ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Τι ισχύει για τη δημιουργία ξενοδοχείου

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Τι ισχύει για τη δημιουργία ξενοδοχείου

Διευκρινίσεις σχετικά με ρεπορτάζ του Politico, το οποίο αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξετάζει τη δημιουργία ξενοδοχείου για την κάλυψη των αναγκών του, δίνει εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

Το δημοσίευμα ανέφερε συγκεκριμένα ότι η Ρομπέρτα Μετσόλα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξετάζει το ενδεχόμενο να μετατρέψει ένα κτήριο που ανήκει στο ίδρυμα στο Στρασβούργο σε ξενοδοχείο, κάτι που θεωρείται ευρέως ως μια κίνηση για την ενίσχυση του καθεστώτος της πόλης της Αλσατίας ως πρωτεύουσας της ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος διευκρινίζει τα εξής:

«Η υπόθεση που ανακυκλώνεται από το Politico σχετικά με τα κτίρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 26 & 27 Οκτωβρίου (Playbook και άρθρο) βασίζεται σε παρωχημένες πληροφορίες. Η πρόταση που προβάλλεται στο δημοσίευμα του Politico δεν αποτελεί επιλογή του Κοινοβουλίου.

Το Politico παραπέμπει εκ νέου σε επιστολή της Προέδρου Metsola που συντάχθηκε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, σε απάντηση επιστολής του τότε πρωθυπουργού Castex της Γαλλίας. Ο κόσμος έχει αλλάξει σημαντικά στους εννέα μήνες που μεσολάβησαν από την επιστολή που αναφέρει το Politico και οι συζητήσεις στο Κοινοβούλιο για το θέμα αυτό έχουν εξελιχθεί από την έναρξη των συζητήσεων το 2021.

Όπως επανέλαβε στις 26/10 η Επιτροπή Προϋπολογισμών, με βάση τις εν εξελίξει ανταλλαγές απόψεων με τις γαλλικές αρχές, τον Ιούλιο, το Προεδρείο του ΕΚ ενέκρινε μια συνολική στρατηγική με στόχο τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας και της χρήσης της έδρας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο κατά τη διάρκεια της συνόδου ολομέλειας και τη χρήση των χώρων του Κοινοβουλίου για διασκέψεις και εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου εκτός των συνόδων ολομέλειας, καθώς και για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Το Προεδρείο δεν δεσμεύτηκε για κάποια συγκεκριμένη επιλογή. Δεν ελήφθη απόφαση αγοράς ή διάθεσης υφιστάμενων κτιρίων.

Το Προεδρείο ανέθεσε στη διοίκηση να διενεργήσει αναλύσεις σχετικά με τις ανάγκες που απαιτούνται στο Στρασβούργο όσον αφορά τους χώρους γραφείων και τις πρόσθετες αίθουσες συνεδριάσεων, ανάλυση σχετικά με την πιθανή ανακαίνιση όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση και τη βελτιστοποίηση του κτιρίου Salvador de Maradiaga και να δρομολογήσει έρευνα αγοράς ενόψει της πιθανής αγοράς ή μίσθωσης κτιρίου για πρόσθετους χώρους γραφείων και αίθουσες συνεδριάσεων.

Όλες οι αποφάσεις που αφορούν την κτιριακή πολιτική του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει πρώτα να συζητηθούν και να συμφωνηθούν στο πλαίσιο του Προεδρείου και της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την καθιερωμένη διαδικασία».