Twitter: Ο Έλληνας Τζέισον Καλακάνης, «δεξί χέρι» του Έλον Μασκ

Ένας Έλληνας είναι στην ηγετική ομάδα της νέας εποχής του Twitter. O Τζέισον Καλακάνης ανέλαβε καθήκοντα ως «Chief Meme Officer» και απολαμβάνει την πλήρη εμπιστοσύνη του Έλον Μασκ.
O Tζέισον Καλακάνης
O Tζέισον Καλακάνης
7'

Ο Τζέισον Καλακάνης δημοσίευσε πρόσφατα τη φωτογραφία ενός φλιτζανιού καφέ με το γνωστό logo του Twitter. «Ημέρα μηδέν», σημείωσε, σηματοδοτώντας το νέο του ξεκίνημα στον κολοσσό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Μία από τις πρώτες ενέργειες του Έλον Μασκ όταν ανέλαβε το Twitter ήταν να δημιουργήσει ένα μυστικό «πολεμικό δωμάτιο» στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο, πλαισιώνοντας τον εαυτό του με ένα καστ αξιόπιστων «υπολοχαγών» που θα τον βοηθήσουν να υλοποιήσει το όραμά του, όποιο και αν είναι αυτό.

Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, οι συζητήσεις στο «στρατηγείο» οδήγησαν τον Μασκ να διατάξει μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας και να προχωρήσει με νέα σχέδια προϊόντων, ενώ προσπαθούσε να καθησυχάσει τους διαφημιστές ότι η πλατφόρμα δεν θα μετατραπεί σε μία «δωρεάν για όλους κόλαση».

Το χάος που ακολούθησε μετά την εξαγορά του Μασκ και οι πληροφορίες για τη συνέχεια βασίζονται σε συνεντεύξεις με νυν και πρώην στελέχη του Twitter, ανθρώπους που γνωρίζουν τη σκέψη του Μασκ, άλλη αλληλογραφία, αλλά και τον χείμαρρο δημόσιων tweets που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και η ομάδα του μετά το κλείσιμο της εξαγοράς των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 27 Οκτωβρίου.

Οι περισσότεροι υπάλληλοι του Twitter έχουν λάβει ελάχιστη έως καθόλου άμεση ενημέρωση από τον Μασκ ή τον στενό κύκλο του, με αποτέλεσμα να προκληθεί σύγχυση εσωτερικά. Αντίθετα, αναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν από τις οθόνες τους καθώς ο δισεκατομμυριούχος χειρίστηκε την ίδια την πλατφόρμα δημόσια για να συλλάβει στρατηγικές για το μέλλον της, περιφρονώντας ους επικριτές των σχεδίων του.

«Το Twitter είναι απλώς το πιο ενδιαφέρον μέρος στο διαδίκτυο», έγραψε αυτή την εβδομάδα. «Γι’ αυτό διαβάζετε αυτό το tweet αυτή τη στιγμή».

Ο εσωτερικός κύκλος

Το πρώτο βήμα του Μασκ αφού ανέλαβε τα ηνία ήταν να απολύσει πολλά από τα ανώτερα στελέχη του Twitter, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου Παράγκ Αγκράουαλ. Ο Μασκ είναι πλέον διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και διέλυσε το διοικητικό συμβούλιο, μια κίνηση που επιμένει ότι είναι «προσωρινή». Άλλαξε επίσης τον τίτλο του στο προφίλ του σε «Chief Twit», εγκαινιάζοντας τη νέα πολυσυζητημένη εποχή στο Twitter.

Οι πιο εξέχοντες συνεργάτες στο πλευρό του είναι οι επενδυτές podcasters, Τζέισον Καλακάνης και Ντέιβιντ Σακς, οι οποίοι μοιράζονται την τάση του Mασκ για την ελευθερία του λόγου και έχουν δημιουργήσει μεγάλο αριθμό ακολούθων στο ίδιο το Twitter. Οι δυό τους έχουν πλέον ταξινομηθεί στον κατάλογο των στενών συνεργατών του Μασκ.

Ποιος είναι ο Καλακάνης

Ο Καλακάνης, ο οποίος έκανε το όνομά του στον όμιλο επιχειρηματικών κεφαλαίων Sequoia και αργότερα ως επενδυτής που στήριξε ονόματα όπως οι Robinhood, Uber και Trello, είχε πει προηγουμένως για τον Mασκ σε μηνύματα που δημοσιοποιήθηκαν σε δικαστικές καταθέσεις: «Μέλος του διοικητικού συμβουλίου, σύμβουλος, οτιδήποτε. Έχεις τη στήριξή μου ... Βάλε με στον παιχνίδι προπονητή! Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter είναι η δουλειά των ονείρων μου».

Αυτή την εβδομάδα, άλλαξε το δημόσιο προφίλ του και συστήθηκε ως «Chief Meme Officer», και αργότερα ως «World's Greatest Moderator» στο Twitter, και άρχισε να δημοσιεύει πιθανές στρατηγικές για την επιχείρηση, διαφημίζοντας ένα πιθανό προϊόν «Twitter για επιχειρήσεις», για παράδειγμα .

Στην αρχή της καριέρας του κατά τη διάρκεια της έκρηξης του φαινομένου dot-com, το 1996, η εταιρία του Rising Tide Studios διοργάνωνε συνέδρια για το Διαδίκτυο σε όλη την Αμερική με τεράστια επιτυχία. Την εποχή εκείνη άρχισε να παράγει ένα ενημερωτικό δελτίο δεκαέξι σελίδων το Reporter of Silicon Alley που είχε τόση απήχηση που σε μικρό χρονικό διάστημα έφτασε να γίνει ένα περιοδικό των 300 σελίδων.

Τότε του έγινε μια απίστευτη προσφορά για να πουλήσει την επιχείρηση για 20 εκ δολάρια την οποία αρνήθηκε, μια απόφαση που τον έφερε στο χείλος της καταστροφής. Μέσα στον επόμενο χρόνο η «φούσκα των Dot-com» έσκασε και ως αποτέλεσμα το περιοδικό του πτώχευσε και πουλήθηκε σχεδόν για τίποτα σε μια εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων. Έτσι ο Καλακάνης βρέθηκε να χρωστάει 10,000 δολάρια που δεν μπορούσε να πληρώσει.

Όμως δεν το έβαλε κάτω και το Σεπτέμβριο του 2003 ίδρυσε το Weblogs, Inc. network με τον Brian Alvey την εταιρία που μέσα σε δύο χρόνια ανάγκασε την AOL να την αγοράσει για 30 εκατομμύρια δολάρια.

Έναν χρόνο αργότερα, ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας παραιτήθηκε από τη θέση του ως Διευθύνων Σύμβουλος της Weblogs και γενικός διευθυντής του Netscape, και, αργότερα μέσα στο 2006, εντάχθηκε στη Sequoia Capital, στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Μάιο του 2007.

Αργότερα ξεκίνησε τον διαδικτυακό κατάλογο Mahalo («ευχαριστώ» στη Χαβάη), ο οποίος συγκέντρωσε επιχειρηματικά κεφάλαια ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων από επενδυτές, όπως οι Sequoia Capital, News Corp, CBS, Mark Cuban και 'Ελον Μασκ. Η εταιρεία σημείωσε άνοδο 15 εκατομμυρίων μοναδικών επισκεπτών τον μήνα και πέτυχε κερδοφορία το 2011, αλλά παρουσίασε απότομη πτώση της επισκεψιμότητας και έκλεισε το 2014.

Ακολούθησαν πολλά εγχειρήματα μέχρι τον Ιούνιο του 2019, οπότε και συνεργάστηκε με την κυβέρνηση της Nέας Νότιας Ουαλίας για τη δημιουργία του Sydney Launch Festival για νεοφυείς επιχειρήσεις. 'Εκτοτε ο Τζέισον Καλακάνης δήλωσε την πρόθεσή του να πλησιάσει και να εμπλακεί περισσότερο στις νέες επιχειρήσεις που προέκυψαν, σε μια εποχή όπου το επίπεδο των επενδύσεων ήταν περίπου 25.000 έως 100.000 δολάρια σε πέντε έως δέκα νέες επιχειρήσεις ετησίως. Είναι παντρεμένος με την Τζέιντ Λι

Οι άλλοι συνεργάτες του Μασκ

Ο Σακς έχει εισαχθεί προσωρινά για να παρέχει συμβουλές σχετικά με την ανάπτυξη προϊόντων, σύμφωνα με άτομα του περιβάλλοντος Twitter. Όπως ο Μασκ, είναι μέλος της λεγόμενης «μαφίας του PayPal», συνιδρυτής του ομίλου πληρωμών από τον οποίο ο Μασκ κέρδισε την πρώτη του περιουσία και είναι επιχειρηματίας με την Craft Ventures.

Ένα πιο ήσυχο μέλος της ομάδας του Μασκ είναι ο Σρίραμ Κρίσναν, γενικός συνεργάτης της Andreessen Horowitz, ο οποίος είναι πρώην υπάλληλος του Twitter και πρώην ηγέτης προϊόντων στη Meta και το Snap.

Η ομάδα του Mασκ διερευνά μια σειρά από αλλαγές προϊόντων, από την επαναφορά της πλατφόρμας βίντεο Vine, τη χρέωση για απευθείας μηνύματα και την εκκαθάριση ανενεργών λογαριασμών. Ο Άλεξ Σπίρο, που χειρίζεται τη νομική και πολιτική στρατηγική του Μασκ, είναι ο διασημότερος δικηγόρος που πρωτοστάτησε στην ακατάστατη νομική του μάχη ενάντια στο ίδιο το Twitter.

Ο Aντόνιο Γκράθιας, πρώην διευθυντής της Tesla που ίδρυσε τον όμιλο ιδιωτικών μετοχών Valor Equity Partners, τον συμβουλεύει επίσης για οικονομικά θέματα, μαζί με τον Τζάρεντ Μπίρτσαλ, ο οποίος διευθύνει το γραφείο του Mασκ..

«Πρέπει να φέρει τους ανθρώπους που εμπιστεύεται. Είναι μία επικίνδυνη αποστολή αυτό. [Αλλά] αυτό μπορεί να θυσιάσει λίγη εξειδίκευση στον χώρο της πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης», λέει ο Eric Talley, καθηγητής στη Νομική Σχολή της Κολούμπια. «Πρόκειται για ένα πολύ κλειστό μοντέλο διακυβέρνησης, πολύ πιο κλειστό από εταιρείες συγκρίσιμου μεγέθους».Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή