ΚΟΣΜΟΣ

Meta: Σχέδιο μαζικών απολύσεων από τη μητρική εταιρεία του Facebook

Περικοπές θέσεων εργασίας θα ανακοινώσει η Μeta
Περικοπές θέσεων εργασίας θα ανακοινώσει η Μeta
ΑΡ

Η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook ετοιμάζεται να περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας σύμφωνα με πληροφορίες, με φόντο τις τεράστιες απώλειες εσόδων του κολοσσού

Το σχέδιο απολύσεων που αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη θα είναι το πρώτο στην ιστορία του γίγαντα των social media και θα αφορά «πολλές χιλιάδες» εργαζόμενους, αναφέρουν δημοσιεύματα.

Οι απολύσεις έρχονται μετά από την απώλεια 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προκάλεσαν «καθίζηση» στη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας τον περασμένο μήνα εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Η Meta, η οποία κατέχει το Facebook και το Instagram, φέρεται να ετοιμάζεται να ανακοινώσει «ψαλίδι» καθώς επικεντρώνεται στα Reels, τη διαφήμιση και το metaverse.

Την Κυριακή, η Wall Street Journal ανέφερε οτι οι απολύσεις αναμένεται να επηρεάσουν χιλιάδες 87.000 υπαλλήλους της Meta παγκοσμίως. Ο κολοσσός αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την αναφορά, αλλά ένας εκπρόσωπός του επεσήμανε τα σχόλια που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, στο τέλος του περασμένου μήνα.

«Το 2023, θα επικεντρώσουμε τις επενδύσεις μας σε έναν μικρό αριθμό τομέων ανάπτυξης υψηλής προτεραιότητας», είπε. «Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες ομάδες θα αναπτυχθούν ουσιαστικά, αλλά οι περισσότερες άλλες ομάδες θα παραμείνουν σταθερές ή θα συρρικνωθούν τον επόμενο χρόνο.

«Συνολικά, αναμένουμε να τελειώσουμε το 2023 είτε ως περίπου ίδιου μεγέθους, είτε ως ελαφρώς μικρότερος οργανισμός από ό,τι είμαστε σήμερα».

Το Meta αποτιμήθηκε τον περασμένο μήνα στα 270 δισεκατομμύρια δολάρια από πάνω από 1 τρις ​​δολάρια πέρυσι. Ο Ζούκερμπεργκ είπε ότι η εστίαση της εταιρείας θα είναι στο εξής στην τροφοδοσία τεχνητής νοημοσύνης για το Instagram Reels, τη διαφήμιση και την εξερεύνηση του Metaverse.

Η εταιρεία ανέφερε ότι το Reality Labs, το τμήμα metaverse, κατέγραψε ζημία ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους τελευταίους τρεις μήνες και είπε ότι αυτές οι απώλειες θα «αυξηθούν σημαντικά χρόνο με το χρόνο» το 2023.

Αλλά ο Ζούκερμπεργκ είπε πως ήταν πεπεισμένος ότι τα «πειραματικά στοιχήματα» που έκανε η εταιρεία θα αποδώσουν. «Με την πάροδο του χρόνου, αυτές θα καταλήξουν να είναι πολύ σημαντικές επενδύσεις για το μέλλον της επιχείρησής μας», σημείωσε. «Αυτό είναι ένα από τα πιο ιστορικά έργα που κάνουμε. Οι άνθρωποι θα κοιτάξουν πίσω σε [αυτό] δεκαετίες από τώρα και θα μιλ'ανε για τη σημασία της δουλειάς που έγινε εδώ».

Ο μέτοχος της Meta, Altimeter Capital Management, είχε δηλώσει προηγουμένως σε ανοιχτή επιστολή προς τον Ζούκερμπεργκ ότι η εταιρεία έπρεπε να εξορθολογιστεί περικόπτοντας θέσεις εργασίας και δαπάνες. Είπε ότι η Meta έχασε την εμπιστοσύνη των επενδυτών καθώς αύξησε τις δαπάνες και στράφηκε στο metaverse.

Εν μέσω μιας σύσφιξης της αγοράς διαφημίσεων, η Meta δήλωσε επίσης ότι αναμένει να χάσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από διαφημίσεις το 2022 ως αποτέλεσμα των αλλαγών απορρήτου από την Apple που επιτρέπουν στους χρήστες της να εξαιρεθούν από ορισμένες εφαρμογές.

Οι πιθανές περικοπές θέσεων εργασίας έρχονται λίγες μέρες αφότου το Twitter μείωσε σχεδόν το μισό εργατικό δυναμικό του μετά την εξαγορά της εταιρείας από τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ.

Με πληροφορίες από Guardian