ΚΟΣΜΟΣ

G20: O Πούτιν δεν θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής στο Μπαλί

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν
ΑΡ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί, δήλωσε Ινδονήσιος αξιωματούχος

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα παραστεί σε συγκέντρωση ηγετών των χωρών της G20 στο Μπαλί την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο της Ινδονησίας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ο Τζόντι Μαχαρντί, εκπρόσωπος του συντονιστή υπουργού Ναυτιλίας και Επενδυτικών Υποθέσεων. Η πρεσβεία της Μόσχας στην Ινδονησία επιβεβαίωσε ότι ο Πούτιν δεν θα παρευρεθεί.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ θα ηγηθεί της ρωσικής αντιπροσωπείας στη G20. Το πρόγραμμα του Προέδρου Πούτιν είναι ακόμη υπό επεξεργασία, θα μπορούσε να συμμετάσχει εικονικά», δήλωσε η Γιούλια Τόμσκαγια, επικεφαλής του πρωτοκόλλου της πρεσβείας.

Ως χώρα υποδοχής της G20, η Ινδονησία αντιστάθηκε στις πιέσεις από τις δυτικές χώρες και την Ουκρανία να αποσύρει την πρόσκλησή της προς τον Πούτιν από τη σύνοδο των ηγετών και να εκδιώξει τη χώρα από την ομάδα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, λέγοντας ότι δεν έχει την εξουσία να το πράξει χωρίς συναίνεση μεταξύ των μελών.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Joko Widodo, σε συνέντευξή του στους Financial Times είπε ότι η Ρωσία ήταν ευπρόσδεκτη στη σύνοδο κορυφής, η οποία θα επισκιαστεί όπως είπε πιθανότατα από μια «πολύ ανησυχητική» αύξηση των διεθνών εντάσεων.

«Η G20 δεν προορίζεται να είναι ένα πολιτικό φόρουμ. Θα επικεντρωθεί στην οικονομία και την ανάπτυξη», φέρεται να είπε. Η Ινδονησία έχει επίσης προσκαλέσει τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος είπε ότι δεν θα συμμετάσχει αν ο Πούτιν λάβει μέρος και αναμένεται να συμμετάσχει ουσιαστικά.

Άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες πρόκειται να παραστούν στη σύνοδο κορυφής που ξεκινά στις 15 Νοεμβρίου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και του προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Ο Μπάιντεν, ο οποίος αποκάλεσε τον Πούτιν «εγκληματία πολέμου», έχει δηλώσει προηγουμένως ότι δεν είχε πρόθεση να συναντήσει τον Πούτιν στη σύνοδο κορυφής εάν παρευρεθεί.

Η απόφαση, η οποία ακολουθεί μήνες εικασιών, έρχεται καθώς η Μόσχα υφίσταται απώλειες στην εκστρατεία της στην Ουκρανία και καθώς το Κρεμλίνο προσπαθεί να θωρακιστεί από την καταδίκη της Δύσης στη σύνοδο κορυφής.

Την Τετάρτη (9/11) η Μόσχα διέταξε τα στρατεύματά της να αποσυρθούν από την πόλη Χερσώνα στη νότια Ουκρανία σε μια περαιτέρω οπισθοδρόμηση ενόψει της αντεπίθεσης του Κιέβου. Τον Αύγουστο, ένας σύμβουλος του προέδρου της Ινδονησίας είπε ότι τόσο ο Πούτιν όσο και ο Σι αναμένεται να παραστούν στη σύνοδο κορυφής.

Σε μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G20 τον Ιούλιο, ο Λαβρόφ αποχώρησε αφού είπε στους ομολόγους του ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν ευθύνεται για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση και ότι οι κυρώσεις που αποσκοπούσαν στην απομόνωση της Ρωσίας ισοδυναμούσαν με κήρυξη πολέμου.