρυσι ότι οι δαπάνες για βοήθεια προς ξένες χώρες θα έπρεπε να επιστρέψουν στο 0,7% της οικονομικής παραγωγής από το δημοσιονομικό έτος 2024-2025.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα Telegraph, εξετάζεται το ενδεχόμενο επέκτασης της περικοπής δαπανών για βοήθεια προς ξένες χώρες κατά άλλα δύο χρόνια, δηλαδή μέχρι το δημοσιονομικό έτος 2026-2027.

Σε μία περίοδο κατά την οποία το αυξανόμενο κόστος από δάνεια, τρόφιμα, θέρμανση και καύσιμα πλήττει τον μηνιαίο προϋπολογισμό των περισσότερων βρετανικών νοικοκυριών, η κυβέρνηση Σούνακ επιλέγει να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών, ενώ ακυρώνει φοροελαφρύνσεις.

Το πρακτορείο Reuters πάντως υπογραμμίζει, πως το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό.

Διαβάστε επίσης:

Μακρόν - Σούνακ: Προετοιμάζουν μια διμερή σύνοδο κορυφής για το 2023

Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ δεν θα παραστεί στην COP27 στην Αίγυπτο

Σούνακ: Το 65% του υπουργικού συμβουλίου έχει πάει σε ιδιωτικό σχολείο